La Catedrala “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Zimnicea, locul care i-a impresionat pe Regele Mihai I și pe Regina Ana, se păstrează aprinsă lumina sfântă de la Ierusalim

în Reportaj

Monica Vasilescu

IMG_0087Cuvinte și stări precum desăvârșire, monumentalitate și liniște se găsesc într-un loc duhovnicesc, supravegheat din înălțimi celeste. Este spațiul în care s-a înălțat fizic și spiritual o biserică care ar putea fi considerată cu ușurință un simbol a tot ceea ce este imaterial.

Pentru a ajunge în cel mai sudic punct al țării, venind dinspre capitala Teleormanului, am făcut dreapta, din şosea, şi am coborât pe o străduță lăturalnică unde sălășluiește Catedrala “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”.parintele Safta Aici, ne-am oprit în fața unei clădiri de culoare albă, frumoasă, străjuită de sălcii bogate şi alte ornamente care ne-au făcut încă de la intrare să simțim un aer primitor și o senzație de pace la care a contribuit din plin părintele Safta. Om cu dicție clară și cunoștințe temeinice, preotul paroh de la Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” ne-a primit în casa Domnului cu sufletul deschis și cu informații bogate, din care aveam să aflăm povestea unui lăcaș de cult rar în Teleorman și prețuit ca atare de către autorități și, de asemenea, de credincioși.

IMG_0045Istoric…

De la părintele Gheorghe Safta am aflat că biserica la care slujește de patru decenii este catedrală prin ordin episcopal din anul 1991. Biserica actuală este construită pe temelia unei bisericuțe vechi. Se amintește că la 1778 a fost mănăstire, iar lucrul acesta se poate vedea în zidul care se află în partea de sud a bisericii, un zid din cărămidă de 140 m înalțime și 28 metri lungime. Din spusele bătrânilor, aici a fost mănăstire.

”Avem date despre biserică de la 1778. Biserica actuală este construită la 1882, de meșteri sârbi. A fost târnosită de un pictor din Ploiești. Eu am venit aici la 1 noiembrie 1978, de aproape 40 de ani, și am găsit-o distrusă. Nu mai era decât o scenă de trei metri, cu tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Zidurile erau căzute. Am găsit un proces verbal că biserica nu mai poate să funcționeze. Nu mai primea enoriași. Așa am găsit biserica la vârsta de 20 de ani. Cu ajutorul lui Dumnezeu și bucuria tinereții, m-am înhămat la o muncă foarte mare, mai ales că orașul Zimnicea a fost unul dintre cele mai distruse la cutremur. În 40 de ani de preoție, mă pot mândri cu faptul că nu am avut nicio reclamație. Eu am adus din casă la biserică, nu am luat de aici să duc acasă”, ne-a spus parohul.

Părintele Safta nu este originar din Teleorman, dar s-a regăsit pe aceste plaiuri și nu a mai vrut să plece. Alături de soția sa, proveniți din Voinești, județul Dâmbovița, și-au făcut un rost în județul nostru, asemenea fiului lor, care a urmat și el calea preoției. ”Nu regret că am rămas în Teleorman. Am băut apă din Dunăre și acum sunt teleormănean. Acum am biserica plină. Când am venit, veneau la biserică 10 persoane, în principal, femei. Ușor, ușor, i-am apropiat pe oameni, prin predici și vorbe bune, iar acum nu mă vait de frecvență”.

Datele mai arată că, la 1834, aici a funcționat prima școală a orașului, iar în 1860 existau cinci școli în Zimnicea, patru românești și una greacă. Apoi s-a construit casa parohială, care a devenit o gospodărie cu stil. Nici lăcașul de cult nu se exclude de la originalitate. Policandrele sunt aduse din Rusia, candelele din Grecia, iar mobilierul este făcut de un singur meșter de la Humulești. În 2013, cu aprobarea Patriarhului României, aici au fost aduse sfintele moaște ale SF. Nicolae pentru care s-a organizat un pelerinaj. Cât despre vechiturile bisericii, părintele ne-a povestit că toate obiectele au fost duse la sala de festivități a pompierilor din orașul Zimnicea, acolo unde a fost amenajată o capelă în toată regula.

Flacăra sfintei lumini încă arde

La Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Zimnicea se găsește oricând lumina sfântă. Ea a fost adusă de la Ierusalim în urmă cu șapte ani, iar preotul are grijă ca ea să nu se stingă niciodată. ”Acum șapte ani, pentru prima dată când s-a aprins în România, am luat lumina sfântă și de atunci stă aprinsă permanent, în trei locuri din biserică”, ne-a mai spus acesta. Preotul se preocupă ca tinerii căsătoriți să primească în dar, la cununie, flacăra sfintei lumini și o icoană, care să-i octotească tot timpul.

vizita Regina Ana si Regele Mihai I”Când a intrat pe sub clopotniță, parcă venea din istorie”

Rămășițe de istorie se întrevăd în toate colțurile clădirii care produce o impresie puternică încă de la primii pași către spiritualitate făcuți nu doar de credincioșii de rând, ci și de importante personalități ale vremurilor trecutului. În curtea sa, la Războiul de Independență, a fost găzduit însuși Principele Nicolae al Rusiei. Tot aici, a fost în vizită fostul patriarh teohtist al țării. În urmă cu puțini ani, Regale Mihai I și Regina Ana au stat trei ore la Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”. Vizita a picat într-o sâmbătă, își amintește părintele Safta. ”Am avut oportunitatea de a-l primi pe rege. Vă spun, eu nu-l cunoșteam, dar am rămas impresionat de apariția sa. Când a intrat pe sub clopotniță, parcă venea din istorie. Amândoi erau îmbrăcați modest. Am făcut slujba Tedeum, alături de câțiva colegi. Le-am dat o icoană, au fost foarte încântați. Regina Ana, Dumnezeu să o odihnească, a analizat în detaliu darul, cu bucurie. Am stat mult de vorbă cu regale în Altar. A intrat pe sfintele uși, că regele este singurul care are dreptul să intre pe sfintele uși, alături de episcop și preot. El este uns de biserică rege. E singurul dintre laici care are acest drept. Mi-a spus așa: Am văzut dreptatea lui Dumnezeu. Toți care m-au alungat din țară nu mai sunt în viață. Mie mi-a dat Dumnezeu zile să văd dreptatea Sa”.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*