liberinteleorman.ro

Căminul Cultural din Conteşti – o clădire în ruine care pune în pericol vieţile a zeci de copii

25 iulie 2014

IMG_9486Carmen Dumitrescu

De ani întregi, nu facem altceva decât să ne plângem cu privire la faptul că în Teleorman nu se întâmplă nimic. Iniţiativele sunt rarisime iar atunci când ele apar, sunt sufocate din faşă. Şi dacă în mediul urban se mai identifică uneori cauzele care stau în spatele rateurilor, în mediul rural există situaţii de-a dreptul revoltătoare, despre care nimeni nu vorbeşte, ascunderea mizeriei sub covor fiind ocupaţia preferată a autorităţilor. Astfel, nimeni nu spune nimic despre faptul că în comuna Conţeşti – comuna în care a fost înfiinţat primul ansamblu de căluşari la nivel naţional – există un cămin cultural în paragină, care pune în pericol vieţile a zeci de copii care învaţă la grădiniţa şi şcoala din localitate. Şi, în tot acest timp, în comuna menţionată, se dezvoltă, în condiţii extrem de precare, un ansamblu de dansuri care câştigă premiu după premiu la nivel naţional şi internaţional, chiar în vecinătatea clădirii în paragină, care ar fi trebuit să fie locul dedicat repetiţiilor şi manifestărilor artistice ale unor copii care muncesc zi de zi cu determinare, talent şi multă pasiune.

Rugăciuni zadarnice la Centru din 2011

IMG_9473Primarul comunei, Viorel Peţa a solicitat încă din anul 2011 sprijin la nivel central pentru reabilitarea şi modernizarea căminului cultural, însă nici până în ziua de astăzi n-a primit vreun răspuns mulţumitor. El spune că reabilitarea clădirii e necesară copiilor din Ansamblul de Dansuri, dar adevărata dramă este aceea că elevii şcolii şi copii grădiniţei învecinate sunt puşi în pericol de starea avansată de degradare a cădirii menţionate. Şi este foarte adevărat că orice adiere de vânt poate fi periculoasă pentru zecile de copii care se joacă în zona din vecinătatea clădirii, ce ar fi trebuit să reprezinte punctul central al spiritualităţii din Conţeşti. Mai ales că interesul oamenilor de acolo pentru activităţile culturale e foarte ridicat, fapt admis şi de primar: “Noi avem un ansamblu de dansuri extraordinar, format din copii care au mers la multe concursuri şi festivaluri, unde au câştigat premii şi au fost apreciaţi. Chiar în inima Olteniei au câştigat locul I. Avem, de asemenea, formaţie de căluşari şi trebuie să ştiţi că aici a fost primul ansamblu de căluşari nu din Teleorman, din România şi cultura la noi a fost foarte bine dezvoltată. Dar acum e totul în paragină. Ca orice clădire, şi  Căminul Cultural s-a deteriorat în timp. A fost construit  în anul 1970 şi până în 1989 a fost bineîntreţinut, după cum se ştie. Acum, neavând fonduri, arată cum îl vedeţi. Ne e foarte teamă să nu cadă bucăţi din acoperiş pe copii, pentru că grădiniţa e învecinată cu această clădire şi în spate avem şcoala. Copiii se joacă aici în zonă şi e un adevărat pericol pentru ei. Reabilitarea ne-ar costa 17 miliarde lei vechi, din care 5 miliarde le suportă consiliul local şi chiar dacă nu avem banii, noi ne împrumutăm pentru a reface această clădire”. Solicitarea adresată Companiei Naţionale de Investiţii a primut recnt un răspuns. Însă, evident, nu unul îmbucurător pentru comunitatea culturală din Conţeşti. Astfel, în cel mai recent dintre documentele primite pe această temă, C.N.I. răspunde sec:  “Referitor la adresa dumneavoastră, prin care se solicită fonduri de la bugetul de stat pentru reabilitarea căminului cultural, vă informăm că acesta se află în Lista Sinteză a Programului Naţional. Vă comunicăm că în prezent toate proiectele declarate eligibile sunt în verificare şi analiză. Finanţarea obiectivului se va face în conformitate cu alocaţiile bugetare repartizate anual pentru Programul menţionat.” Din 2011, de când se tot verifică documentaţia, la Conţeşti clădirea în paragină ar fi putut să lase amintiri dramatice. Dar, de la Bucureşti, dramele nu se văd niciodată clar…

Talentele din Conteşti se pregătesc pentru festivaluri internaţionale… la şcoală

IMG_9504În timp ce duc în ţară şi străinătate numele unui judeţ care nu face nimic pentru ei, copiii talentaţi din comuna Conteşti nu-şi mai permit nici măcar să fie dezamăgiţi. S-au învăţat ca nimeni să nu facă nimic pentru ei şi, de aceea, muncesc cu determinare şi pasiune, fără a aştepta nimic în schimb. Pentru festivaluri naţionale şi internaţionale se pregătesc la şcoală, deşi un cămin cultural modern şi reabilitat ar constitui spaţiul cel mai adecvat muncii lor. Directorul şcolii din localitate, George Berceanu, vorbeşte cu drag despre copiii care au făcut din comuna Conţeşti  un nume recunoscut pe plan naţional şi internaţional, fără a beneficia şi de condiţii potrivite pentru asta: “Chiar există interes pentru cultură în comuna Conţeşti. Ansamblul de dansuri, care acum este al primăriei, pentru că a fost întâi al şcolii, s-a dezvoltat cu sprijinul unui coregraf profesionist, absolvent al Şcolii de Coregrafie. La momentul înfiinţării, ansamblul avea în jur de 60 dedansatori iar acum are aproximativ 50, pentru că mulţi dintre cei de clasa a VIII-a s-au retras, pentru că s-au dus la licee. Dar ansamblul se remarcă printr-o suită de dansuri, un repertoriu foarte bogat de dansuri, cuprinzând atât dansuri din zona noastră, cât şi din zona Olteniei. Se încearcă acum un repertoriu  din toată ţara. Rezultatele obţinute de aceşti copii au fost foarte bune, obţinând chiar anul acesta marele premiu la Festivalul Internaţional de la Ghidici, de lângă Calafat şi premiul juriului la Festivalul Internaţional de folclor din Bulgaria. Suntem  invitaţi acum la cel mai mare festival de folclor din Bulgaria, unde reprezentăm România şi avem un spectacol împreună cu Serbia. Pe plan local, am obţinut numeroase premii şi avem colaborări cu Şcoala  de Dans a maestrului Marin Barbu de la PRO TV şi eu zic că acest ansamblu abia începe să se dezvolte. Căminul Cultural este locul unde  noi ne-am putea desfăşura activitatea, atât în ceea ce priveşte repetiţiile, cât şi spectacolele. Ideea renovării Căminului Cultural este extraordinară, pentru că aici chiar s-ar desfăşura activităţi culturale. În plus aici a fost bibliotecă şi eu cred că ar trebui ca aceşti copii să aibă acces la cărţi. Dar clădirea, în starea în care e acum, reprezintă un pericol pentru ei… La prima adiere de vânt ţiglele pot cădea şi asta se vede cu ochiul liber…”

Viitorul sună… ca la noi, la Teleorman

IMG_9507Deşi instituţiile responsabile de cultură la nivel judeţean spun că în Teleorman nu sunt talente uită adeseori că talentul trebuie să beneficieze şi de condiţii propice pentru a determina performanţe. Pe copiii din Conţeşti autorităţile i-au uitat… Poate că fără voia lor… De aceea, cineva trebuie să le amintească faptul că în Teleorman există talent şi există pasiune pentru cultură. Dar pentru a vedea rezultate şi a ne putea mândri cu ele, e necesară o implicare minimală. Dacă nu pentru talent, măcar pentru siguranţa câtorva zeci de copii dintr-o localitate a judeţului pe care au uitat-o şi politicienii, şi administraţia…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

FLORINEL DUMITRESCU: Sinteza activităţii parlamentare în legislatura 2012 – prezent

Următorul articol

Festivalul Naţional de Literatură “Marin Preda”, o rampă de lansare sau un experiment necesar?

Cele mai recente articole de Reportaj

Locuri de neratat în Teleorman

Fiind situat în zona de sud a României, județul Teleorman face parte din regiunea Munteniei. Vecinii săi sunt Argeșul, Oltul, Dâmbovița și