Tort cu mere şi dulceaţă de cireşe

în Reţeta săptămânii

Elmira Vladu

tortCând eram copil, mama obişnuia să pregătească tort de mere pentru aniversarea tatălui meu. Şi cum cele mai frumoase momente sunt cele petrecute alături de cei dragi, nu puteam să ratez plăcerea de a pregăti cel mai bun tort de mere pe care l-am mâncat vreodată, întocmai după reţeta mamei.
Am regăsit gusturile copilariei!

Ingrediente: 7 mere, 100 g dulceaţă de cireşe, 50 g miez de nucă, 20 g unt, 5 ouă, 12 linguri ulei
2 căni zahăr, 250 g făină, 1 linguriţă praf de copt, 500 ml frişcă, 10 jeleuri, 50 g ciocolată cu lapte.

Mod de preparare:

Alegem 7 mere de dimensiune medie, dacă sunt prea mari, aluatul pe care îl turnăm peste ele nu le va acoperi şi nu va creşte uniform. Le curăţăm de coajă şi scoatem cotoarele. Într-o cratiţă cu fund dublu topim 1 cană de zahăr, când zahărul este topit luăm cratiţa de pe foc o răsucim circular, astfel încât caramelul rezultat să se întindă puţin şi pe pereţii ei. Merele se aşează în cratiţă, în interiorul lor punem miez de nucă şi dulceaţă de cireşe, ungem merele cu puţin unt (nu este neapărat necesar, dar îi dă un plus de savoare). Băgăm la cuptor timp de 15 minute (merele trebuie să se înmoaie uşor).

Cât timp merele se rumenesc, pregătim aluatul. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare şi 1 cană de zahăr, până devine o bezea tare. Gălbenuşurile se amestecă cu uleiul (capătă consistenţa unei maioneze subţiri).
Peste bezea se adaugă treptat câte o lingură din compoziţia de gălbenuşuri alternând cu câte o lingură de făină (în făină se pune linguriţa de praf de copt), amestecăm uşor cu o lingură de lemn sau o spatulă de jos în sus, aşa încât aluatul să rămână afânat.

Scoatem cratiţa cu mere din cuptor, lăsăm să se răcească puţin, apoi turnăm aluatul şi băgăm iar la cuptor. Facem testul cu scoabitoarea, când iese uscată din blat tortul este gata. Cu ajutorul unui cuţit, dezlipim tortul de marginea cratiţei, deasupra punem un platou şi răsturnăm cratiţa, lăsăm pe platou tortul să se răcească. Cei 500 ml de frişcă îi batem bine, când este suficient de tare (să nu pice din bol chiar dacă îl răsturnăm) o băgăm la frigider. Între timp, topim ciocolata şi apoi trecem la decorat. Reţeta o puteţi găsi detaliată în imagini pe blog www.delicatese.weebly.com/dulciuri

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*