Doar 10 producători din Teleorman au expus la Indagra

în Reportaj

Monica Vasilescu

IMG_4514Ca în fiecare an, la jumătatea toamnei, agricultura românească se duce în capitală, la INDAGRA-cel mai mare târg din domeniu. Și în 2015, la Complexul Expoziţional ROMEXPO București s-a aflat un cumulul de expoziții, simpozioane și manifestări care au făcut bilanțul unui an agricol nu printre cele mai bune. IMG_4516Pentru numai cinci lei biletul, vizitatorii au putut vizita peste 600 de firme expozante și câteva evenimente de tradiţie. Unul dintre acestea este Indagra Food, expoziţie de produse şi echipamente din industria alimentară, ocazie cu care, vizitatorii au luat contact direct cu noutăţile în domeniu; Indagra Farm, expoziţie de echipamente şi produse din domeniul agriculturii şi zootehniei, în cadrul căreia au fost organizate cinci saloane; All Pack, expoziţie de ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice.

IMG_4493Ca în fiecare an, și de această dată, o delegație a fermierilor teleormăneni s-a aflat la București pentru a participa la cea mai importantă expoziție agricolă din țară la care au expus și 10 producători autohtoni. Aceștia au vizitat, timp de câteva ore, târgul structurat pe cele mai reprezentative domenii–maşini şi utilaje agricole, seminţe şi îngrăşăminte, tehnologii de creştere a animalelor, flori, acestea fiind produse ale firmelor străine în mare parte, câteva din România, și foarte puține din județul nostru.

IMG_4503Aici am întâlnit oaia cap negru de Teleorman omologată la inițiativa ing. Ruxandra Joițoiu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Teleorman, aflată cu mioarele la București. Rasa cap negru se poate considera ca făcând parte din categoria oilor semigrele, recomandate în special în zona de câmpie. Direcția principală de exploatare a acestei populații de ovine este orientată spre producția de lapte-carne și lână semifină.

La Indagra a fost prezentă și fabrica de produse lactate şi brânzeturi INTERAGRO Zimnicea. Reconstruită şi pusă în funcţiune în anul 2004, fabrica utilizează cele mai recente tehnologii şi echipamente UE, în principal Italia şi Germania, pe baza şi cu finanţarea Programului SAPARD. Capacitatea de prelucrare a laptelui este de 26.000 l/zi de lapte principalele produse obţinute fiind: lapte pasteurizat, iaurt, smântână omogenizată şi fermentată, brânză de vaci şi telemea, caşcaval. Nu au lipsit nici vinurile sudului, de la aceeași firmă, și nici produsele de panificație foarte cunoscute la nivelul județului.

Societatea comercială Islaz SA s-a aflat și ea printre exponanți. Fondată în anul 1954, societatea Islaz este o firmă cunoscută în România, fiind unul dintre cei mai mari producători de instalaţii la cheie pentru industria morăritului, precum şi de instalaţii de depozitare a cerealelor (silozuri metalice).

La evenimentul anual, a fost amenajat un spațiu exterior în care fermieri veniți din toate zonele țării și-au expus produsele tradiționale românești. Pe toată perioada manifestării vizitatorii au avut posibilitatea de a degusta produsele tradiţionale realizate de producători din Ardeal, Banat, Bucovina, Maramureş, precum şi vinuri româneşti de la cele mai renumite podgorii.

În anii trecutului, de-a lungul celor cinci zile de târg, Teleormanul se prezenta mai bine la Indagra. Acum, însă, este posibil ca producătorii de la noi să nu fi văzut utilitatea clară a expozițiilor sau poate că producția lor nu se pretează pentru asemenea spații generoase și astfel au restrâns marfa sau chiar au renunțat la târg pentru că nu au văzut impactul în afacere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Reportaj