liberinteleorman.ro

Cu alexăndrenii… la psiholog

21 august 2014

psiholog1Carmen Dumitrescu

Există încă un gen de mentalitate care funcționează foarte bine la nivel local, dar nu numai. Este vorba despre percepția eronată a consultanței psihologice, mulți dintre alexăndreni fiind convinși că-și pot rezolva singuri anxietățile, fobiile sau atacurile de panică, considerând că terapia e costisitoare și inutilă. Nimic mai greșit! Mersul la psiholog poate avea un rol extrem de important în normalizarea vieții și comportamentului celor care întâmpină stări de natură să le perturbe rutina, dar și potențialul de a face performanță. Cu toate acestea, la majoritatea cabinetelor psihologice din Alexandria se prezintă lunar un număr de 15 – 20 de clienți, interesați să-și rezolve dilemele existențiale într-un cadru prietenos și profesionist. De aceea, nici numărul cabinetelor de profil nu e foarte mare iar puținii psihologi ai orașului sunt identificați ușor, în baza unor recomandări sau printr-o simplă căutare pe Internet. Majoritatea psihologilor alexăndreni sunt specializați în terapie cognitiv-comportamentală. Acest gen de terapie este total diferită de psihanaliză, în primul rând pentru că are o durată scurtă, de aproximativ 20 de ședințe și presupune remedierea sau rezolvarea totală a unor probleme precum: atacurile de panică, depresiile, anxietățile, fobiile sau stresul post-traumatic. În plus, terapiile pot funcționa foarte bine și în cazul unor evenimente de viață dificile, precum divorțurile, sau în atenuarea problemelor de relaționare la copii.

Carmen Barbu: “Nu evenimentele de viață ne generează probleme, ci gândurile noastre privitoare la ele.”

Carmen Barbu, psihologCarmen Barbu este psiholog în Alexandria de aproximativ 16 ani. În toată această perioadă a făcut eforturi constante de a se perfecționa și de a se forma în măsura în care munca ei să ofere rezultate satisfăcătoare. Motivată de fiecare succes profesional, Carmen Barbu știe că terapia este foarte importantă, dar admite că puțini alexăndreni iau drumul cabinetului psihologic, pentru că nu știu la ce să se aștepte. De altfel, în cadrul primelor ședințe, clienții manifestă anumite reticențe, care sunt depășite pe măsură ce actul terapeutic avansează: “Mulți  clienți, de fapt, cei mai mulți dintre ei apelează la noi atunci când se confruntă cu atacul de panică. Atacul de panică e un mod de manifestare a fricii de moarte. Când un client îți spune că are atacuri de panică, el îți transmite, în subsidiar, că îi este frică de moarte. Atacurile de panică pot apărea după un eveniment traumatizant sau pot avea și alte cauze. Prin terapie, ele se pot rezolva. Pentru că nu evenimentele de viață ne generează probleme, ci gândurile noastre privitoare la ele.” Un lucru important de precizat este acela că, în cadrul unei terapii, psihologul va încerca să flexibilizeze niște scheme comportamentale învățate în copilărie. Dacă motivația clientului de a-și rezolva problema e mare, atunci și șansele de reușită sunt mai mari, potrivit psihologului Carmen Barbu: “Eu sunt psiholog de 16 ani și am lucrat foarte mult cu copiii. Există o mentalitate, pe care am întâlnit-o des, și anume aceea că “Eu nu-mi duc copilul la psiholog, că nu e nebun!” Nimic mai greșit decât această abordare. În copilărie am învățat să funcționăm într-un anume fel, dar schemele comportamentale pot fi greșite. Schemele nu pot fi schimbate prin terapie, dar pot fi flexibilizate. Genul acesta de terapie durează aproximativ 20 de ședințe. Oricum, vreau să clarific un lucru: există o delimitare clară între psiholog și psihiatru. La psiholog merg oameni cu probleme existențiale iar la psihiatru merg cei cu afecțiuni psihice diagnosticate și primesc tratament medicamentos.”

Alina Cioabă: “Obiectivul nostru este să-i facem pe oameni funcționali”

alina cioaba psihologÎn Alexandria, numărul de oameni care apelează la terapie psihologică este mai mare în ultimii doi ani. Cel puțin asta susține psihologul Alina Cioabă, care crede că mentalitatea începe să se schimbe și la nivel local, chiar dacă momentan, schimbarea nu e substanțială. Oricum, din punctul ei de vedere, cea mai mare reușită a unui psiholog este să facă oamenii să fie funcționali, pentru că anxietatea și atacurile de panică afectează performanțele individuale în mod considerabil: “Obiectivul nostru e să-i facem pe oameni să fie funcționali. Problemele legate de anxietate și atacurile de panică pot apărea imediat după un eveniment traumatizant sau pot debuta la mai mult timp după producerea lui, în funcție de cum își machează fiecare trăirile.” E foarte important de precizat faptul că între terapeut și clientul lui nu trebuie să existe relații apropiate, înainte de debutul terapiei: “Este total contraindicat să existe relații informale între client și terapeut. E o chestiune de autoritate a terapeutului iar modul în care relația se construiește poate cântări mai greu decât terapia în sine. În plus, Alexandria este un oraș mic. Mi s-a întâmplat, nu o dată, ca unii clienți să aibă reticență în a-mi spune numele lor real, de teamă ca obiectul sesiunii de terapie să nu fie dezvăluit. Deși eu le spun tuturor că există o clauză de confidențialitate, pe care noi o respectăm în totalitate. Din păcate, sunt mulți care încă mai cred că-și pot rezolva problemele singuri sau apelează la astrologi, bioenergeticieni sau vrăjitoare. Acestea sunt alternative de moment, pentru că gândurile care au determinat niște simptome vor exista în continuare. Iar psihologul lucrează cu gândurile…”

Cabinetul psihologului – o zonă de confort

psiholog2Interesant este faptul că un cabinet psihologic nu arată ca un cabinet medical. Niciunul dintre elementele definitorii ale cabinetului medical nu se regăsesc într-un cabinet psihologic, pentru că acolo, clientul trebuie să se simtă securizat și confortabil. De aceea, psihologul are grijă să îi ofere clientului un spațiu adecvat pentru ca acesta să dezvolte o stare de bine atunci când ajunge la cabinet și să se poată deschide în fața terapeutului. În plus, psihologul este o persoană deschisă, pregătită întotdeauna să comunice și să ofere clientului o reflecție obiectivă asupra situației sale. De aceea, psihologii adevărați nu termină facultatea la Spiru Haret și își deschid cabinet particular. Ei urmează ani întregi cursuri foarte costisitoare și fac eforturi constante pentru a-și îmbunătăți practica. Deși nu trebuie să fie empatici, majoritatea psihologilor ajung să se încarce emoțional cu problemele clienților, lucru pe care ei îl gestionează tot în cadrul unor cursuri de dezvoltare personală. Detașarea e provocarea cea mai mare pe care terapeuții o înfruntă în practica meseriei lor.

O ședință de terapie costă între 50 și 100 de lei

În Alexandria, cei care doresc să facă terapie psihologică nu se vor confrunta cu prețuri foarte ridicate la cabinetele de profil. De regulă, prețul unei ședințe variază între 50 și 100 de lei, în funcție de prestigiul terapeutului și de problema clientului, însă rezultatele există de fiecare dată. Cei mai mulți dintre clienți reușesc să-și rezolve problemele în cadrul a aproximativ 20 de ședințe de terapie și numai cei care au și o boală psihică în subsidiar trebuie să meargă mai departe cu investigațiile și să continue eforturile de a se face bine.

Advertisement

2 Comments

  1. dar la un psihiatru care are si formare in psihoterapie cine merge? orice psiholog care face formare in terapia cognitiv comportamentala trebuie sa invete criteriile de diagnosticare a bolilor din manualele de PSIHIATRIE.
    toate formele de psihoterapie au fost realizate doar de medici si nu de psihologi ,dar ma rog, putem induce oamenii in eroare pentru a castiga un ban cinstit. ce te faci cand un atac de panica este indus de o patologie respiratorie, domnisoara psiholog? atacurile de panica au substrat organic, este o alarma falsa a unui centru de sufocare din trunchiul cerebral, o descarcare de noradrenalina din locus coeruleus. toate afectiunile din spectru anxietatii sunt boli si se trateaza de catre medic , adica de psihiatru care la cei 11 ani de scoala nu 4 ca psihologul trateaza pacientul doar medicamentos, doar prin terapie , ambele sau cu ajutorul altor specialisti medicali(ex hipertiroidia, medicul il va trimite la cauza , va sti ca este un simulacru de atac de panica indus de o patologie medicala, dar psihologul care n-are la baza facultatea de medicina ce va face?) in functie de caz.
    P.S. psihiatrii nu trateaza nebuni ci oameni cu afectiuni cerebrale( inclusiv atacul de panica) primare sau secundare unor afectiuni organice. daca psihiatrul va considera ca pacientul are DOAR o problema psihologica , stai fara grija , il va trimite la psiholog pentru o discutie sau un test. mai nou majoritatea psihiatrilor au formare in psihoterapie. ceea ce oamenii nu stiu este aceea ca , psihiatrii sunt medici , adica absolventi ai facultatii de medicina +rezidentiat in psihiatrie, pe cand psihologii sunt absolventi a facultatii de socio-psihologie in general de 4 ani), din fericire oamenii au inceput sa se informeze si daca tot dau un ban vor sa mearga la un specialist complet .

  2. eu vio recomand pe psiholog adriana neda…care a scris in ziar ca si-a cumparat postul pe nepotisme…deci mergeti cu incredere…la haretiste

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Măscăricii de partid

Următorul articol

La Prefectură, nu-i politică, nici tocmeală

Cele mai recente articole de Reportaj

Locuri de neratat în Teleorman

Fiind situat în zona de sud a României, județul Teleorman face parte din regiunea Munteniei. Vecinii săi sunt Argeșul, Oltul, Dâmbovița și

Don't Miss