Fața nevăzută a Alexandriei

în Reportaj

Monica Vasilescu

20151021_165838 20151021_165905 20151021_170115Municipiul Alexandria se află între frumusețe și decădere. Dacă alegi să mergi pe strada Dunării, vei spune că reședința județului Teleorman este în plină dezvoltare. Pe lângă Prefectură se pun borduri noi (deși cele vechi mai aveau ceva rezistență), la Primărie se agață flori și cântă muzica de dimineața până seara, în centru ”înfloresc” terasele, că pomii nu prea sunt profitabili… totul e roz (de fapt, roșu). În schimb, dacă îți trece prin cap să te plimbi un pic pe fosta centrură a Alexandriei, drum pe care mai circulă din când în când câte un camion, vezi negru în fața ochilor și realizezi că soarele a apus de mult pe strada care, parcă, nu mai aparţine nimănui şi pe care, evident, nimeni nu o îngrijeşte.

Acolo, în prezent, se văd semnele vechii zone industriale, aflată, azi, în paragină. În trecut, cam pe vremea bunicii, partea de oraș despre care facem vorbire era unul dintre locurile de promenadă ale cetățenilor din Alexandria. Astăzi, strada plină de gropi pare mai degrabă abandonată de către autorităţi, uitată de oameni şi ocolită de şoferi.

Ruine, mizerie, spaţii verzi invadate de buruieni și multe deșeuri arată că efervescenţa de odinioară a pierit definitiv. Locul cochetelor clădiri a fost lăsat de izbeliște, ca într-un oraş părăsit. Construcții cândva frumos pavate acum sunt goale, pereţii interiori sunt căzuți, geamurile nu mai există, iar gunoaiele au invadat zona, după cum demonstrează fotoreportajul nostru, căruia nu are sens să-i alăturăm foarte multe cuvinte.

Peisajul din acest loc nu ne duce deloc la gândul că Alexandria face parte din categoria oraşelor care fac eforturi pentru a se dezvolta. Știm cu toții, capitalismul aprig de după Revoluție a pus pe butuci in­dus­tria de la poa­le­le capitalei de județ și unele corporații au fost rase de pe fața pă­mân­tu­lui, iar cele care încă mai există produc la sca­ră mult mai mică, având numai câteva sute de anga­ja­ți, dar asta nu scuză cu nimic neimplicarea actuală, de a nu utiliza în niciun scop spații de însemnătate care se dărâmă pe minut ce trece.

Altfel, oricine tranzitează capitala județului Teleorman pe străzile principale, care au o infrastructură și o amenajare peisagistică de înaltă clasă, poate să parieze că alexăndrenii, în totalitatea lor, o duc bine. La polul opus – periferia – se găsește punctul care ține orașul într-un alt timp. Nu știm care, că parcă și Epoca de piatră arăta mai bine.

5 Comments

 1. Monica Vasilescu,
  Participi la o amplă campanie de denigrare a orașului , generată de PD-L, de ceva timp, element de baza a viitoarei campanii electorale pe care vor sa o ducă.
  Nu deranjează opinia ta de cetățean, dar declara cu subiect si predicat opțiunea ta politica: PD-L.
  Dacă vei continua sa minți cu premeditare, te asigur ca voi folosi si eu mijloacele informatice moderne pentru a demonstra minciunile tale. Nu sunt nici încordat, nici deranjat personal, pt ca am o anumită experiența si înțelepciune, dar nu voi accepta sa denigrați orașul nostru, pentru a va propaga interesele voastre materiale si meschine!
  Orașul este mic si ne cunoaștem, aproape fiecare cu fiecare!
  Acest mesaj reprezintă doar un pas onest de a va aduce la cunoștința de ceea ce gândesc si voi face.
  Deocamdată, voi sunteți Libere de Teorman!

 2. Stimate edil
  am un secret pt tine.Alexandria este cel mai urat oras din Romania.Esti un mare ipocrit .daca acum cat e Dragnea la butoane, avnd toti banii tarii pe mana, nu te deranjezi sa faci nimic in afara de bancute ,dar can vor veni liberalii la putere oa sa arunci iar vina pe Viitorul prefect sau un dicatator imaginar care nu te lasa sa dezvolti orasul.Pana atunci mai schimba niste apometere.

 3. Este chiar asa cum a descris autorul. Zona aia e jalnica. De ce spuneti ca nu e asa. domnul primar? Am trecut de curand pe acolo si chiar ma miram de halul in care arată zona aia. Nu ati putea combate prin unele proiecte?

 4. Dl primar,nu stiu daca la viitoarele alegeri mai merge schema cu pensionarii si sacosa. E timpul sa mai si demonstrezi ceva in afara de pupat mana baronului

 5. In alt articol de mai sus unde este criticat titirisca un forumist afirma ca sunteti ziarul lui dragusin.Ce ziar ciudat? Ciudata si afirmatia primarului ,,ne cunoastem fiecare in orasul asta,, cu alte cuvinte si voi stiti ca eu primar sunt un om cinstit daca nu va asmuteau altii sa-mi denigrate imagineaAtata potii nea victore?,sa te aperi cu minciuni prin omisiune si jumatati de adevar? E clar ca esti de veche scoala securista.Nu te aperi negand acuzatiile ci te aperi improscand cu noroi acuzatorul.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*