liberinteleorman.ro

Festivalul Naţional de Literatură “Marin Preda”, o rampă de lansare sau un experiment necesar?

25 iulie 2014

IMG_9136Carmen Dumitrescu

Faptul că există în Teleorman un festival care poartă numele celui mai important prozator român constituie încă un motiv de bucurie pentru teleormănenii cu aplecare către literatură. Desigur, talentul poate fi confirmat și altfel decât prin participarea la concursuri, dar competiția e adeseori necesară pentru conștientizarea potențialului sau pentru îmbunătățirea lui. De aceea, Centrul Cultural pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman organizează, de regulă o dată la doi ani, acest festival național de literatură, care poartă numele marelui prozator teleormănean, cu intenția de a-i sprijini pe cei mai talentați dintre românii și teleormănenii care n-au reușit, din diverse motive, să-și facă debutul în literatură. Condiția este una restrictivă, e adevărat, și ar fi de luat în considerare și introducerea unei alte categorii de concurs, în care să se permită participarea celor care și-au făcut debutul, dar au nevoie de confirmare prin competiție.

Anul acesta, pe 25 și 26 septembrie, la Alexandria și Siliștea Gumești vor avea loc manifestările aferente Festivalului Național de Literatură, organizat de Centrul Cultural Teleorman, împreună cu mai multe reviste culturale locale și naționale. Pentru a putea participa la concurs, tinerii care știu că au talent literar trebuie să trimită la Centrul Cultural 1-3 proze scurte, în limita totală de 20 de pagini. În cadrul festivalului vor fi acordate mai multe premii, care deși nu au o valoarea substanțială, vor oferi câștigătorilor o confirmare necesară a valorii. Este vorba despre următoarele premii: Premiul “Marin Preda” şi Premiul Revistei “Luceafărul de dimineaţă” (în valoare de 900 lei);Premiul I şi Premiul Revistei “Argeş” (în valoare de 700 lei); Premiul al II-lea şi Premiul Revistei “Bucureştiul literar şi artistic” (în valoare de 600 lei); Premiul al II-lea şi Premiul Revistei “Litere” (în valoare de 600 lei); Premiul al III-lea şi Premiul Revistei “Pro Saeculum” (în valoare de 500 lei); Premiul a III-lea şi Premiul Revistei “Caligraf” (în valoare de 500 lei). Mai mult, prozele premiate vor fi publicate de revistele implicate în organizarea festivalului și apoi incluse într-un volum, a cărui lansare va avea loc într-una dintre zilele de desfășurare ale festivalului.

Concurenții trebuie să respecte și niște condiții de redactare a prozelor scurte: pe suport de hârtie, ele trebuie culese cu font 12 (Normal, Times New Roman, 1.5 Space), în câte 7 (şapte) exemplare, semnate cu un motto, acelaşi motto figurând şi pe un plic însoţitor, în care va fi introdusă o fişă cu datele de identificare ale autorului: numele şi prenumele, data şi localitatea naşterii, adresa poştală, adresa de e-mail şi numărul de telefon mobil, precum şi un CD cu textele trimise, inscripţionat cu acelaşi motto.

Data limită până la care se pot face înscrierile este 5 august 2014.

Din păcate, nu se poate spune că până acum despre câștigătorii festivalului s-a mai vorbit ulterior, așa că e greu de stabilit dacă participarea la acest concurs este o rampă de lansare sau doar un experiment necesar consolidării încrederii tinerilor prozatori în talentul lor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Căminul Cultural din Conteşti – o clădire în ruine care pune în pericol vieţile a zeci de copii

Următorul articol

Familia ”Finuțu”, destrămată de organele statului. Georgian e reținut, Miklea a dispărut

Cele mai recente articole de Cultură