liberinteleorman.ro

De ce arată ca după bombardament Casa de Cultură din Alexandria – Explicații oficiale

Advertisement

Casa de Cultură din Alexandria, un proiect așteptat cu nerăbdare de comunitatea locală, este departe de a un obiectiv finalizat. Ea nu a fost gata nici la cel de-al doilea termen anunțat de Compania Națională de Investiții (CNI): 26.08.2023.

Potrivit informațiilor furnizate de CNI SA, care a luat amplasamentul spre modernizare, problemele au apărut în urma analizei din notele de constatare întocmite de dirigintele de șantier. Aceste constatări au avut loc după ce s-au efectuat lucrări de desfacere la pereți și planșee, decopertarea tencuielilor interioare și desfacerea straturilor terasei. Expertiza tehnică și studiul de fezabilitate care au stat la baza procedurii de achiziție publică au fost comparate cu stadiul actual al lucrărilor și au relevat o serie de neconformități semnificative. În data de 25 august 2023, cu o zi înainte de termenul inițial de finalizare, CNI SA a emis o notificare de reziliere a contractului încheiat cu antreprenorul lucrării.

„În urma demarării lucrărilor de execuție, prin notele de constatare întocmite de dirigintele de şantier, după realizarea lucrărilor de desfacere la pereți și planşee, precum și decopertarea tencuielilor interioare şi desfacerea straturilor terasei şi în urma analizării situației existente comparativ cu studiul de fezabilitate și expertiza tehnică ce au stat la baza procedurii de achiziție publica, s-au constatat o serie de neconformități. Astfel, au fost modificate soluțiile tehnice ceea ce a dus la prelungirea termenului de execuţie. Dat fiind faptul că nici stadiul fizic, nici forţa de muncă din şantier nu erau conforme cu graficul de lucrări astfel încât obiectivul să poată fi finalizat la timp, au fost emise notificări prin care antreprenorul a fost somat să respecte prevederile contractuale. CNI SA a emis la data de 25.08.2023 notificare de reziliere a contractului încheiat cu antreprenorul lucrării.

Totodată, în conformitate cu prevederile contractuale, CNI SA a executat garanția de bună execuţie în valoare de 840.197,69 lei.

Menţionăm că în prezent stadiul lucrărilor de execuție este de 40% iar în perioada următoare, CNI S.A. va face demersuri în vederea reavizării indicatorilor tehnico- economici și ulterior obținerii ordinului de ministru se va demara o noua procedură de achiziție publică pentru recontractarea lucrărilor de execuţie”, a precizat CNI într-un răspuns oficial pentru Liber în Teleorman.

Casa de Cultură din Alexandria a primit ordinul de începere a lucrărilor de execuție în data de 08.07.2020. Dat fiind faptul că pe parcursul execuției lucrărilor au fost identificate unele neconcordanţe în proiectul tehnic, după cum a precizat anterior CNI, antreprenorul şi dirigintele de şantier au întocmit o notă de constatare fapt ce a condus la sistarea lucrărilor începând cu data de 17.03.2021. Astfel, documentația tehnică la faza de execuție a fost revizuită și ulterior prezentată și aprobată în cadrul consiliului tehnico-economic al CNI SA, în data de 29.09.2022. Reluarea lucrărilor nu a durat mult și s-a împotmolit în alte nereguli. Acum, se caută o nouă firmă pentru reluarea lucrărilor rămase la 40%, iar noi recomandăm Teldrum 2, că se apropie alegerile și nu mai e timp de reziliat contracte neadecvate.

Citește și: Casa de Cultură, o ruină definitorie pentru Victor Drăgușin – De ce s-au oprit lucrările

Citiți și: Casa de Cultură din Alexandria a ajuns o FANTOMĂ! Polistirenul a zburat în jurul scheletului rămas din clădire

Citiți și: Casa de Cultură – fantoma culturală a Alexandriei – O lună până la „finalizare”

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

4 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Se cere DEMITEREA directorului DGASPC Teleorman – Ce decizie va lua Adrian Gâdea

Următorul articol

Scene șocante în Teleorman. Bărbat lovit cu ciocanul în cap, la nuntă

Cele mai recente articole de Actualitate