EXCLUSIVITATE. Victor Ponta e teleormănean!

în Reportaj

IMG_9959Carmen Dumitrescu

Puţini oameni ştiu, dar premierul României şi candidatul PSD la prezidenţiale, Victor Ponta îşi are rădăcinile în Teleorman. Cei care doresc să se convingă de acest lucru, ar trebui să facă o vizită în comuna Brânceni, unde, chiar pe marginea drumului principal veghează o casă bine întreţinută, de culoarea untului, care a aparţinut străbunilor lui Victor Ponta. Toată lumea din comună ştie că în anii trecuţi acolo locuia bunica actualului premier al României, chiar dacă acum clădirea a fost cumpărată şi renovată parţial de nişte localnici. Interesant e faptul că Victor Ponta nu a făcut niciodată public faptul că e din Teleorman, având în vedere că străbunii lui pe linie maternă sunt din comuna Brânceni, însă spune că e oltean din Gorj, chiar dacă tatăl său a divorţat de mama lui cu mulţi ani în urmă. Nu ştim dacă eticheta de teleormănean  o fi ruşinoasă pentru premier, însă este cert că acesta nu s-a mândrit niciodată cu originile lui, profund legate de “pădurea nebună”.

“Aici, la Brânceni, se află casa părintească a străbunicilor lui Ponta”

Pentru a afla detalii despre copilăria lui Victor Ponta, am identificat, în comuna Brânceni, un prieten de familie a bunicii acestuia, un om echilibrat, fără apartenenţă politică, dispus să ne povestească lucruri despre copilul Victor Ponta. Alexandru Comănescu, fost meteorolog şi responsabil cu avizarea zborurilor speciale înainte de a se pensiona, s-a întors la Brânceni acum, la pensie, pentru că numai la Brânceni se simte relaxat. Vecinul bunicii lui Ponta are o curte plină cu flori şi îşi petrece tot timpul având grijă de aspectul curţii sale, de o frumuseţe rară în Teleorman. Chestionat cu privire la legătura lui Ponta cu Teleormanul, Alexandru Comănescu ne-a declarat că bunica lui a locuit în Brânceni, unde venea deseori şi mama lui, însoţită de copilul Victor: “Bunica lui, practic, este din Găuriciu. A venit cu mama lui aici… Era căsătorită cu acest Stan Covaciu, care avea nişte băieţi dintr-o altă căsnicie şi apoi au mai făcut împreună nişte copii, fete şi băieţi.  Aşadar, bunica lui Ponta se numeşte Naum Elena, are 96 de ani, încă trăieşte în Bucureşti şi locuieşte cu sora lui Victor. Mama lui locuieşte acum undeva în Floreasca şi mai are o soră, pe Veronica, profesor universitar. Părinţii lui sunt despărţiţi demult, eu pe tatăl lui nu l-am cunoscut, nu l-am văzut niciodată. De altfel e şi mort… Legătura cu localitatea Brânceni e aceea că bunica lui a venit şi a crescut aici. Aici este casa părintească a străbunicului lui Victor. Tanti Lenuţa (Elena Naum) a plecat şi ea în Bucureşti de tânără, apoi am plecat şi eu în Bucureşti, pe la vârsta de 10 ani şi m-am întors aici la 60 de ani. De altfel, domiciliul meu e în Bucureşti. Eu nu cred că mai trăiesc ca să ajung la paritate cu câţi ani am stat în Bucureşti. E imposibil. Bunica lui şi cu mine ne vedeam destul de des în Bucureşti, ei stăteau pe undeva pe la Gara de Nord, pe Dinicu Golescu. Noi suntem rude îndepărtate, eu cu bunica lui Ponta”.

Ponta şi-a întrerupt studiile pentru a munci la Paris

Se pare că Victor Ponta nu a fost un copil excepţional. El nu se remarca prin nimic special, nu era foarte studios şi nici nu făcuse vreo performanţă despre care lumea să discute. Era, însă, cuminte şi respectuos. Lucru firesc, am spune noi, în contextul în care bunica lui a fost o femeie excepţională, oamenii din Brânceni amintindu-şi cu drag de cea care aduna în jurul ei pe toţi oamenii din comună, îndrumând şi sprijinind pe toată lumea. Se pare că mulţi dintre localnicii care ajung prin Bucureşti ca să-şi vândă produsele agricole trec şi pe la “tanti Lenuţa”, pentru a o saluta: “Bunica lui e o femeie cu suflet nobil, o femeie nemaipomenită, sunt oameni de aici din comună care îşi amintesc  ce femeie extraordinară era… A fost o femeie deosebită. De altfel, toţi au fost în jurul ei, era ca o cloşcă care îşi aduna puii în jurul ei. Şi sunt mulţi tineri cărora le-a îndrumat paşii…Pe Victor îl ştiu ca pe un copil normal. Nu era un copil care excela prin ceva, ca să aud lucruri speciale despre el. Era un copil normal. De altfel, a şi avut o aventură în viaţă. În ce sens? El şi-a întrerupt studiile, a plecat la Paris, a lucrat acolo şi pe urmă a făcut Dreptul. Adică este un om normal. Nu este nici crescut la pension, nici pe stradă. Este dintr-o familie normală, de oameni normali, cu o educaţie normală. Nu a fost ţinut în puf.”

 

Ponta pare să-şi fi uitat rădăcinile teleormănene

În general, Ponta pare a se mândri cu orginile paterne. De aceea, multă lume are impresia că locul lui de provenienţă e Baia de Aramă. Acolo locuiesc, însă, doar părinţii tatălui său, decedat cu mai mulţi ani în urmă, la ceva vreme după divorţul de mama lui. Şi, cu toate că educaţia şi-a primit-o de la străbunii săi pe linie maternă, Ponta continuă să spună că e oltean de Gorj. Chiar dacă de Gorj nu-l leagă decât mandatul de parlamentar. Acest lucru a fost remarcat şi de oamenii din Brânceni, care nu l-au auzit niciodată pe premier mândrindu-se cu faptul că e Teleormănean: “ Părinţii lui s-au despărţit. De ce s-au despărţit, nu ştiu… Apoi tatăl lui a murit. Părinţii din partea tatălui sunt din Gorj, de la Baia de Aramă. De aia el spune că e oltean… Deşi se spune că eşti de unde e mama… Deci într-un fel ar fi mai legitim să spună că e teleormănean. Mama lui e expert contabil în Bucureşti, are o firmă de contabilitate. E o femeie deosebită. ”

Probabil că adevărul e undeva la mijloc. Aşa că e posibil ca vizitele în Teleorman din vremea copilăriei sale să nu-l fi impresionat suficient ca să spună că e teleormănean, dar a avut nevoie să spună că e gorjean atunci când îşi clama mandatul de parlamentar într-un colegiu din Gorj. Pentru că aşa e la noi: te faci frate cu dracul până treci puntea. Dacă ar fi candidat în Teleorman, probabil că toate televiziunile centrale ar fi avut grijă să menţioneze faptul că Ponta e teleormănean, la unison cu declaraţiile lacrimogene ale acestuia despre origini. Dar vin prezidenţialele, deci nu e totul pierdut…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Imi place felul tau de a scrie. Sunt pasionat de masini, asa ca articolele mele de interes sunt cele de auto. Succes in continuare

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*