liberinteleorman.ro

Mălina Aciu, copilul excepţional care a dus numele Alexandriei în Africa de Sud

8 octombrie 2014

malina aciuCarmen Dumitrescu

Mălina Aciu nu crede în noroc. De asta munceşte din greu pentru ceea ce-i place să facă. Iar pasiunea Mălinei este şahul. Nu ştim câţi alexăndreni au auzit până acum de Mălina, dar e o certitudine că despre alexăndreni s-a auzit până în Africa de Sud datorită Mălinei. Ca de obicei, însă, noi nu ştim să ne recunoaştem şi să ne promovăm valorile  înainte ca ele să plece şi să primească respectul pe care-l merită cu adevărat pe alte meleaguri din ţară sau din afara ei. Mălina s-a întors în ţară chiar în seara în care am purtat cu ea această discuţie tocmai din Africa de Sud, unde a avut loc, în luna septembrie, Campionatul Mondial de Şah. Suprinzător pentru un copil care a început să joace şah în mod serios cu numai doi ani în urmă, Mălina s-a întors de la campionatul mondial cu un admirabil loc 14, depăşind numeroşi adversari care aveau, spre deosebire de ea, experienţă şi rezultate în astfel de competiţii. Mai încrezătoare în ea decât înainte, dar descurajată de atitudinea celor care ar trebui s-o sprijine la nivel local pentru a obţine experienţă în competiţii naţionale şi nu numai, Mălina a înţeles că lupta ei este abia la început. Dar, spre deosebire de alţi copii de vârsta ei, ea este dispusă să facă totul pentru ca pasiunea ei să devină performanţă absolută.

 

 

Când pasiunea naşte performanţe…

Mălina şi-a descoperit pasiunea pentru şah încă de când era la grădiniţă, dar a început să studieze sportul minţii abia acum doi ani, când avea 9 ani, în urma unui concurs organizat în şcoală: “La şcoală s-a organizat un turneu pe clase şi am început să fiu interesată. Aveam 9 ani când am început. Îmi place să joc şah pentru că este sportul minţii şi mă ajută foarte mult şi la şcoală. De exemplu, mă ajută să învăţ mult mai repede, să gândesc mai rapid. Şi nu doar prin comparaţie cu mine înainte de a începe să joc şah, ci şi în raport cu elevii ceilalţi…” Nu trebuie s-o cunoşti foarte bine pentru a înţelege că Mălina este un copil foarte ambiţios. Vorbeşte repede, probabil în ritmul în care gândeşte, şi are o capacitate de muncă de natură să îi sperie chiar pe membrii familiei. Însă, dacă pentru şah se poate pregăti de dimineaţa până seara, pentru şcoală nu are niciodată nevoie de mult timp dedicat învăţării. Şi pentru că prinde repede informaţiile, Mălina, elevă a Şcolii 3 din Alexandria, a terminat semestrul trecut cu media 10. Mai mult, ea este olimpică la matematică şi are o pasiune pentru limba franceză. Dar şahul rămâne pasiunea care o solicită cel mai mult şi îi oferă cele mai frumoase satisfacţii: “Cea mai mare performanţă pe care am avut-o până acum este locul 14 la Mondiale organizat anul acesta în Africa de Sud. Când am plecat, îmi doream mult să fiu printre primii 20,  dar iată că am reuşit mai mult şi asta mă bucură şi mai mult. În  Africa de Sud nu prea am avut timp să văd locurile şi nu am avut timp foarte mult să văd locurile, dar cel mai mult mi-a plăcut Oceanul Indian. Am fost şi la un parc acvatic şi am făcut scufundări, am văzut rechini…  A fost prima mea ieşire internaţională. … În luna aprilie, am devenit triplă campioană naţională.  În rest, am fost la mai multe turnee organizate în ţară, la Iaşi, la Constanţa, la Buzău, la Timişoara…”

O provocare absolută

malina aciu2Dacă o întrebi ce părere are despre şah – dacă e o vocaţie, un talent nativ sau o toană – Mălina spune că poate fi vorba şi de talent, dar crede că talentul n-ar conta foarte mult dacă nu ar fi completat de foarte muncă: “Probabil e vorba de un talent nativ, dar e vorba şi de foarte multă muncă. Înainte de Mondiale am muncit mai mult, nu ştiu să spun cam cât mă  pregătesc în medie pentru asta. Dar au fost zile în care numai asta am făcut de dimineaţă până seara… Mi-am făcut acum şi prieteni din alte ţări şi mă bucur, pentru că am mai multă încredere în mine.” Mama Mălinei, dincolo de mândria pe care o simte gândindu-se la realizările copilului ei, crede că autorităţile locale, dar şi Clubul Sportiv Teleorman ar trebui să se implice mai mult, pentru a o ajuta pe micuţa performeră să participe la cât mai multe turnee. Pentru că acum, în Africa de Sud, Mălina era singurul concurent care nu avea turnee în palmares. Ea singură îşi face programul şi uneori munca ei asiduă o sperie chiar şi pe mama ei. Se pregăteşte cu maestrul  internaţional Grigore Niculae Petre din Ploieşti prin Skype, pentru că la Alexandria nu există antrenori care s-o mai poată pregăti pentru nivelul la care a ajuns în acest moment: “La primul concurs naţional la care a participat avea doar două săptămâni de când începuse să se pregătească la şah şi atunci a văzut care e nivelul participanţilor la astfel de competiţii. Dar asta nu a demoralizat-o, ci a motivat-o să  muncească mai mult, fiind un copil extrem de ambiţios. Ne-am dat seama că nu putea continua să facă şah pregătită fiind de oameni de aici şi am zis că ori renunţăm, ori găsim pe cineva. ”

Florin Titirişcă, singurul care a înţeles că performanţa trebuie sprijinită financiar

Pasiunea pentru şah e costisitoare, deşi la prima vedere nu pare. O tablă de şah şi piesele nu costă o avere. Totuşi, turneele sunt foarte scumpe. Potrivit Corinei Aciu, mama Mălinei, pentru campionatul din Africa, ea “a fost sprijinită pentru transport iar restul cheltuielilor au fost suportate de Federaţia Naţională de Sport. Într-adevăr a fost sprijinită de primărie, dar Clubul nu i-a dat  niciun sprijin pentru vreun turneu. Un leu n-a primit… Dacă ea avea mai multe turnee la activ, poate era şi mai bun rezultatul. Acolo, în Africa de Sud şi-a văzut adversarii, care participaseră cel puţin la un turneu pe lună. La noi se vedea linie  dreaptă. Şi vede şi adversarul că n-ai experienţă. Totuşi, s-a descurcat onorabil…Favorita a doua din concurs a ieşit pe locul 13 iar Mălina s-a situat imediat după ea. Cu opt puncte s-a luat medalie iar ea a obţinut 7 puncte. O partidă dacă mai câştiga, poate lua şi o medalie… I s-a propus să se mute la Focşani, la Craiova… Eu nu zic să facă cine ştie ce Clubul pentru ea, dar măcar cât de cât, câteva turnee, mai ales acum, că a ieşit triplă campioană naţională. A fost singura din lot care nu mai participase la nicio competiţie… Trebuia să meargă şi la Europene, dar din cauza unei încurcături cu biletele n-a mai putut pleca. O să mai fie în octombrie în concurs la Bucureşti, dar un concurs te costă cel puţin 500 de lei, constând în transport, taxa de  concurs. E important să spun, însă, un lucru important. Domnul Florin Titirişcă a  premiat-o din banii lui. E singura recunoştinţă pe care ea a primit-o… El chiar a sprijinit Clubul de aici  din Alexandria şi promisese 1.000 de euro celui care urma să aducă titlul de campion naţional la Alexandria. Întâmplarea şi norocul a fost ca acel copil să fie Mălina. El îi plăteşte şi antrenorul. Nu ştiu câte persoane ar da bani din buzunar pentru un copil pe care îl consideră talentat. E singurul care a făcut asta fără niciun interes. Se comportă ca şi cum ar fi fata lui… E singurul… Şi nu a mediatizat asta, nu a avut niciun interes. Dar ea a adus pentru CST  patru medalii.  ”

 

 

31 de medalii şi 15 trofee în 2 ani

Îşi doreşte să continue pe drumul acesta, chiar dacă e foarte greu… Mălina trebuie să continue să obţină rezultate şcolare bune şi să se lupte pentru a putea participa la cât mai multe competiţii, experienţa fiind necesară în acest sport al minţii, ca în oricare alt sport: “Deocamdată pot împăca foarte bine şcoala cu pregătirea la şah. Acum, din cauza campionatului mondial, am fost nevoită să lipsesc de la şcoală. Premiile nu sunt substanţiale. De cele mai multe ori, discutăm despre o cupă sau o medalie. Dar erau copii din Alexandria care câştigau premii care nu constau în nimic.” Din secretele şahului, Mălina nu e dispusă să dezvăluie prea multe aspecte, dar e cert că acest copil ştie multe despre muncă, efort şi perseverenţă: “Ca să câştigi, trebuie  să calculezi mutările adversarului şi să te gândeşti la următoarea mutare pe care o face şi trebuie să te întrebi: “Oare ce vrea să facă cu mutarea aceasta, oare ce urmăreşte?” Poate vrea să-şi pună calul pe un câmp mai bun, poate vrea să facă diferite combinaţii pentru a-mi lua o piesă sau poate să se poziţioneze mai bine. Eu trebuie să anticipez nişte mutări şi să calculez toate variantele. Sunt mutări la care te gândeşti jumătate de oră, pentru că trebuie să iei în calcul toate variantele şi să le evaluezi de cinci sau şase ori. Un calcul greşit echivalează cu pierderea partidei.” Cu puţin sprijin şi implicare din partea autorităţilor locale putem spera, totuşi că va veni o vreme în care Mălina nu va pierde nicio partidă şi va duce numele Alexandriei  în întreaga lume cu aceeaşi determinare şi pasiune care o poartă acum într-o luptă de proporţii.

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Alexăndreanca Beatrice Șerban, din nou, campioană mondială la culturism

Următorul articol

Disperarea administrativă îi trimite pe primarii Opoziţiei în braţele PSD

Cele mai recente articole de Învățământ

Don't Miss