liberinteleorman.ro

Dezvăluiri cutremurătoare: Povestea traumatizantă a unui avort forțat în centrul din Roșiorii de Vede

24 iulie 2023

Ororile din centrele DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) din Teleorman continuă să iasă la iveală. O tânără care a prins curaj și care vrea să contribuie la încetarea abuzurilor, plecată acum din cămin, a făcut mărturii șocante despre abuzurile și teroarea la care a fost supusă acolo, inclusiv un avort forțat încredințat de către directoarea centrului – Mihaela Paraschiv.

Această tânără, ale cărei detalii personale au fost păstrate anonime pentru a-i proteja identitatea, a avut curajul să povestească experiența îngrozitoare prin care a trecut în timpul șederii sale în centrul DGASPC din Roșiorii de Vede. Potrivit mărturiilor sale, directoarea centrului i-a impus efectuarea unui avort, fără a lua în considerare dorințele și nevoile fetei. Procedura a fost descrisă de către victimă precum o experiență traumatizantă și deosebit de dureroasă, iar lipsa de suport emoțional și asistență medicală adecvată a făcut ca acest moment să fie unul deosebit de dificil pentru copilă.

„La vârsta de 15 ani, directoarea Mihaela Paraschiv m-a obligat să fac un avort şi, fiind copil, nu am vrut eu, gândeam că nu trebuie să îl omor, iar apoi ea mă tot amenința că îmi va lua copilul și nu îl voi vedea niciodată, apoi l-a chemat pe iubitul meu din aceea vreme, personal, și îl amenința și pe el că va face puşcărie sau trebuia să mai ia de soție, dar vârsta mea nu permitea asta. A fost o teroare pentru mine, un chin și un coşmar. O durere cumplită, ceva ce nu am simţit în viaţa mea până în acel moment, a fost ceva grav, am intrat în depresie pentru o perioadă de timp bună.

După intervenţie simţeam că nu mai pot merge, parcă rupsese ceva din mine şi ele îmi ziceau să beau apă, dar nu aveau treabă cu ceea ce simţeam eu, mai mult decât atât zbierau că au numai curve în casa de copii.

lar apoi tot această doamnă aproape că m-a lăsat să mor. Zbieram de apendicită și ia mă ținea încuiată în apartament. Până când nu a văzut că nu mai avem putere de a respira până atunci nu mi-a dat voi să ies și nici nu suna la ambulanţă.

Îmi spunea pur și simplu „lasă că nu mori”. Am ajuns la spital și domnul Ragalie m-a și operat de urgență, mi-a spus clar că dacă mai stăteam puțin muream”, a povestit tânăra.

Tânăra: Multe dintre ele chiar întreţineau relații sexuale cu ei

Printre acuzații se numără faptul că unii educatorii din aceste centre au practicat hărțuirea sexuală, punând mâna pe fundul fetelor și făcând avansuri nedorite sau chiar întrețineau relații sexuale. Acest tip de comportament inadmisibil și profund traumatizant ar fi fost tolerat în cadrul sistemului care ar fi trebuit să le protejeze pe minorele vulnerabile.

În mod extrem de îngrijorător, unele fete susțin că unii dintre educatori le-au promis bani și alte recompense materiale pentru a obține favoruri sexuale.

„Spuneau că educatorii de acolo le pune mâna pe fund şi le făceau avansuri, de asemenea, le promiteau bani şi multe lucruri. Îmi aduc aminte că multe dintre ele chiar întreţineau relații sexuale cu ei. Mai era unul care și fiul lui venea și cerea să întreţină relații cu fetele, dar nu mai ştiu cum îl cheamă”, a mai spus aceasta.

În ciuda acestor informații, autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția copiilor din România, precum AJPIS (Autoritatea Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) și ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție), au fost lipsite de rezultate concrete. Cu toate că astfel de abuzuri în centrele DGASPC ar trebui să fie tratate cu maximă seriozitate, cazurile rămân fără o rezolvare clară, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la eficiența instituțiilor implicate în acest domeniu.

Un alt aspect alarmant este legat de lipsa de acțiune din partea Avocatului Poporului, instituție care ar trebui să apere drepturile și interesele cetățenilor. Cu toate că au existat informații despre abuzurile din centrele DGASPC Teleorman, se pare că această instituție nu a făcut niciun demers pentru a soluționa situația și pentru a aduce în fața justiției pe cei responsabili.

Facem precizarea că am solicitat un punct de vedere de la DGASPC Teleorman cu privire la abuzuri punctuale, însă nu am primit niciun răspuns până în prezent.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

3 Comments

  1. […] Potrivit mărturiilor unei fete, directoarea centrului i-a impus efectuarea unui avort, fără a lua în considerare dorințele și nevoile sale. Procedura a fost descrisă de către victimă precum o experiență traumatizantă și deosebit de dureroasă, iar lipsa de suport emoțional și asistență medicală adecvată a făcut ca acest moment să fie unul deosebit de dificil pentru copilă. […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

A murit unul dintre cei mai experimentați electricieni de la Distribuție Oltenia – Simion Stanculeț

Următorul articol

Centrele de copii din Teleorman: Câți bani luau unele fete pentru servicii sexuale

Cele mai recente articole de Actualitate