Inundațiile fac ravagii în Teleorman. Mai multe râuri se află sub avertizare hidrologică

în Actualitate/Actualitatea politică

inundatii4Carmen Dumitrescu

Dacă în cursul zilelor trecute, inundațiile păreau a fi o problemă controlabilă, iată că precipitațiile încep să pună autoritățile pe jar. Îngrijorarea plutește în aer și mulți dintre primari se declară neputincioși în a se lupta cu apele, în condițiile în care ploile nu se mai opresc de câteva zile iar avertizarea de vreme rea pentru județul nostru este valabilă până joi noaptea. În tot acest timp este asigurată permanența la Prefectura Teleorman și ISU Teleorman, fiind necesare intervenții în multe comune din județ, unde situația a început să fie gravă. La Videle, de pildă, primarul Nicolae Bădănoiu se declară de-a dreptul îngrijorat de faptul că precipitațiile nu se mai opresc, ceea ce ar putea duce la inundarea mai multor gospodării din zonă: “Acționăm continuu de când apele au început să iasă din matcă, împreună cu cei de la ISU și momentan facem față situației. Dar nu e bine deloc. Plouă continuu  și dacă lucrurile nu se schimbă, vor fi probleme grave… Avem până acum 2 hectare de grădini inundate și multe anexe gospodărești. Dar încercăm să ținem totul sub control.”

Nici primarul de la Botoroaga nu pare mai puțin afectat de inundații, situația gravă din comuna lui determinându-l să revină la muncă mai devreme, după operația prin care a trecut recent. Acesta susține că e îngrijorat de faptul că s-a rupt unul dintre barajele de la Frăsinet și că există pericolul de a se rupe și celălalt, ceea ce ar duce la inundarea multor gospodării. Și primarul de la Țigănești și-a petrecut astăzi toată ziua în teren și a încercat să limiteze daunele provocate locuitorilor din comuna lui de apele dezlănțuite.

Iar principalul factor de îngrijorare este acela că până pe 11 decembrie, județul se află sub avertizare meteorologică și hidrologică de cod galben și portocaliu pe râurile Teleorman, Vedea și Călmățui, precum și pe afluenții acestora.

Până acum, s-au înregistrat situații grave în comunele: Siliștea Gumești , Vedea, sat Dulceanca, Dobrotești, Didești , Tătărăștii de Jos, Sfințești  și Purani .

Potrivit unui comunicat al ISU Teleorman, în acest moment, SGA intervine pentru supraveghere la Tătărăștii de Sus cu 5 angajați SGA și 2 persoane din cadrul CLSU Tătărăștii de Sus; în satul Lada – Orbârtu  se acționează pe tronsonul Lada – Orbârtu cu 4 angajați SGA si 2 persoane din cadrul CLSU; la Schela se acționează cu 2 angajați SGA și 2 persoane din cadrul CLSU Tătărăștii de Jos; la Conțești au fost verificate toate punctele critice de la lucrările în administrare, s-au verificat subtraversările de la Dig 4 r. Vedea și s-au curățat sistemele de etanșare iar la subtraversarea dig Bragadiru, deteriorată de la ultimele viituri, s-a acționat cu saci de nisip în vederea etanșeizării, de către 4 angajați SGA. În zona Tătărăștii de Sus, râul Teleorman este îndiguit.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*