18, februarie, 2019
Breaking News:
Home > Reportaj

Reportaj

De-o vârstă cu România. Eroul de război Simion Gârlea, la 100 ani: ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această vârstă”

Monica Vasilescu Simion Gârlea – Un veac trăit pentru România, acesta ar putea fi titlu unei cărți de succes, dacă s-ar găsi cineva să o scrie. Este, mai presus de orice, viața unui erou de război, din Teleorman, care a împlinit un secol de viață în anul Centenarului. Simion Gârlea s-a născut pe când istoria statului român unit încă nu ... Read More »

Paznicii de la Belina nu-l bagă-n lac pe Liviu al Teleormanului: ”Balta e a TelDrum, nu a domnului Dragnea!”

Monica Vasilescu Lacul Belina aparține doar firmei TelDrum, Dragnea n-a călcat pe acolo niciodată, nici urmă de procurori, heliport sau sturioni. Asta au spus ”cu mâna pe inimă”, doi angajați cu lecția învățată, care păzeau, astăzi, celebra baltă dintr-o comună teleormăneană. În contrapartidă, oamenii locului au arătat cu degetul și cu toată mâna spre Liviu Dragnea, care nu este părintele ... Read More »

Mărturii din război! Eroul Simion Gârlea, documetarul viu al celui mai cunoscut dezastru militar din istorie

Monica Vasilescu Eroii sunt subiect de discuție din ce mai rar. Analizăm deseori viața și activitatea politicienilor zilei, care nu vor marca în vreun fel istoria acestei țări, și uităm să ne îndreptăm gândurile către persoanele care au luptat în războaie pentru un popor prea puțin păsător. Și, dacă unii dintre noi, suntem rupți de realitatea trecutului, Simion Gârlea ne ... Read More »

Cimitirul Eroilor de la Zimnicea păstrează vie amintirea sacrificiilor supreme din trei mari războaie

Carmen Dumitrescu Cine are curiozitatea să afle de pe Internet informații despre Cimitirul Eroilor din Zimnicea, se va lovi de un mare gol. Pur și simplu, pentru lumea din afara municipiului cu pricina, eroii îngropați la Zimnicea sunt irelevanți. Așa cum sunt irelevante pentru lumea întreagă mii de informații legate de istoria acestui județ. Și asta strict din vina noastră. ... Read More »

La Catedrala “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Zimnicea, locul care i-a impresionat pe Regele Mihai I și pe Regina Ana, se păstrează aprinsă lumina sfântă de la Ierusalim

Monica Vasilescu Cuvinte și stări precum desăvârșire, monumentalitate și liniște se găsesc într-un loc duhovnicesc, supravegheat din înălțimi celeste. Este spațiul în care s-a înălțat fizic și spiritual o biserică care ar putea fi considerată cu ușurință un simbol a tot ceea ce este imaterial. Pentru a ajunge în cel mai sudic punct al țării, venind dinspre capitala Teleormanului, am ... Read More »

File de istorie și cunoaștere locală. Parcul central din Alexandria a fost, cândva, piață de cereale

Monica Vasilescu În ciuda multor lipsuri, Alexandria are câteva locuri plăcute de promenadă. Și aici ne referim în special la parcuri. Mulți cetățeni trec zilnic prin aceste oaze,  însă nu toți știu că ele ascund în spatele lor destule povești interesante. Parcul Central din municipiu se află printre cele mai însemnate de istorie. În actualitate, acest spațiu este unul comun ... Read More »

Medicii teleormăneni nu vor mai efectua gărzi, în semn de protest

Carmen Dumitrescu De ani de zile, sistemul medical românesc e în colaps. Și nu vorbim doar despre lipsurile materiale, ci și despre lacunele din domeniul resurselor umane. Și acesta este un fenomen care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, căci un medic bun poate compensa lipsa medicamentelor sau a paturilor dintr-un spital, prin eficiența intervenției sau prin acuratețea diagnosticului. ... Read More »

În căutarea primăriei pierdute a… Alexandriei

Carmen Dumitrescu Dacă Alexandria din Egipt și-a pierdut biblioteca, era firesc ca și Alexandria să-și piardă… primăria. Pentru că puțini știu că orașul acesta a avut o primărie extrem de frumoasă, care a fost efectiv rasă de pe fața pământului, în lipsa oricărui respect pentru istorie. Căci așa se întâmplă la noi dintotdeauna: ne vindem sau ne cumpărăm istoria. Iar ... Read More »

Câtă politică se mai găsește în Casa Domnului?! De la preotul comunist, la secțiile de votare în interiorul bisericii

Monica Vasilescu Trimișii Domnului pe pământ (nu chiar toți) au fost puși întotdeauna în situații nedemne. Unii dintre ei au trecut cu bine peste nevoia de a-și vedea credința apreciată în bani închizându-și sufletul fără prea mari rezerve, alții, mai drepți, s-au revoltat împotriva unui sistem care le-a călcat demnitatea în picioare (prea puțini sunt în această categorie). Așa a ... Read More »

În căutarea eroului teleormănean necunoscut. O poveste adevărată

Carmen Dumitrescu Despre eroi vorbim din ce în ce mai rar. Ne vine mai ușor să analizăm viața și activitatea unor așa-ziși politicieni, care nu vor marca în niciun fel istoria adevărată a acestei țări. Din fericire, mai există în Teleorman oameni preocupați de eroism și de valorile esențiale pe care trecutul ni le pune la dispoziție, astfel că încă ... Read More »