Elmira Vladu
O reţetă atât pentru vegetariei, cât şi pentru cei care fac sport şi sunt la dietă. Înainte de a mă apuca de bucătărit, mi-am sunat bunul prieten, care îmi este şi antrenor acum, să verific ca nu cumva să pun ceva ce nu am voie să mănânc. Ei bine, m-am pus pe treabă şi a ieşit o bunătate, sincer, aş mai fi mâncat încă o porţie, dar ce e mult strică şi se depune.
Ingrediente:
450 g dovlecei (zucchini), 2 căţei de usturoi, 200 g orez (sau arpacaş), 70 g ardei gras roşu, 70 g ardei gras galben, 30 g arahide crude fără coajă, 5-6 crenguţe de cimbru sau pătrunjel verde, 2 linguri ulei de sâmburi de struguri, sare, piper.
Mod de preparare:
Fierbe orezul 15 minute în apa cu un praf de sare (nu este o regulă să îl fierbi doar atât, în funcţie de tipul de orez folosit, este important să fie fiert. De exemplu, eu am pus orez basmati şi salbatic şi l-am fiert 18 minute). Scurge-l, trece-l sub jet de apă rece şi pune-l într-un castron. Spală dovleceii, îndepărtează-le capetele şi taie-i în două, pe lungime. Scobeşte-i cu o linguriţă de miezul alb şi toacă-l mărunt. Pune dovleceii scobiţi într-o oală cu apă clocotită şi cu 1 linguriţă de sare; fierbe-i 3-4 minute, scoate-i, scurge-i, lasă-i să se răcească şi aşează-i pe o tavă. Curăţă ardeiul şi taie-l cubuleţe. Încinge uleiul de sâmbruri de struguri într-o tigaie şi căleşte în el usturoiul decojit. Adaugă ardeiul şi miezul de dovlecel tocat. Pune sare şi piper, după gust şi căleşte 5 minute. Adaugă orezul fiert şi arahidele, căleşte totul încă 3 minute. Pune frunzuliţele de cimbru sau pătrunjel tocate mărunt, amestecă, stinge focul. Umple dovleceii cu această compoziţie şi dă-i 5 minute la cuptor, la 180 grade să se gratineze puţin. Aşează pe farfurii un pat de umplutură rămasă, pune deasupra dovleceii umpluţi, decoreză cu o crenguţă de cimbru sau pătrunjel proaspăt şi serveşte.
Acest articol chiar ca mi-a placut, bravo!