Hoțul pe limba lui piere…

în Percepţii ieşite... din tipar

FURTCarmen Dumitrescu
Despre hoți, numai de bine! Ei sunt fundamentul singurei lumi în care credem. Ei sunt modelul pe care îl insuflăm copiilor noștri. “Să fii, mamă, bogat ca Dragnea și deștept ca Nițulescu!” Și chiar dacă mulți dintre noi nu spun, cu subiect și predicat, asta copiilor lor, prin faptul că îi validează la vot pe acești doi mari stâlpi ai politicii județene nu fac altceva decât să le insufle modele celor care vin din urmă, confuzi și nedumeriți.
Dorința lui Nițulescu de a fura chiar și zahărul din ceaiul teleormănenilor nu este doar metaforă pentru modul în care aici, în Teleorman, politica se confundă cu hoția, ci este chiar deviza pe care orice amator de politică și-o scrie pe cartea de vizită. Trist e faptul că toți acești așa-ziși oameni politici sunt realmente modele pentru copii lor, care vin și ei din spate cu dorințe de glorie și înavuțire, după ce, în prealabil, au învățat filosofia furtului de la părinții lor. Așa că să nu ne mire dacă, peste câțiva ani, când Nițulescu și Dragnea vor plăti pentru păcatele lor, o să avem un mediu politic la fel de toxic, populat de odraslele celor pe care acum îi privim cu dezgustul și frica omului cinstit, care știe că n-are unde să fugă, așa că trebuie să se resemneze.
Singura șansă a acestui județ de a-și curăța clasa politică de hoți îmbrăcați în costume scumpe și cu atitudini superioare este să observe trecutul cu obiectivitate, să analizeze prezentul și să încerce să se implice în viitor. Pentru că nu trebuie să fii vreun specialist în științe politice ca să vezi că toți cei care acum se află sub lupa DNA nu sunt, de fapt, nici foarte deștepți, nici foarte puternici. Istoria a dat lumii și hoți inteligenți, care n-au plătit în fața instanțelor pământești și care și-au păstrat reputația nepătată. Dar în toate acele cazuri a fost vorba despre o singură abilitate: arta de a-ți ține gura. E ceea ce n-a putut face, din prea multă grandomanie, nici Nițulescu și, din prea multă încredere în sine, nici Dragnea. Cel mai bun dintre noi, Iisus Hristos, ne-a pus pe tavă unul dintre sfaturile esențiale, care ar putea face din orice frustrat cu dorințe de mărire un exponent al succesului politic: fii umil și pleacă fruntea în fața celor care văd cum ești, de fapt! Dar când te cheamă Nițulescu sau Dragnea nu te interesează prea tare filosofia creștină. Și nici părerea celorlalți. Așa că poți vorbi cu oricine despre faptul că smecheria te duce departe în viață, tu fiind exemplul cel mai relevant. Că-ți ascultă Serviciile telefonul, asta nu e o problemă! De fapt, te bucuri în sinea ta că văd și fraierii de la butoane cum se face treaba în Teleorman. Uitând că, de cele mai multe ori, suntem proprii noștri dușmani. Și că aroganța și orgoliul de a fi văzuți reușind va fi și începutul declinului. Pentru că așa cum păsările pier pe limba lor, la fel se întâmplă și cu hoții. Deși unele păsări se mai pot abține să ciripească.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Percepţii ieşite... din tipar

Defectul de turmă

Carmen Dumitrescu Adevărul e că ne place să fim conduși. Mânați de…