INVESTIGAȚIE: Alambicata poveste a primarului care-și cumpără combustibil de 200.000 lei pe an

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Viața unui primar de comună poate fi plăcută și plină de avantaje financiare, dacă știi să joci sistemul în feluri inedite și să furi din surse mai puțin verificate de instituțiile responsabile de controlul banului public. Iar primarul PSD al comunei Poeni, Dănuț Botescu, este unul dintre cei care au găsit o fisură în sistem și a profitat de ea până când angajații din subordine n-au mai suportat și au decis să povestească. Modul în care primarul comunei teleormănene a găsit de cuviință să-și recompenseze rudele, cunoștințele, fără să se uite pe sine, a fost… combustibilul. Căci, așa cum experiența l-a învățat, nimic nu e mai sigur decât să te axezi pe consumabile. Doar că, la un moment dat, individul a început să exagereze. Atât de mult, încât la finalul anului 2019, acesta cumpărase combustibil în valoare de nici mai mult, nici mai puțin de 200.000 lei. De fapt, doar în luna noiembrie, acesta a cumpărat din bani publici peste 4000 de litri de carburant. Achizițiile sunt oficiale, fiind înregistrate în sistemul achizițiilor publice, metoda e neoficială, dar ne-o explică oamenii care știu despre ce e vorba.

Dănuț Botescu este cunoscut în presa națională încă din anul 2018, când a fost prins cu cele mai scumpe pachete de cazare la mare pentru niște cursuri de perfecționare. La momentul acela, primarul pesedist a refuzat să discute cu reporterii despre situație, chiar dacă i s-a oferit dreptul la replică. Și în timp ce edilul mânca pe litoral din bani publici vreo 5000 de lei, oamenii din comună se plângeau de străzile neasfaltate și de sărăcia deja proverbială a județului.

Acum, același primar a descoperit o schema originală de a frauda banii publici, mizând pe ideea că, dacă la pachete de vacanță te mai verifică lumea, la carburant chiar nu se uită nimeni. Și așa a ajuns primarul din Poeni să cumpere din bani publici combustibil la sume astronomice. Interesant este că nici măcar combustibilul nu este utilizat pentru deplasare (în sau în afara interesului de serviciu), ci pentru a lua bani cash când are nevoie de la… benzinărie.

Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, primarul din Poeni cumpără, din bugetul local, combustibil în etape. În luna noiembrie a anului 2019, Dănuț Botescu a cumpărat combustibil în tranșe, niciodată sub valoarea de 5.882 lei, la distanță de doar câteva zile. Astfel, numai în luna noiembrie, acesta a cumpărat din bani publici peste 4000 de litri de carburant, principalul furnizor fiind compania S.C. TRIINVEST COM SRL, cu sediul în Videle.

Motivul acestor achiziții care, pur și simplu, sar în ochi e explicat de oameni care au asistat de-a lungul timpului la „combinație” și n-au mai suportat să tacă.

De combustibil se bucură rudele și clientela politică a primarului. Achiziția de carburanți se face într-un mod hilar, nu exista bonuri valorice sau ceva, primarul scrie pe o coală albă valoarea, semnătura și aplică ștampila primăriei. Când are nevoie de bani cash, primarul se duce cu bonul și primește bani cash de la stația peco. „, ne spune sursa noastră sub protecția anonimatului.

Curtea de Conturi a trecut prin Poeni și a descoperit unele nereguli, dar cumva ele au fost trecute sub tăcere. Povestea pietruirilor inexistente a fost la un moment dat sub lupa organelor de control, iar lui Botescu i s-ar fi imputat o sumă destul de mare de bani. Angajații primăriei susțin că deși a fost prins cu 4 miliarde de lei vechi pentru pietruiri care nu s-au executat vreodată, dovadă fiind starea străzilor din localitate, acesta a reușit să treacă povestea în uitare, cu ajutorul unui contract.

Tags:

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. fiti convinsi ca NU ESTE SINGURUL .
    pe langa psd-istii astia-multi hoti de meserie ca doar de asta au „catindat”-
    sunt si alti directorasi care fura banii angajatilor…
    nu depun toti bani incasati in contul institutiei pentru munca celor din subordine, isi cumpara benzina pentru auto propriu fara a o justifica etc etc.
    …dar, la un moment dat, se vor cere controale punctual si atunci sa-i vedem…

  2. Un bandit, escroc ! Noroc ca la 2 m sub pământ toți suntem egali. O sa se ducă cu doar doar 4 scânduri după el.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Actualitatea politică