Poetul Mihail Tănase și-a marcat trecerea prin timp cu o nouă apariție editorială

în Cultură

tanaseCarmen Dumitrescu

Activitatea literară a lui Mihail Tănase este deja bine cunoscută în rândul celor interesați de cultura teleormăneană. La fel ca și drama lui personală, pe care și-a trăit-o cu demnitate, găsind în poezie aripile care-i lipseau pentru a se mișca liber printre realitățile existenței sale dificile. De această dată, poetul a semnat o nouă apariție editorială, constând într-o antologie de autor, cu titlul “Trecător prin timp”. Cartea a apărut la Editura Sedan din Cluj-Napoca, cu sprijinul Consiliului Județean Teleorman.

Mihail Tănase este autorul unui lung șir de volume, toate de o profunzime și o sensibilitate greu de definit: Copilul din interior, versuri, pref. de Ștefan Doru Dăncuș, Târgoviște, Ed. Macarie, 1997; Vânt de schimbare, microroman, postf. de Mihail I. Vlad, Târgoviște, Ed. Macarie, 1998; Frunze de toamnă, poezii, pref. de Ion Machidon, buc., Ed. Amurg Sentimental, 2000; Neînțelesul foc, poezii, Alexandria, Ed. Teleormanul Liber, 2000; Sub aripa timpului, versuri, cuvânt înainte de Ion Machidon, Buc., Ed. Amurg Sentimental, 2001; Dintr-o lacrimă de înger, poeme într-un vers Alexamndria, Ed., Teleormanul Liber, 2002; Chemări târzii, poeme, Ploiești, Bibl. „Sinteze Literare”, 2002; Treptele rătăcirii, poezii, cuvânt înainte de Ion Machidon, Buc., Ed. Amurg Sentimental, 2003; Vin ploile, proză scurtă versuri, pref. de Constantin Miu, Buc., Ed. Amurg Sentimental, 2004; Prizonier timpului, poezii, Alexandria, Ed. Teleormanul Liber, 2005; În Ajun de Sărbători, proză, Buc., Ed. Amurg Sentimental, 2006; Surâs într-o lacrimă, poezii, Buc., Ed. Amurg Sentimental, 2007; Unde ești?, poezii, Buc., Ed. Amurg Sentimental, 2007; Culorile singurătății, poezii, Cluj-Napoca, Ed. Sedan, 2007; Zâmbet târziu, poezii, Cluj-Napoca, Ed. Sedan, 2006; Interzisă iubirea, poezii, Cluj-Napoca, Ed. Sedan, 2009; Biopsie pe speranță, Cluj-Napoca, Ed. Sedan, 2010; Mângâiere înlăcrimată, Cluj-Napoca, Ed. Sedan, 2010; Amurg / Twilight, Cluj- Napoca, Ed. Sedan, 2011 și Călător printre cuvinte, Cluj-Napoca, Ed. Sedan, 2013.

Antologia care a văzut acum lumina tiparului cuprinde poeme de o frumusețe specială, care îmbină armonia frumosului și greutatea durerii și scot la lumină realitatea unui talent remarcabil. Pentru a vă deschide apetitul de a achiziționa această carte și de a fi alături de oamenii de cultură ai Teleormanului, din ce în ce mai puțini și mai puțin autentici, vă oferim câteva versuri, de natură să vă înduplece sensibilitatea: “Ieșită pe balcon/Uzi florile/Scuturi scheletul/Pomului de Crăciun/Eu trec dintr-o oră într-un fluture/Tulburând cu trecerea mea/Gestul tău întins/ Ca un covor/La picioarele aripilor mele”.

Considerăm că alte recomandări sunt de prisos și vă urăm lectură plăcută!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*