liberinteleorman.ro

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ Mutările lui Valentin Dragnea în jocul afacerilor de familie

Urmașul lui Liviu Dragnea are o pasiune genuină pentru business. Întreaga lui existență pare să se desfășoare în structuri de acționariat și strategii de afaceri, deși n-a absolvit decât o banală facultate de transporturi. Urmărind în documente oficiale parcursul unei singure afaceri a lui Valentin  Dragnea putem constata simplu și fără dubiu legătura puternică cu banii familiei sale, legătură pe care faptele o demonstrează mai bine decât orice altceva. Și, urmărind pașii unei singure afaceri a lui Valentin, putem înțelege în subsidiar și cine este proprietarul de facto al companiei Tel Drum. Pentru că demersurile companiei Tel Drum în ceea ce privește sprijinirea unei firme cu un cu totul alt obiect de activitate, dar deținute de fiul lui Dragnea, răspunde tuturor întrebărilor pe care cineva le poate avea despre cea mai influentă familie din Teleorman și despre caracatița de oameni și interese care s-a format în jurul ei.

Bani de acasă pentru susținerea firmei

Familia Dragnea și-a construit în timp o veritabilă rețea a oamenilor de încredere. Printre ei se numără Liviu Ilie Dragne, pe care lumea îl cunoaște mai mult în calitate de administrator al Fermei Salcia și fratele finului lui Liviu Dragnea, Gabriel Putineanu.

Cei doi au afaceri peste tot, intră și ies din structuri de acționariat, cedează și primesc acțiuni de la fiul lui Dragnea și își pun pielea la bătaie ori de câte ori este necesar pentru ca familia Dragnea să iasă din schemă cu obrazul aparent curat. Vom face, în cele ce urmează, un periplu prin activitatea uneia dintre cele mai importante business-uri ale lui Valentin Dragnea, Nutrelo Group, care deține, potrivit surselor noastre, și hotelul Turris, o altă afacere marca Dragnea.

Interesant este felul în care acționarii persoane fizice se transformă treptat în acționari juridici, deținuți, prin tot felul de jocuri și strategii, în totalitate de acest Valentin Dragnea, specializat în transporturi.

Să începem cu luna aprilie a anului 2018. Adunarea Generală a Acționarilor companiei Zooveg 2010 SA, și anume Valentin Dragnea, Gabriel Putineanu și Dragne Liviu, toți domiciliați în București, se întrunea în mod extraordinar pentru a îmbunătăți activitatea curentă a companiei, prin contractarea unui credit în valoare de 50.000 de lei.

Banii veneau de la Valentin Dragnea, urmând ca Liviu Dragne, în calitate de președinte al consiliului de administrație să semneze contractul în numele firmei și să stabilească termenii contractului împreună cu creditorul. Cu alte cuvinte, Valentin Dragnea împrumuta firmei pe care deținea, în calitate de acționar, banii lui personali.

O lună mai târziu, Zooveg 2010 SA își schimba denumirea în NUTRELO GROUP și, potrivit Monitorului Oficial, „valoarea capitalului social subscris și vărsat integral este de 115.000 lei, împărțit în 115 acțiuni nominative, în formă dematerializată, astfel: Valentin Dragnea deține 70,43% din capitalul social, Gabriel Putineanu deține 20% din capitalul social, și Liviu Dragne deține 9,75% din capitalul social”.

Zece zile mai târziu, membrii Consiliului de administrație al firmei redenumite și deținute acum în mod majoritar de Valentin Dragnea se reuneau din nou, iar Valentin Dragnea venea, din nou, cu bani de acasă pentru îmbunătățirea activității firmei.

De data aceasta, suma era și mai mare, societatea fiind creditată de fiul lui Dragnea cu 67.200 lei, urmând ca Liviu Ilie Dragnea, în calitate de președinte al consiliului de administrație, să semneze contractul în numele societății și să stabilească termenii contractuali împreună cu creditorul.

Noi direcții strategice: creșterea cămilelor și…hoteluri

În acest context, intră în scenă o altă firmă a fiului de baron, și anume Bucharest Residence SRL. Practic, capitalul social al firmei a fost mărit cu 1000 lei, prin crearea a încă 100 de părți nominale de 10 lei fiecare. Astfel, structura acționariatului devine următoarea: Nutrelo Group deține 50% din capitalul social, Dragnea Valentin Ștefan deține 45% din capitalul social și Dragne Liviu 5% din acesta. Tot atunci, Valentin Dragnea își schimba domiciliul pe București.

În vara lui 2018, spre finalul lunii iunie, adunarea generală a acționarilor firmei Nutrelo Group, se reunește în mod extraordinar și completează obiectul de activitate al companiei cu câteva domenii noi și, pe alocuri, surprinzătoare, și anume: creșterea cămilelor și camelidelor, creșterea porcinelor, vânătoare și… hoteluri.

Reglarea de conturi

O lună mai târziu se repartizează profitul net al Nutrelo pe anul 2015 și atunci se decide că “profitul net, în sumă de 2.845.025 lei, se va repartiza ca dividende către acționarul Dragne Ilie Liviu suma de 107.269 lei, către acționarul Putineanu Gabriel  suma de 210.000 lei. Diferența de profit, de 359.005 lei rămâne nerepartizată.”

În aceeași lună vine, însă, și rândul plății pentru Valentin Dragnea, care încasează din profitul net la data de 31.12.2017, în sumă de 5.036.836 lei suma de 210.000 lei. Diferența de profit pe anul 2017 a rămas nerepartizată.

Interesantă este, însă, și evoluția fulminantă a profitului de la un an la altul. Pentru că, din punctul de vedere al profitului, Nutrelo Group, fostă Zooveg a crescut de la ordinul sutelor de mii la ordinul milioanelor. Și pentru orice afacerist, o astfel de creștere pare imposibilă în condițiile desfășurării unor activități corecte.

În aceeași vară, în ciuda profitului impresionant, de peste 4 milioane de lei, Nutrelo Group contractează mai multe credite și anume, o refinanțare în valoare de 2.200.000 lei și suplimentarea acesteia cu suma de 4.800.000 lei, până la plafonul de 7.000.000 lei pentru o perioadă de 12 luni, un credit special pentru finanțarea activității curente, în valoare de 8.000.000 lei pe o perioadă de 12 luni și un card de credit bussiness, în valoare de 80.000 lei pentru 24 luni.

Tot atunci, un nou membru se alătură consiliului de administrație al Nutrelo Group, în persoana unui locuitor al orașului Turnu Măgurele, pe nume Gabriel Tianu.

Garantat de Tel Drum

Din câte se vede, anul 2018 a fost unul foarte prolific pentru Nutrelo Group, iar Valentin Dragnea s-a implicat cu timp și cu bani în construcția acestui proiect foarte profitabil. Nu putem să nu remarcăm intrarea în această schemă a companiei Tel Drum SA. Practic, Tel Drum decide să garanteze la bancă pentru Nutrelo Group printr-o garanție imobiliară asupra creanțelor rezultate din contractul de închiriere încheiat între Ferma Salcia SA și Nutrelo Group SA. De ce ar fi făcut Tel Drum un astfel de gest, dacă nu ar fi existat nicio legătură de sânge între deținătorul de facto al Tel Drum SA și deținătorul din acte al Nutrelo Group?

În mod normal, există o practică în strategia de afaceri, prin care o firmă garantează cu cifra de afaceri pentru o firmă din același domeniu, astfel încât cea din urmă să poată câștiga o licitație din altă zonă, îndepărtându-și astfel competitorul. Dar Tel Drum și Nutrelo Group nu aveau același obiect de activitate, deci nu erau competitori pe piață. Ceea ce înseamnă că, de fapt, între cele două companii există relații de natură personală, care le determină să se ajute reciproc.

Au fost astfel contractate două credite: un credit de achiziție teren pentru producția agricolă, în valoare de 4.000.000 lei pe o perioadă de 5 ani și un card de credit bussines, în valoare de 80.000 de lei pentru 24 de luni.

Astfel, se cumpără un teren intravilan cu suprafața de 9.865 mp în comuna Lița, lot 3, proprietate a Vel Morar SRL, la prețul de 36.900 euro. Contractul a fost semnat de Biloiu Marian, director general adjunct al Nutrelo Group SA, împuternicit în mod special pentru această tranzacție.

Nutrello Group devine acționar unic al S.C. Gransiloz SRL și decide în luna august a anului 2018 să devină codebitor pentru credite solicitate de Gransiloz, cu destinația de capital de lucru, în valoare totală de 15.080.000 lei. Persoana împuternicită să semneze personal în numele Gransiloz e nimeni altul decât acționarul Nutrelo Group, Liviu Ilie Dragne.

La finalul anului 2018, buzunarul lui Valentin Dragnea se umple din nou cu o sumă considerabilă, provenită din dividende, mai precis 105.000 lei din profitul rămas nerepartizat de puțin peste 3 milioane de lei.

În cele din urmă, Tribunalul Teleorman a admis absorbirea societății Gransiloz SRL de către Nutrelo Group, preluarea făcându-se fără modificări și fără acordarea de prime de fuziune.

Ieșirea lui Dragne din joc, o fumigenă….

După cum știm, în luna august a anului 2017 au avut loc primele percheziții la Ferma Salcia, în cadrul unei operațiuni ample a Parchetului General, vizând o infracțiune de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la peste 9 milioane de lei.

Cât timp au durat cercetările, Liviu Ilie Dragne, administrator și la Ferma Salcia, s-a agitat destul de mult. Așa că la finalul anului 2018 decide, de comun acord cu Valentin Dragnea, să iasă din schema Nutrelo Group.

Astfel, Liviu Ilie Dragne cedează un număr de 11 acțiuni, cu o valoare de 98.761,31 lei per acțiune către Valentin Dragnea și declară că este de acord să i se plătească prețul în trei ani de la semnarea contractului. După retragerea lui Dragnea, acționariatul Nutrelo se împarte între Valentin Dragnea și Putineanu Gabriel, Valentin luând 80% din capitalul social.

În luna martie a anului 2019 îl regăsim pe Liviu Ilie Dragne în acționariatul companiei Bucharest Residence SRL, alături de Valentin Dragnea și de Nutrelo Group SA, când își cedează, cu titlu oneros, întreg pachetul de părți sociale către Nutrelo Group. Același lucru îl face și Valentin Dragnea cu 70 dintre cele 90 de poărți sociale pe care le deținea în firma Bucjarest Residence. Astfel, Dragne se retrage și din acest acționariat, Nutrelo devenind acționar principal al Bucharest Residence, alături de Valentin Dragnea, care păstrează 20 de părți sociale în nume propriu.

În aprilie 2019, Valentin Dragnea cedează către Nutrelo Group SA 458 de părți sociale, astfel că Nutrelo Group deține acum majoritatea capitalului social.

Direcții vechi și noi…

Uitându-ne în raportul de insolvență al Tel Drum din luna septembrie a anului 2019 remarcăm un act aditional la contractul 390 din 11.03.2011 al Nutrelo Group și preluarea acestui contract de către Tel Drum, încheiat cu Gransiloz SRL, ca urmare a fuziunii prin absorbție de către Nutrelo Group a Gransiloz SRL.

Între timp, apare în schemă și compania Nutrelo Media Advertising SRL, deținută tot de Nutrelo Group și Valentin Dragnea, reprezentată legal de același Liviu Ilie Dragne. Compania are sediul în comuna Lița din Teleorman. Și e bine s-o avem și pe ea în vedere, că poate aflăm că fiul lui Dragnea își deschide și vreo televiziune…

Acest articol este proprietatea Liber în Teleorman.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Advertisement

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

Apa Serv furnizează apă murdară la Alexandria pe bani mulți: „Curge de zici că la celălalt capăt al țevii cineva spală ceștile de cafea”

Următorul articol

GALERIE FOTO Locuitorii Alexandriei s-au trezit azi…în Veneția

Cele mai recente articole de Actualitatea politică

Don't Miss