Ești doar un laș!

în O poziție în Teleorman

Monica Vasilescu

o pozitie in teleormanUnora le e frică de orice. De șefi, de părinți, de străini sau de umbra lor. Pe acest fond, am ajuns să trăim într-o lume de profundă descurajare morală în care valorile nobile sunt neluate în seamă şi privite ca rămășițe ale unor timpuri depășite. Asistăm zilnic la dovezi de degradare umană și, chiar dacă le blamăm cu vârf și îndesat la fiecare apariție, nu ne-am făcut iluzii că lucrurile se pot schimba.

În viața asta cu de toate au existat permanent indivizi indolenți, slabi de înger, precum și curente sociale fără putere. Iar în Teleorman, în sudul îndepărtat de țară, s-au strâns toți cei despre care facem vorbire. Aici, descompunerea insului este exact ca zona zoster, afecțiune care se extinde cu viteză mare, iar omul de bine, corect și capabil rămâne neputincios, fiind o permanentă victimă.

Omul nostru lipsit de curaj nu-și recunoaște niciodată un defect, nu răspunde celor ce au un comportament necuviincios în societate, nu se ridică neam contra regimului politic oricare ar fi el, nu mărturisește ce crede, simte sau gândește, nu participă la proteste, nu manifestă niciun interes pentru drepturi, se închide în cochilia lui și așteaptă ca alții să ducă greul, se dă pe lângă cei mari şi tari, se ploconește și să pupă mâinile celor puternici, oricine ar fi aceștia.

În puținătatea lui comportamentală, acest tip de om își face, totuși, loc un soi de capacitate de a aprecia. Din umbră, însă. Auzim foarte des mărturisiri cu referire la faptul că ziarul Liber în Teleorman este citit pe furiș în unele instituții sau în spatele unor oameni – protagoniști în articole, primim tot mai multe mesaje în care ni se comunică sprijinul necondiționat pentru faptul că reușim să spunem unor lucruri pe nume, dar ni se cere confidențialitate, și întâlnim numeroase persoane care ne spun ”v-aș da like la tot ceea ce postați, dar nu pot, că voi fi dat afară de la serviciu”. Ne minunăm la fiecare declarație de acest gen și nu ne bucurăm. Nu este nicio fericire că există asemenea oameni pe planetă, care se tem să ia vreo atitudine de teamă că pierd ceva. Orice. Dacă ești unul dintre acești oameni și te regăsești în relatarea de mai sus, află că nu te stimăm deloc. Nici nu te urâm. Pur și simplu, te neglijăm. Pentru că lipsa implicării și toleranța neadevărului, indiferent care ar fi scopul, înseamnă lașitate. Dacă vezi o nedreptate și nu faci nimic să o îndrepți, ești doar laş. Un laș militant.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

3 Comments

 1. Lasi militant si incompetent ,pentru ca oamenii sunt pusi in functii pe nemerit si se tem ca pot zbura oricand .ppana nu se schimba filosofia asta de a pune prosti in functie care sa nu miste in front ,teleormanul nu are nici o sansa. Sa I vedeti pe acesti ,,domni,, cand vorbesc intrei ei cum isi etaleaza ceasurile kictoase pe la vreo nunta sau petrecere unde isi vad minciuni la greuEu numaiin Tr am auzit expresia ,,Uite-l pe cutare care e prieten cu Dragnea sau Nitulescu

 2. Câta manipulare! Inteligenta, recunosc, dar tot manipulare rămâne! Si înțeleg ca o faceți, doamnelor, gratuit si din convingere.
  Nu neglijați inteligenta romanilor!
  Vor pedepsi prin vot politicienii, dacă voi, o parte din presa, ii convingeți ca fiecare politician este un mizerabil, dar sunt convins ca vor pedepsi si jurnaliștii, prin indiferenta, pentru faptul ca in mod artificial si intenționat, alimenteaza o stare de spirit, pe care Traian Basescu si sistemul lui propagandist, a generat-o in ultimi 10 ani. Ura si dispreț pentru cla politica.
  Demonizarea instituțiilor democratice, cu toate lipsurile lor si idolatrizarea instituțiilor de forța, generează o stare de spirit nociva pentru apetitul cetățenilor onesti de a participa la viața politica a tării.
  Totuși, doamnelor, cineva trebuie sa facă politica si in România, dacă nu vrem o dictatura.
  Nu am scris acest mesaj ca un punct de vedere strict pt articolul de mai sus, doar pentru ca am constat o anumită conduita la editorialul dvs.
  Pe principiul reciprocității puterilor in stat, asa cum dvs încercați sa ma sprijiniți in munca mea, trăgând semnale de alarma din punctul dvs de vedere, asa încerc si eu sa va sprijin pe dvs. cu opinia si experiența mea de viața.
  Cele bune!

  • Sub nicio formă nu vreau să intru în polemici cu dumneavoastră. Nici nu mi se pare cadrul adecvat discuțiilor de acest fel, dar aș vrea să-mi nominalizați exact unde se află manipularea despre care vorbiți. Exemplul pe care l-am dat este perfect real, pot nominaliza persoane cu nume și prenume (în particular). Eu pot exagera, uneori, de dragul compunerii, dar nu am denaturat niciodată voit adevărul. Nu vă înțeleg intervențiile în care ne asociați cu tot felul de personaje politice locale sau naționale. Noi nu facem politică!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*