Monica Vasilescu
După moarte, neînsuflețiții nu mai pot lua atitudine și nici nu au cum să se revolte dacă li se pare ceva în neregulă, astfel că ei pot fi depozitați oriunde și oricum, fără a mai fi importante condițiile. După acest principiu se pare că se ghidează cei de la morga Spitalului de Urgență Alexandria, care au lăsat unitatea să moară câte puțin pe zi ce trece.
Morga este o unitate de primire a cadavrelor și locul unde se fac examene în vederea constatării motivului morții. Aici se efectuează servicii de autopsiere, îmbălsămare, toaletare și cosmetizare a decedaților.
La Alexandria, ”edificiul morții” este lăsat în paragină de vreme bună și nici nu se mai ține minte când s-au făcut ultimele renovări.Clădirea necesită lucrări urgente de reabilitare, deoarece întreaga suprafață este supusă unui proces de degradare, văruiala de pe pereți este scorojită, ușile și mobilierul sunt deteriorate, iar geamurile sparte.
Pe lângă detaliile legate de aspect, la serviciul de prosectură al celei mai mari unități medicale din județ, mirosul înţepător de cadavre şi chimicale răscolește stomacul în cel mai serios mod. Atât în interior, cât și în exterior, în jurul canalului de deversare, aerul este irespirabil, iar asta ne duce cu gândul că secţia respectivă a spitalului nu este nici pe departe una care să asigure condiţii de muncă optime angajaților din sistem. Cu toate acestea, instituţia nu a fost niciodată o prioritate a autorităților din Sănătate, care nu se prea grăbesc să aloce bani pentru renovarea ei, chiar dacă sfârșitul i se apropie vertiginos. ”La acest moment nu sunt discuții privind morga. De ce ? Pentru că noi avem documentațiile pregătite pentru toate celelalte secții ale Spitalului Județean. Așteptăm să apară Programul Operațional Regional, să îndeplinim aceste proiecte, pentru a încerca să reabilităm și celelalte secții exterioare ale spitalului județean”, a declarat președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, șeful instituției care are în subordine cea mai mare unitate spitalicească din Teleorman.
La morga Spitalului de Urgență din Alexandria lucrătorii nu sunt prea comunicativi. Își văd de treaba lor, vizibil nu tocmai plăcută, și nu stau de vorbă cu ”străinii” care strâmbă din nas atunci când văd cum merg lucrurile acolo, compătimind ulterior. Ei s-au obișnuit cu răul și nu mai cred în schimbare. ”E așa de când lumea. Asta e. Cine să o scoată la liman?”, se întreba un brancardier, cu resemnare.
Cu aceeași împăcare cu răul ne întrebăm și noi ce rost are să dai bani pentru o clădire unde sunt depozitate pentru scurt timp persoane care nu mai pot avea pretenții, mai ales că toate aceste aspecte relatate se îmbină perfect cu suferința cruntă a celor care și-au spus adio de la o persoană dragă… Trist !