Odă Teldrum-ului iubit

în Percepţii ieşite... din tipar

teldrumCarmen Dumitrescu

Te-am simțit mereu aproape. Ești în fiecare firicel de ciment pe care calcăm, în fiecare bordură în stabilitatea căreia credem, în fiecare investiție din bani publici pe care o considerăm autentică și de viitor. Și știm că nu ești numai în drumuri și borduri. Îți simțim prezența în spitale, în depozite de deșeuri, în afaceri de succes și în campania electorală. Și ne place să te știm aproape. Pentru că numai de tine depinde progresul acestui județ. Ai crescut parlamentari care se luptă pentru fiecare colegiu ca pentru propriile lor afaceri, ai dat țării politicieni de marcă, abili în a ne purta numele prin fiecare cătun din țara asta, dar și pe la DNA, ai îmbogățit peste noapte zeci de fanatici ai banului și ai gloriei iar acum sunt unii care te așteaptă la cotitură. În mod eronat! În mod infam! Privindu-ți dramele de pe margine, ne cutremurăm de răutatea unei țări întregi și a unui sistem de justiție absolut malefic. Ne doare atunci când presa națională se referă la tine ca la “regina licitațiilor”, atunci când noi știm prea bine cât de greu ți-a fost să te extinzi până la Satu Mare, Olt, Dolj… unii pretind că ai ajuns până la Constanța. Și insinuează că dezvoltarea ta n-ar avea nicio legătură cu performanța activităților tale, ci cu puterea omului politic care – spun ei – s-ar fi folosit de tine ca să-și consolideze regatul. Dar cum ar putea spune cineva despre Teldrum că nu este o garanție a calității și performanței, când o singură privire aruncată fugitiv peste drumurile Teleormanului te fac să te gândești la civilizație și progres? Cum să insinueze cineva că lucrările tale sunt făcute prost, tocmai pentru a fi necesară o altă și o altă intervenție, în scopul burdușirii unei pușculițe deja pline? Cum să trăim în incertitudine acum, când toată Alexandria vorbește despre suspiciuni ale unora de la DNA cu privire la modul în care s-a construit această afacere de succes, pe care toți o simțim aproape de inimile noastre, care bat la unison de indignare?

E greu să-ți imaginezi Teleormanul fără Teldrum. E greu să înțelegi sensul spiritului teleormănean în lipsa acestei afaceri de succes, care spune totul despre performanță, cinste, dreptate și altruism. E imposibil să nu te gândești la intervenții externe, chiar masonice, atunci când vezi prin câte e nevoită să treacă această mare companie, fără de care județul Teleorman n-ar fi fost decât o comună mai mare. Decât atât! De aceea, dacă liderii spirituali ai acestor ținuturi ar mai avea măcar o strop de minte întreagă ar pune numele județului “Teldrum” și ar pune granițe de foc la limitele lui, pentru ca niciun răuvoitor să nu-și mai bage vreodată nasul acolo unde nu-i fierbe oala…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*