liberinteleorman.ro

Photo by Petras

Antrenorul emerit Florian Dumitru, dublu CAMPION după 40 de ani de sport: „Mi-am dat un restart, la 60 vreau să fiu în forma vieții mele”

Advertisement

În sportul din Teleorman se nasc performanțe chiar și din puținătatea susținerii autorităților locale. Recent, antrenorul campionilor Florian Dumitru a devenit la rândul său campion național, după mai bine de 40 de ani de când nu a mai concurat în competițiile din sportul căruia i s-a dăruit. Deși reprezintă generația de aur a culturismului de la noi și antrenează zilnic sportivi buni care obțin cele mai strălucitoare medalii la concursuri, acest lucru nu l-a împiedicat pe Florian Dumitru să se antreneze separat și să obțină două distincții de aur la recentele Campionate de Culturism și Fitness de la Sibiu. Acesta s-a clasat pe locul I la Culturism Masters 55-59 ani și tot pe prima poziție la Culturism Classic Masters + 50 ani, arătând, totodată, formă fizică excepțională în care se află.

Florian Dumitru, căruia prietenii îi spun Romică, are ca semn distinctiv atitudinea și se remarcă prin modul aparte de a vorbi cu elevii săi, pe care îi face să conștientizeze încă de mici importanța unei discipline și unei coordonări în tot ce fac, dar și prin faptul că a continuat el însuși se se perfecționeze fiind convins că singura opțiune spre victorie este lupta cu sine pentru depășirea limitelor.

Despre sportul care face mintea să funcționeze deopotrivă cu trupul, despre metodele de antrenament și despre alte lucruri din cariera sa a povestit antrenorul campionilor într-un interviu acordat Liber în Teleorman, o poveste interesantă și necesară ca exemplu de hotărâre, determinare și muncă susținută.

Reporter: În primul rând, felicitări pentru noile distincții: două medalii de aur la un singur concurs. Cum trăiți performanța absolută obținută după… 40 de ani?

Florian Dumitru: Am planificat această competiție acum trei ani, acest interval a fost suficient, am slăbit 20kg și am dat jos 20 cm din talie. Sunt mulțumit de rezultat am avut o perioadă de pregătire lungă și grea ținând cont de vârstă.

Reporter: Știu că în anul 1982, ați fost campion național la juniori și cel mai bun culturist din țară, urmate de alte performanțe. Vă sunt mai dragi medaliile din perioada în care erați sportiv de performanță sau cele din prezent?

Florian Dumitru: Toate reușitele contează în viața unui om, am ținut foarte mult la obiectivele pe care mi le-am propus.

Reporter: Cum vă regăsiți echilibrul și puterea de a face performanță chiar și acum, când sunteți deja antrenor emerit și făuritor de campioni?

Florian Dumitru: Faci tot ce depinde de tine și nu ai niciun regret. Antrenorul perfect nu ești niciodată, dar încerci prin diverse metode să-ți motivezi elevii, exemplul personal contează poate cel mai mult. Respectul se câștigă, nu se impune.

Reporter: Cum vi se pare că arată sportul la nivelul județului Teleorman? Este susținut?

Florian Dumitru: Hai să analizăm puțin raportarea autorităților la performanță, performanța obligă, „îi forțează” pe cei care ne conduc să găsească soluții să o întrețină, într-un fel anume îi încurcă, intimidează. De multe ori am văzut expresii ale feței care spun lucrul acesta.

Apropo de cei care ne conduc, dacă n-au făcut ceva cu mâinile lor cum să facă cu mâinile altora? Cred că așa ar trebui să alegem conducătorii, după efortul pe care l-au făcut să realizeze ceva. Dar… La urma urmei ei nu pot să rezolve alte probleme mai importante ale comunității.

Reporter: V-a sunat cineva de la autorități să vă felicite sau să vă întrebe dacă aveți nevoie de ceva după aceste performanțe?

Florian Dumitru: Am avut sprijinul constant și foarte implicat al directorului clubului – Laurențiu Florea care, prin mijloace de care dispune, a asigurat o parte din antrenament cu lucrurile de care am avut nevoie.

Niciodată nu am fost întrebat dacă am nevoie de ceva, de regulă, spun eu mai cu atenție, să nu deranjez.

Reporter: Vă întreb asta pentru că mi se pare important modul în se raportează autoritățile la cei care fac performanță. Îi încurajați pe sportivi să se antreneze pentru medalii, pentru recunoaștere și avantaje sau pur și simplu pentru ei?

Florian Dumitru: Elevii mei sunt prioritatea nr. 1, faptul că le stârnesc interesul spre cunoaștere mă motivează și pe mine, stau uneori și mă întreb dacă au înțeles ceva, dar am descoperit că anumite lucruri spuse se activează mai târziu (pentru unii). Vezi, puterea cuvântului este foarte mare, de aceea trebuie să fim atenți la ce spunem, cuvântul întristează sau exaltă, motivează sau dimpotrivă, oamenii nu pot deveni mai buni decât prin empatie. Asta încerc de ceva vreme să fac și cu mine, să te dedici celorlalți înseamnă un salt spiritual important.

Reporter: Spuneți întotdeauna că dacă nu ai mintea alături de corp atunci când practici acest sport, nu ai rezultat. Și asta e, până la urmă, o performanță. Se obține cu greu?

Florian Dumitru: Mintea, mai ales gândul, influențează deciziile noastre, evaluarea corectă a propriilor sentimente ne plasează uneori între adevăr și minciună. Conexiunea minte-corp este definitorie, altfel nu înțelegem semnalele. Forța corpului = puterea minții.

Reporter: Ce stil de viață adoptați pentru a vă menține în această formă incredibilă?

Florian Dumitru: Mulțumesc pentru aprecieri. Forma pe care am atins-o contează mai mult decât medaliile, mi-am dat un restart: la 60 vreau să fiu în forma vieții mele.

Monitorizarea antrenamentelor, a dietei, refacerea sunt lucruri obișnuite în lumea culturismului și nu numai, dieta pentru mine a devenit stil de viață și cred că despre asta este vorba.

Sănătatea este starea naturală și trebuie să avem grijă de ea. Fără efort fizic, corpul nu poate să facă adaptările necesare, de aceea se spune că ceea ce nu te omoară te face mai puternic. Chestia asta cu protejarea excesivă a copiilor este o greșeală. E valabil și pentru adulți, corpul oricum îți spune să stai, îi place mai mult starea de conservare.

Reporter: Ce fel de competiții mai aveți în plan sau ce urmează pentru dumneavoastră?

Florian Dumitru: Întotdeauna ca sportiv când ești tânăr ai un vis la care aspiri, am avut momente după această competiție când am îndrăznit să cred că aș putea reprezenta România la o competiție internațională, cred că acest lucru ar încununa cu o deosebită mândrie o carieră de 41 de ani.

Reporter: Ce le spuneți oamenilor? Este important sportul?

Florian Dumitru: Tuturor le spun: aveți încredere în voi, încercați să vă cunoașteți și să vă redescoperiți, astfel îi veți înțelege și pe ceilalți. Sportul oferă această oportunitate de a scoate ce este mai bun din noi. Deviza mea este: ce poți face pentru alții contează, nu ce faci pentru tine. Dacă nu poți spune ceva de bine, mai bine taci.

Antrenorul emerit Florian Dumitru face, prin culturism, corpul perfect: ”Puterea gândului influențează forma fizică. Și totul în viață”

Citiți și: Performanță unică pentru Teleorman la culturism! Antrenorul Florian Dumitru: ”Sunt mândru că am reușit să dăm un campion mondial”

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Restricţii în 12 localități din Teleorman care au incidenţă COVID de peste 2 la mia de locuitori

Următorul articol

Florin Cîțu, susținut de președintele PNL Teleorman: „Este omul care nu renunță la proiectele sale”

Cele mai recente articole de Actualitate