Disperarea administrativă îi trimite pe primarii Opoziţiei în braţele PSD

în Actualitatea politică

gadeaCarmen Dumitrescu

Cei mai mulţi primari, cu precădere cei liberali, se plâng în ultima perioadă din cauza lipsei banilor pentru investiţii în comunele pe care le conduc. Şi de aici până la trădare nu e decât un pas. Cel puţin asta demonstrează cele câteva discuţii avute în cursul ultimei perioade cu o parte dintre primarii Opoziţiei. În majoritatea lor, cei care au luat decizia de a se muta în barca pesedistă spun cp, deşi sufletul le rămâne la partidele de origine, sunt nevoiţi să facă pasul pentru că oamenii din localităţile lor cer rezultate şi ele nu pot să apară atunci când banii sunt dedicaţi reprezentanţilor unui singur partid. Asta în condiţiile în care Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, declară, ori de câte ori are prilejul că niciodată n-a făcut diferenţieri între primari pe criterii politice. În ceea ce priveşte discuţiile pe care aceştia le-au avut înainte de a lua decizia de a trece la PSD cu Niţulescu, respectiv Almăjanu, primarii spun că ele ar fi fost inutile, dar că semnale au dat. Dacă ele n-au fost înţelese sau auzite, nu e vina lor. Şi atunci când îi asculţi, tinzi să devii empatic şi să crezi realmente că principalul imbold pentru fiecare trădare din ultima vreme a fost grija pentru comunitate. Dacă aşa stau lucrurile, vom vedea în viitorul nu foarte îndepărtat. Ceea ce e, însă, foarte interesant, e faptul că majoritatea celor care se vor arunca în braţele PSD aşteaptă alocarea bugetară. Pentru că, oricum ar sta lucrurile, nu poţi trăda, dacă nu primeşti banii înainte. Probabil că tot atunci, după ce banii vor fi împărţiţi, va organiza şi Gâdea conferinţa de presă despre care se spune prin târg că va reuni un număr impresionant de primari, viceprimari şi consilieri ai Opoziţiei, dispuşi să facă pasul din pură disperare… administrativă.

Ion Glonţ: “Ce să fac? Nu știu dacă îmi dau ăștia ceva, dar nu pot sta singur printre rechinii ăștia”

În comuna Drăcșenei, raportul de forțe din cadrul Consiliului local nu este deloc în favoarea primarului liberal, Ion Glonț. Atunci când vorbește despre apartenența sa politică,  Glonț se declară “liberal spre pesedist”, deși admite în fața oricui că, orice ar face, “sufletul îi va rămâne la PNL”. Potrivit lui, însă, comuna Drăcșenei are nevoie de bani pentru dezvoltare, pentru drumuri și pentru canalizare. De aceea, sprijinul financiar oferit de PSD în schimbul trecerii de cealaltă parte a ideologiei este, pentru comuna lui, o necesitate, care nu mai poate fi negociată: “Eu sunt penelist, dar mi s-a făcut oferta să trec la PSD. Acum am hârtia aprobată, doar că nu sunt îndeplinite toate formalitățile. Eu n-am ce să fac, n-am susținere în Consiliul local, așa că sunt obligat să fac pasul ăsta.  Consilierii locali ai PSD sunt 8, mai avem un independent, unul de la PDL și doar unul de la PNL. Eu ce să fac? Nu știu dacă îmi dau ăștia ceva, dar nu pot sta singur printre rechinii ăștia. Mai bine o promisiune decât nimic. Eu am încercat să discut cu Almăjanu, dar ce e drept, n-am lămurit nimic… Oricum ar fi, sufletul meu rămâne la PNL…”

Aurelian Grigore: “Eu am cererea scrisă… Aștept doar banii…”

Nici în comuna Beuca, situația nu e una tocmai roz. Digul din comună trebuie finalizat iar banii destinați acestui scop întârzie să apară, inundații, derulate în trei runde în cursul acestui an, au sărăcit și mai mult oamenii din comuna lui iar măsuri urgente trebuie luate. Și principala măsură serioasă la care s-a gândit primarul de acolo, un om decent și cu destulă experiență administrativă, a fost aceea de a lua în considerare trecerea la PSD. Desigur, nici conformația lui politică nu are prea multe de-a face cu principiile Stângii, pentru că, în ochii oamenilor s-a consacrat ca fiind pedelist. Dar, după cum afirmă el însuși, nu principiile contează când sunt atâtea de făcut și e nevoie de atâția bani. Desigur, pentru că nu vrea să trădeze fără să aibă certitudinea că gestul va conta pentru comunitatea lui, și el așteaptă banii promiși de pesediști. Mai ales că data trecută a primit foarte puțini bani din cauza unei greșeli de scriere a cuiva, greșeală care n-a fost remediată. Ce e drept, cunoscându-i pe acești primari și discutând deschis cu ei, poți constata că au și ei partea lor de adevăr. O parte pe care nici Almăjanu și nici Nițulescu nu o iau prea în serios. Dar pe termen lung, oamenii aceștia vor rămâne alături de partidele care i-au consacrat, oricât de mult ar fi dispus Gâdea să plătească pentru o conferință de presă memorabilă…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*