liberinteleorman.ro

Nopți de coșmar la Unitatea de Primiri Urgențe din Alexandria

27 august 2015

nopti3 Carmen Dumitrescu
Prin misiunea asumată, orice medic e un erou. Dar a fi medic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Alexandria e un adevărat război care se poartă pe mai multe fronturi: cu propriile emoții, cu propriul trup, cu oamenii care-ți cer ajutorul, cu moartea și cu sistemul, mai bolnav ca niciodată. Medicii abia ieșiți din sala de operație te privesc confuz, cu ochii roșii și încearcă să înțeleagă ce cauți acolo din cât mai puține cuvinte. Pentru că ajung și ei, ca oricare dintre noi, în punctul în care prea multe cuvinte îi irită. Abia a doua zi, după un somn de câteva ore, conștientizează că în ziua precedentă au salvat una, două sau trei vieți și asta îi determină să se întoarcă la locul de muncă zâmbitori. Dar după câteva zeci de ore petrecute în compania unor bolnavi care fie își supraestimează suferința, fie o ascund, nu mai pot fi sociabili. Pentru ei e important doar să-și facă datoria față de cei care, fără sprijin, n-ar mai apuca dimineața. Răni, accidente vasculare, dureri în piept sau simple atacuri de panică, toate sunt luate în calcul foarte serios de către cei trei medici specializați în medicina de urgență. Ați înțeles bine! Trei medici se luptă, noapte de noapte, cu moartea la Alexandria, pentru ca pacienții să-i privească reticent atunci când nu se manifestă sociabil și chiar să-i înjure uneori. Trei medici despre care cinci pacienți din peste o sută spun că sunt nesociabili pentru că “au dat în greu”. Și problema e mai gravă decât pare, pentru că în Spitalul Județean de Urgență din Alexandria lucrează medici obligați să facă față unor probleme de sănătate pe care doar ei le pot rezolva pentru întreaga populație a Teleormanului. Un singur urolog și un singur specialist în chirurgie vasculară sunt nevoiți să se lupte cu problemele de sănătate ale unui întreg județ. Din păcate, tot ceea ce pacienții văd e faptul că medicii din Alexandria nu sunt suficient de sociabili după miezul nopții…
“E bine că am apucat să ne construim deja familii, altfel locuiam în spital”
nopti5Nu neagă nimeni faptul că sunt medici din garda veche intoxicați de autosuficiență. Medici care au obținut unele rezultate excepționale în cariera lor, dar care n-au mai făcut eforturi pentru a se perfecționa, astfel că își trateză pacienții așa cum o făceau acum douăzeci de ani. Medici obosiți, marcați de rutină, care trăiesc din gloria trecutului și nu mai încearcă să atingă excepționalul în prezent. Dar alături de ei lucrează câțiva medici tineri, devotați, interesați ca sistemul să funcționeze cu orice preț, dispuși să-și petreacă tot timpul în spital pentru a înțelege mai bine suferința și mijloacele prin care te poți lupta cu ea, din postura omului care pune altruismul mai presus de toate celelalte valori. Chiar personale. Medicii tineri ai Spitalului Județean nu au avut timp să-și tocească nervii și entuziasmul, astfel că tot ceea ce fac este pus în slujba speranței că într-o zi sistemul va funcționa așa cum trebuie. Că vor exista suficiente cadre medicale la nivelul tuturor specializărilor, încât într-o bună zi să poată pleca de la muncă mai puțin istoviți. O zi în care nu vor mai ajunge acasă extenuați fizic și emoțional. Pentru că în lumea civilizată, medicul are și viață personală. Medicul Cătălin Dumitrașcu este unul dintre cei trei medici specializați în medicina de urgență despre care aminteam mai sus și lucrează în spitalul județean de relativ puțini ani, însă își pune, la fel ca și cei câțiva colagi ai săi, tot sufletul la dispoziția idealului de a cruța oamenii de prea multă suferință: “E foarte greu să fii specializat în medicina de urgență aici. E cel mai greu, din punctul meu de vedere. Am avut o noapte în care eram singur cu peste 150 de pacienți. Uneori simți că e prea mult, dar știi că de tine depind atât de multe, încât te lupți în continuare. Cu pacienți care ridică tonul, cu oameni speriați și cu situații grave. E bine că am apucat să ne construim deja familii, altfel locuiam în spital.” De altfel, pe pagina de Facebook a medicului, acesta semnalează în mod deschis problemele sistemului, dar așa cum se întâmplă de obicei, nimeni nu pare să audă și să ia măsuri: “De ceva vreme am încercat (fără succes) să fac cunoscută în media ( măcar ) situația dezastruoasă a sistemului de urgență din județul Teleorman. Gărzile și turele la spital sunt acoperite cu greutate și cu maximă extenuare, iar la ambulanță există ture și gărzi fără medic. Este inoportun, ilogic, dăunător…… Se pare că nimeni nu vrea să se implice sau să încerce să găsească o soluție. „Lasă mă’, că merge și așa” pare să fie principiul pur românesc pe care se bazează toți…. toți însemnând aceia cu putere decizională. Pe nimeni nu pare să intereseze… sau chiar nu interesează. Suntem cu toții foarte expuși… atât pacienți, cât și medici…”
Noaptea la Urgențe, un chin pentru medici și pacienți
noptiLa Spitalul Județean de Urgență din Alexandria ajung toate cazurile grave din județ. Dar, din păcate, și cele mai puțin grave. Pentru că, dacă majoritatea oamenilor au o fobie față de halatele albe, un număr important de indivizi pleacă spre Urgențe din motive banale. O stare de rău, o răceală, o panică de moment, toate trebuie să fie evaluate de medicii care și-au petrecut ziua întreagă în sala de operație și abia mai pot lega două cuvinte în mod coerent din cauza oboselii. Iar atunci când pacienții le aduc reproșuri, reacția este aceea de a ignora comportamentul inadecvat și de a soluționa problema. Pentru că nu e nimic mai important pentru ei decât să plece acasă fără mustrări de conștiință. Noaptea la Urgențe este, de regulă, o experiență grea și pentru pacienții nerăbdători, care cred că problema lor e cea mai gravă din lume, și pentru medicii care abia mai fac față solicitărilor. Holul Unității de Primiri Urgențe e plin în fiecare noapte, iar medicii de gardă n-au uneori nici răgazul de a ieși cinci minute să respire aer curat și să se refacă emoțional. Pentru ei, întreaga experiență e o provocare, o luptă cu tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate din țara asta și cu o mentalitate a pacienților care nu acceptă ideea că problema lor poate fi mai puțin dificilă decât o evaluează ei sau decât a altor bolnavi, aduși la Urgențe cu membrele desprinse de trup. Din păcate, într-o lume în care totul se rezumă la aparențe, situația medicilor e pusă pe un plan secundar. Deși, dacă ei nu sunt stimulați să se lupte cu moartea, la un moment dat o să renunțe. Și vor acționa mecanic la simptomele pe care le cunosc din facultate, lăsând în urmă probleme nerezolvate.
Medici unicat în județ
În general, e o mândrie să fii singur în specializarea ta. Nu ai concurență și nici prea multe bătăi de cap. Dar când ești medic-unicat, situația se complică. Pentru că, pe de altă parte, mai ai și datorii umane în viață, pe care nu le poți plăti dacă îți petreci tot timpul în spital. Specializat în Urologie la nivel județean nu se poate numi decât medicul Medrdad Sareh. El trebuie să facă față tuturor situațiilor dificile ale pacienților din întregul județ, însă nimeni nu-i ridică o statuie din acest motiv. Dimpotrivă! Uneori, când este prea obosit pentru a mai fi la dispoziția mulțimilor de pacienți care îl solicită, se confruntă cu judecata și furia oamenilor. Justificată, de altfel. Pentru că suferința e unică și ea, iar pacienții cred la unison că suferința lor e singura autentică. Dar niciunul dintre ei nu se gândește atunci că un singur medic nu poate face față cu brio problemelor din domeniul urologiei ale unui întreg județ. Că sarcina asumată e imposibilă, dar că rezidenții nu vin la Alexandria, din motive legate de condiții și dotări. În domeniul Chirurgiei Vasculare, doar medicul Gina Suruianu se poate declara capabilă să soluționeze situațiile critice. Dar, ca și colegul ei din domeniul Urologiei, se confruntă cu aceleași situații grele. Și nimeni n-o întreabă vreodată dacă mai poate, dacă e obosită sau, pur și simplu, dacă are nevoie de o vacanță. Pentru că toți pacienții ei din întregul județ au nevoie de ea. O nevoie reală și justificată. Deci o nouă misiune imposibilă pe care medicul-unicat nu o poate realiza cu succes, din motive atât de clare, încât nu le înțelege nimeni. Pentru că în domeniul medical, toți suntem subiectivi. Partea și mai proastă e aceea că sunt specializări în Medicină pe care nu vrea să le abordeze niciun rezident la Alexandria. Și un domeniu în care Spitalul de Urgență nu are niciun cadru medical este neurochirurgia. Există, se pare, un rezident în domeniu, însă cel mai probabil nu va rămâne la spitalul din Teleorman, din simplul motiv că nu are condiții prielnice de lucru. Iar lista deficiențelor poate continua, deși foarte puțini dintre noi înțeleg faptul că aceste deficiențe nu sunt determinate de lipsa de implicare a medicilor, care fac tot posibilul să acopere o arie cât mai vastă de pacienți, ci de dezinteresul factorilor de decizie județeni, care consideră că e justificat ca într-un birou al Consiliului Județean să se calce în picioare toate pilele conducerii, dar nu văd sensul sprijinirii activității salvatorilor de vieți. Ce e drept, dacă pentru angajarea în Consiliul Județean sau în primării ar fi necesară parcurgerea cu simț de răspundere a cinci ani de studiu intensiv, probabil că am vorbi despre deficit de personal și în aceste instituții. Din fericire, criteriul fustei scurte rămâne pilonul de rezistență al angajărilor la stat…

2 Comments

  1. Doamna care laudati medicii in acest articol, ati avut atatea cauze de malpraxis si oameni omorati cu zile in spital incat ar merita cate o flegma-n ochi nu laude,faceti investigatii cate plangeri penale are directorul spitalului filip valentin si pt ce fapte si cum profeseaza ilegal medicina de urgenta doctora david aurelia fara sa aiba atestat pt a practica medicina de urgenta ea fiind medic de familie…

  2. Stefan ai dreptate… Te duci la urgente si intai se uita in plic apoi te consulta, nu ai plicul te lasa sa mori cu zile!!! Nu mai inventati stiri pe bani, mai bine ati verifica daca pacientii chiar au cuvinte de lauda pentru medici. Iar despre Dumitrascu sunt parerile foarte proaste, te duci noaptea la urgente si iti vorbeste foarte urat si iti spune ca ii dai putini bani si ca nu ii ajung pentru a veni cu masina la serviciu, vorbesc din propria experienta si nu din „carti”… Avem medici care te omoara cu zile, fac greseli medicale foarte multe … oamenii de la tara nu au bani sa se judece cu ei, … si sufera pe paturile de spital pana le aduce un calmant …

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Două idei pentru județul Teleorman sunt finaliste în Fabricat în Țara lui Andrei

Următorul articol

Mioara Toţe s-a ataşat personal de autoturismul profesional

Cele mai recente articole de Reportaj

Locuri de neratat în Teleorman

Fiind situat în zona de sud a României, județul Teleorman face parte din regiunea Munteniei. Vecinii săi sunt Argeșul, Oltul, Dâmbovița și