Pădurea nebună se transformă în pădure părăsită!

în Reportaj

Monica Vasilescu

padurea vedea in prezent (1)În imensitatea câmpiei române se regăsesc oaze de liniște benefice oricărui individ care pășește spre natură, după ore sau zile istovitoare de muncă. Pădurea Vedea din Alexandria este una dintre aceste locații. Cunoscută ca fiind cea mai mare întindere de agrement din capitala Teleormanului, Pădurea Vedea este o parte din ceea ce a fost denumită cândva ”pădurea nebună”-”deli-orman”, expresie de origine cumană, de la care provine numele județului Teleorman. Aceasta cuprinde o suprafață de aproximativ 20,30 ha și este fond forestier proprietate publică. Terenul se află în administrarea Ocolului Silvic Alexandria, conform contractului de administrare încheiat, în 2009, între Primăria municipiului Alexandria și Ocolul Silvic.

padurea vedea in prezent (2)Bogății cu valoare diminuată

Cu toate că era odinioară mândria Alexandriei, actualmente, Pădurea Vedea este mai mult săracă decât bogată. Deși există amenajări cu scop recreativ, cum ar fi: locuri de joacă pentru copii, teren de tenis, grătare din zidărie și spații amenajate ca parcări, pentru că în zonă funcționează și câteva restaurante, condițiile pentru desfășurarea activităților de agrement nu sunt suficiente. Autoritățile sunt conștiente că sistemul de iluminat se află într-o stare precară, coșurile de gunoi sunt insuficiente, sistemul de irigații este inexistent, gazonul nu se regăsește pe întreaga zonă destinată spațiului verde, băncile sunt în mare parte vechi și deteriorate.

padurea vedea in prezent (4)De aceea, municipalitatea a gândit un proiect de amenajare peisagistică prin care se preconizează amenajarea de spații verzi, amenajare zonă fitness, amenajare pistă pentru biciclete/role, reabilitare zonă terenuri multisport, reabilitare mobilier specific pentru parcuri (bănci din lemn), amenajare infochioșcuri, panouri informative, locuri pentru grătar, etc.

Pentru asta, în iulie 2015, s-a organizat licitație. În lucrările de execuție a investiției în cadrul proiectului ”Amenajare peisagistică Parc Pădurea Vedea” regăsim: valorificarea superioară a parcului de pădure existent, prin plantarea de arbori, amenajarea de spații verzi, înlocuirea mobilierului urban degradat, reabilitarea și extinderea instalației de iluminat public, reabilitarea terenurilor multisport, amenajarea spațiilor de joacă după categorii de vârstă, alimentare cu apă, amenajare zone destinate locurilor de picnic, etc.

Deși ne-am cam obișnuit cu întârzierile, procedura de atribuire a contractelor pentru două loturi, a fost făcută. Este vorba despre Lotul 1: Alimentare cu apă parc – (atribuit); Lotul 2: Alimentare cu energie electrică parc – cu o valoare estimată a investiției de 785.723 lei fără TVA. În cuprinsul valorii estimate, se regăsește și suma de 3.909 lei fără TVA, reprezentând cotele de 0, 5% pentru cheltuieli diverse și neprevăzute. Aceste sume vor putea fi utilizate în ipoteza în care apar pe parcursul execuției contractului cheltuieli cu servicii/lucrări care nu reprezintă modificări substanțiale ale contractului de achiziție publică.

Se pare că investiția este de o amploare mai mare, care se va executa pe parcursul a doi ani. Pentru anul 2015, suma alocată lucrărilor acoperă numai pentru o parte din investiție, ceea ce a făcut posibilă demararea procedurii de atribuire contract numai pentru cele două loturi amintite.

Aqualand de vis

Dacă ar fi să ne amintim promisiunile mai vechi ale reprezentanților municipalității, în Pădurea Vedea vor fi amenajate ”piscine tip aqualand”, terenuri de ”bowling, popice, carting”, ”amenajarea unui lac pentru pescuit sportiv”, „amenajarea unui pavilion expoziţional” şi nu în ultimul rând „amenajarea unui lac de agrement cu bărcuţe şi hidrobiciclete”. Asta numai dacă municipalitatea reușește să acceseze fonduri europene, în parteneriat cu bulgarii din Veliko Târnovo, pentru implementarea proiectului ”creare zone ecourbanistice în Euroregiunea Dunărea de jos – modele de dezvoltare urbană durabilă”, proiect prezentat de către primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, în cadrul unor conferințe de presă, ca strategie pentru anii 2014-2020.

Până când visele devin realitate, totuși, nu ar strica plantarea unor copaci, curățarea celor existenți sau strângerea gunoaielor împânzite de cetățeni cu lipsa bunelor maniere. Nu de alta, dar pe zi ce trece pădurea noastră nebună are aspect tot mai pregnant de pădure părăsită.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

 1. Stimate Doamne,
  Dacă nu ați participat la conferința de presa la care ați fost invitate, ieri 06.10.2015, nu cred ca este moral sa va referiți la acest subiect in acești termeni.
  Lucrările de reabilitate a infrastructurii au fost începute.
  Rețelele de apa, iluminat public, sunt in plină desfășurare, urmează toaletări efectuate de Ocolul Sivic Alexandria si apoi plantări. Va rog sa rețineți ce se va planta :
  – aproape 3.000 de arbori stabiliți de silvic;
  – peste 5.000 arbori ornamentali si arbuști.
  Baza nautica, Aqua-landul, nu a fost acceptata de comisia interministerială care a aprobat addendumul si amenajamentul silvic. Cu greu am reușit sa obținem avizul pentru:
  – piste biciclete;
  – sistem de irigat subteran;
  – grupuri sanitare;
  – piste de popice;
  – foișoare agrement;
  – 200 bănci;
  – încă un loc de joaca;
  – trei zone de picnic cu grătare si mese
  La aceste discuții am participat personal si demersurile au durat aproape doi ani.
  Prin urmare,
  Va rog sa publicați integral acest drept la replica si va rog sa participați la conferințele de presa la care va Invit, nu doar la ședințele de consiliu local unde deveniti portavocea opoziției din consiliu!
  Cu cele mai bune intenții,
  Victor Dragusin

  • Domnule primar, nu știm la ce termeni vă referiți, dar se poate observa că noi am expus situația actuală a Pădurii Vedea și am dat toate detaliile legate de viitoarele lucrări. Nu aveam timpul necesar să ne mobilizăm pentru a participa la conferința de presă, fiindcă am primit invitația cu doar două ore înainte. Nu a fost ceva premeditat. Despre cealaltă afirmație nici nu are sens să comentăm, fiindcă e lesne că ne asociați cu oricine are ”impertinența” de a avea opinie contra. Pură democrație!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Reportaj