Legea se aplică pompieristic! Mai multe baruri din Alexandria au fost închise sau amendate

în Politica altfel

Monica Vasilescu

pompierÎntr-un oraș mic și sărac precum este Alexandria, suspendarea funcționării unei afaceri, chiar și pentru câteva zile, poate fi o situație dezastruoasă pentru agentul economic în cauză. De când cu tragedia din Colectiv, mai marii țării au modificat Legea 307, astfel încât cuantumul amenzilor a crescut foarte mult. Adică, acum, pentru începerea lucrărilor fără aviz la incendiu, punerea în funcţiune fără autorizaţie de securitate la incendiu, amenda a ajuns să fie între 20.000 şi 50.000 lei. De asemenea, există posibilitatea, pentru situaţiile grave, să se închidă activitatea, complementar unei amenzi contravenţionale cuprinse între 30.000 şi 100.000 lei. Nici nu au apărut normele noi că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman au și demarat controale în serie la cluburile, barurile şi puburile din judeţ. După primele verificări, organele de control au închis mai multe localuri din capitala de județ și pe altele le-au amendat usturător.

Pentru oricare instituție a statului, fie că vorbim despre cea care face legea sau aceea care o pune în aplicare, ce funcționează oricând și oricum cu bani de la buget, este ușor să dispună niște contravenții fără a prevesti consecințele. Nu luăm apărarea nimănui și nu spunem că nu sunt destule locații cu intrări înguste, cu o singură cale de acces sau cu scară care nu prezintă garanție, cărora nu le vom publica numele pentru a nu se invoca prejudicii de imagini, dar considerăm că acești patroni, ale căror afaceri au funcționat atât de mult timp în condiții improprii, mai puteau fi păsuiți câteva zile pentru a intra în legalitate. Adică, li se putea acorda un termen pentru a face modificările care se impun și a obține avizele necesare. Dar așa e la noi, legea se aplică pompieristic, în cazuri de drame naționale sau în altfel de constrângeri și, deși știm că nimeni nu e mai presus de lege, se pare că în multe cazuri… ei, conducătorii, sunt legea.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Politica altfel