Un an fără Cătălin Sîrbu – “Frişcă”

în Reportaj

Monica Vasilescu

FriscaA trecut un an. 365 de zile de când o mamă a rămas îndurerată, o soție are universul spulberat, unii prieteni au zâmbetul pierit. S-a făcut un an de când Cătălin Sîrbu, cunoscut sub porecla de “Frişcă”, s-a despărțit de viața trupească, de familie şi de multele cunoştinţe pe care le avea.

Este greu să faci cronica unui deces neaşteptat şi să sapi în trecutul unui om fără a avea un viitor în care să-i pui speranţele. Totuşi, mama sa reușește să calce în picioare durerea din suflet şi să vorbească despre permanenţa gândului la fiul pierdut într-o clipă neagră.

Despre Cătălin Sîrbu ştim că era un tânăr plin de viață. Provenea dintr-o familie cu stare şi asta i-a oferit tot timpul posibilitatea de a da şi altora. Apropiaţii spun că era de o generozitate rară. Darea de mână a mers până acolo încât i-a dat unui prieten televizorul din camera sa, spunând că îşi va lua altul, dar pe care nu l-a mai înlocuit niciodată.

Cu viteză… către cer

La un an de la tragedia care i-a curmat viaţa, mama sa, Mariana Sîrbu, ne-a portretizat omul care a stat în spatele imaginii de băiat de oraş, internaut şi alte calificative ce i-au fost puse în cursul timpului.  Moartea sa a survenit în urma unei nesăbuinţe. Bărbat frumos şi căutat de fete, Cătălin nu era un sfânt când se apropia de sexul feminin şi, poate, asta i-a adus sfârşitul. A decedat la doar 32 de ani, în dimineața zilei de 5 octombrie 2013, în jurul orei 04:00, într-un teribil accident mortal petrecut pe DE 70, în raza comunei Nanov. Aflat la volanul unui autoturism marca Audi S8, acesta a luat-o pe contrasens şi s-a izbit de un stâlp, viteza fiind cauza probabilă a nefericitului eveniment, după cum au spus atunci autoritățile de la locul faptei. Maşina a fost distrusă complet, iar două persoane din cele patru aflate înăuntru au murit. Friscă a decedat pe loc, iar persoana din dreapta sa, o tânără de numai 18 ani, pe care o conducea acasă, a murit la spital. Alături de aceştia se mai aflau încă două fete, care au scăpat cu viaţă ca prin minune, având în vedere că maşina a fost ruptă în bucăţi. Cu toate că la vremea respectivă tragedia s-a pus şi pe seama alcoolului, raportul specialiștilor de la Serviciul Medicină Legală Teleorman a venit să înlăture speculaţiile, arătând că acesta nu consumase astfel de băuturi înainte de a urca la volan.

A urmat înmormântarea. Biserica “Sfinţii Constantin şi Elena” din Alexandria a fost copleșită de cunoştinţe, iar parcarea era plină de mașini scumpe și puternice. Cu toţii au venit să-i spună un ultim gând celui care şi-a dat hainele de pe el atunci când a fost nevoie. Împovărător pentru  cunoscuţi a fost şi faptul că trupul neînsufleţit al lui Cătălin a fost ţinut acoperit, deoarece imaginea desfigurată a acestuia în coşciug ar fi fost prea dură pentru aceia care l-au iubit.

“Primele săptămâni au fost groaznice, îl vedeam peste tot”

Mama lui Cătălin este sfâşiată de durerea prin care i-a fost dat să treacă. Şi-a dus singurul copil pe ultimul drum, după ce înainte cu doi ani i-a murit soţul, răpus de o boală necruţătoare, în urma căruia a găsit o agendă în care erau consemnate toate detaliile legate de înmormântarea sa.

La un an de la dispariţia celei mai dragi persoane din viața ei, Mariana Sîrbu povesteşte că a fost ajutată de prieteni să treacă momentul critic, deşi îi este la fel de greu în continuare. Dacă la început a luat antidepresive pentru a-şi ameliora starea, ulterior s-a automotivat şi a găsit forța să nu clacheze psihic. “Primele săptămâni au fost groaznice, îl vedeam peste tot. Am încercat să-mi ocup timpul, am călătorit, trebuie să merg mai departe”, s-a îndemnat femeia.

15 ani de iubire

Vreme de 15 ani i-a stat alături soţia sa, Luci, căreia înainte de tragicul eveniment i-a adus în dar o bluză neagră, prevestind parcă nenorocirea care urma să se abată asupra familiei. Acum, Luci a rămas cu amintirile, gândindu-se zilnic la sufletul de dincolo de infinit, care i-a arătat cât de nesigură este viaţa.

Adolescența

Cătălin nu a fost cel mai bun din clasă la învățătură, dar avea o inteligență naturală. A terminat, la Craiova, Informatică de Gestiune și dorea să-şi facă o firmă de IT. Ca o ironie a sorții, după o lună de la moarte, i-a fost trimisă acasă diploma care atesta absolvirea cursurilor Şcolii de Studii Antreprenoriale şi Manageriale.Catalin Sarbu diploma

“Lua note mari, avea ceva nativ. A fost premiant. Acasă nu învăţa, dar prindea repede la școală. Voia, la un moment dat, să-şi facă o fermă să crească vipere. Avea lucruri pe care nu le întâlneşti la toată lumea. Era altfel. Colegii săi mi-au spus că un al doilea nu se va mai naşte. Era special. Şi mai avea ceva. Se uita la tine şi observa dacă era ceva în neregulă. Te întreba de ce eşti supărat, după care făcea tot posibilul să rezolve problema respectivă, fiindcă nu-i stătea în fire să renunţe ușor. L-am sfătuit să intre în politică şi aproape că cedase, dar timpul a fost scurt… sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg”, a povestit mama lui Cătălin, care consideră că abia acum, după ce stă de vorbă cu apropiații băiatului și analizează mai profund faptele sale, vede adevărata valoare a fiului său.

Catalin Sirbu

Proveniența poreclei

I se spunea Frișcă și puțină lume știe de unde a pornit totul. Pe vremea când era în clasele primare, apăruse video. Părinții îi cumpărau de toate. Avea casete cu diverse filme pe care i le împrumuta profesoarei de limba franceză, iar ea îi spunea că e dulce precum frişca. De atunci toată lumea îi spune aşa.

Este un fluture

Mama sa adună toate povestirile prietenilor săi, care comunică cu acesta prin intermediul viselor. Unul dintre amici l-a visat spunându-i să-i transmită soţiei sale să-şi ia un animal, pentru a se reîncarna în el. Un altul i-a povestit că într-o noapte, la puţin timp după accident, Cătălin i-a apărut în vis şi i-a spus: Tu dormi şi la Nanov lumânarea mea s-a stins… Acesta a plecat în toiul nopţii la locul evenimentului şi a constatat că lumânarea, într-adevăr, nu mai ardea. Şi nu sunt puţine momentele de comunicare pe care le are, din lumea de dincolo, cu apropiaţii. “Mi-a povestit o prietenă că, la pomană, a fost un fluture care s-a plimbat peste tot, iar spre final a venit şi s-a aşezat pe mâna soției lui. Cred că este fluturaş în viaţa de apoi, că prea mi se întâmplă des să văd fluturi în jurul meu. Şi la cimitir îi întâlnesc…”, a spus mama sa.

În puţine cuvinte, Frişcă a avut o viaţă scurtă, dar intensă. Avea mania vitezei şi nu o dată cei dragi l-au avertizat de pericolul ce îl paşte. Nimic nu a contat însă pentru răzvrătitul din Cătălin, care trăia clipa independent de consecinţe şi a jucat rolul pe care l-a avut pe pământ fără a risipi ani. Se adapta în orice situaţie. Avea prieteni din toate categoriile sociale cu care împărţea totul. Îi plăceau hainele, excursiile, plimbările și avea gânduri mărețe încă din copilărie, pe când visa să se facă aviator. A reușit, însă, doar să zboare în lumea de apoi.

Sâmbătă, 4 octombrie 2014, la restaurantul Mara din Alexandria, familia îi va face pomenirea de un an. Prietenii și cunoștințele vor fi din nou alături de mamă și de soție, care au rămas cu starea de îndurerare după pierderea lui Cătălin, dar și cu seria de gânduri și convingeri că ceea ce s-a întâmplat nu se justifică, deși moartea vine neașteptat şi pentru copilul din scutec, şi pentru tânărul rebel, şi pentru bătrânul albit de ani.

14 Comments

 1. Dumnezeu sa te Ierte si sa iti tina sufletul in RAI, Ai fost si vei fi iubit, uitat nu se pune problema sa se intample. Cu toti ne vom revedea.

 2. Fa te rog un exercitiu de imaginatie sinistru si pune-ti un prieten in locul fetei. Nu vei mai avea aceeasi optica. Soferii aceastia pun viata multora in pericol de fiecare data si noi alimentam faptul ca e ok in articole de presa. trist!

 3. mare om, mare articol, cand citesti asta, zici ca pe putin a fost cel mai mare om al ultimelor sute de ani…. Ceva regretabil si nimic mai mult, dar se vede ca e un articol platit si atat, as mai zice pe aia cu dumnezeu, da de und eatata dumnezeu….

  • Cezar, îți e ușor să faci o afirmație fără să cunoști omul. Dacă tot vorbești aiurea, îți doresc să ai parte în viață de banii pe care i-am luat noi pe articolul ăsta.

  • cezarica,ia sa treci sa faci un nanic..ca poate te bantuie FRISCUTA….si poate de mila iti da un PONT sa faci bani!! numai la bani iti sta mintea..nebunule!!! hai…fugi..repede..la nanic!! mai bine un oras ca FRISCA decat un ul ca tine!!

 4. Il stiu bine..am petrecut timp impreuna cand si cand in diferite colturi ale lumii. Un om deschis si increzator mereu optmist. Entitatea din el a vrut sa plece din aceasta lume…probabil ca nu isi gasea locul aici de aceea era deosebit in comportament! Sa reincarnat undeva in alte lumii …si a uitat tot ce a fost aici. Acest ciclu se repeta cu fiecare din noi de mii si mii de ori! Nimic nu e ceea ce pare si universul este mult mai vast dincolo de perceptia noastra! Nu suntem singurii….asta e clar!

 5. Dumnezeu sa te ierte Cata, ai fost si vei ramane un om foarte special…intr-adevar de o generozitate rar intalnita.

 6. altul ca el, cum?
  care sa conduca in mod constant beat si cu viteza excesiva, sau la ce te referi, padreaua?
  doiamne, dumnezeule!
  mare iti este gradina si monica vasilescu ii sare gardul!

 7. asa jurnalism nu am mai vazut, sa il ridici in slavi pe un criminal…asta e presa din pacate

  • maimutza…criminal esti TU! esti cumva judecatorul celor care trec in lumea cealalta?! SIGUR ESTI UN FRUSTAT…cine stie?! tu sigur nu ai interactionat cu EL…MAI DEGRABA …SOTIA,PRIETENA…HAHAAA….ASTA ERA?!pfff!!!

 8. 15 ani de iubire

  Vreme de 15 ani i-a stat alături soţia sa, Luci, căreia înainte de tragicul eveniment i-a adus în dar o bluză neagră, prevestind parcă nenorocirea care urma să se abată asupra familiei. Acum, Luci a rămas cu amintirile, gândindu-se zilnic la sufletul de dincolo de infinit, care i-a arătat cât de nesigură este viaţa.

  ===
  auzi, bai, monica vasilescu zisa si scriitoar3e pe bani, de amanetle lui nu zici nimic, inclusic de aia ucisa de el?
  hai, siktir, derbedoaico de 2 lei, orice articol scris de tine valoareaza 2 lei, si nu il mai ciostesc

 9. Hai ca una ca asta nu mai citisem! D-na sau d-ra Vasilescu, ia-i capre mai bine si ai grija de ele! Nu e de tine domeniul presei… Sa ridici in slavi si sa faci apologia unui vagabond criminal (involuntar ce-i drept), adulterin, urcat baut la volan+viteza peste limita legala, nu e corect in primul rand moral. Gandeste inainte sa scrii asa ceva! Din cauza lui a murit cineva iar alte persoana au ramas cu traume psihice pentru mult timp, in viata lor. Te-ai gandit vreodata ce vor zice cunoscutii, prietenii si fostii colegi, dar mai ales parintii celei moarte? Iti meriti ploaia de jigniri din comentarii pentru ca tu ai atras-o, tu ai vrut-o! Cu acest asa-zis articol ti-ai devoalat caracterul si valoare si chiar ma duce cu gandul la ideea ca e articol la comanda. Nu cred ca ai avut tu vreodata ocazia sa il cunosti personal pe decedat. De unde atatea regrete si mila post-mortem? Pentru ca a fost castorit si fata care a murit din cauza lui nu? Esti sub orice critica!

 10. Nu ştiu unde regăseşti aici milă şi regrete. Acesta este un articol de informare şi sunt mulţi cei care doresc să afle mai mult despre viaţa unui om care a trăit diferit de lumea de rând. „Vagabond criminal sau adulterin, indiferent ce spui că a fost, pentru părinţi şi prieteni el rămâne într-un fel. Cât despre fata care ar fi murit din cauza lui, permite-mi să cred că lucrurile nu au stat deloc aşa. În rest, te rog din suflet să nu părăseşti pagina, pentru că nu ştiu ce ne-am face fără un cititor ca tine…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*