liberinteleorman.ro

Jaful din PNRR. Drăgușin reabilitează un bloc din Alexandria cu firma fostului viceprimar PSD

Primarul Victor Drăgușin a semnat, marți, un contract de achiziție publică pentru reabilitarea termică a unui bloc, într-o mișcare care stârnește întrebări cu privire la transparența și echitatea în gestionarea resurselor publice, așa cum se întâmplă des la primăria pe care o conduce de aproape 20 de ani.

Primarul Victor Drăgușin a anunțat că a semnat astăzi, 20.02.2024, contractul de achiziție publică de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții ”Reabilitare termică clădiri rezidențiale multifamiliale, bloc A3”, finanțat prin P.N.R.R. Nu știm cum se face, dar și de data aceasta, coincidență sau NU, licitația a fost câștigată de S.C. IDIS CONSTRUCT SERVICE S.R.L., societatea unui membru al PSD, fostul viceprimar al Alexandriei – Ionuț Neacșu. Acesta a fost până de curând și director la SC Parcul Industrial Alexandria SRL, o firmă prin care s-au cheltuit mulți bani publici, iar ulterior a fost dizolvată. Această asociere între primar și un fost membru al administrației locale implicat într-un eșec economic notabil din bani publici arată modul în care se fac lucrurile în famiglia gestionată de Victor Drăgușin.

Contrastul dintre afacerile private și cele de stat

Într-un paradox notabil, în timp ce afacerea privată a fostului viceprimar pare să prospere (că are multe contracte cu statul), compania publică s-a confruntat cu probleme financiare majore, astfel că Parcul Industrial Alexandria SRL a intrat în faliment, iar aceasta nu este singura companie de stat care se află într-o situație financiară dificilă dintre cele din subordinea Primăriei Alexandria.

Licitații cu dedicație?

Criticile privind procesul de achiziție publică nu sunt noi în administrația lui Victor Dragușin. Am scris deseori despre situații de favoritism și practici opace în cadrul licitațiilor, iar alegerea unei firme legate de fostul viceprimar nu face decât să alimenteze aceste suspiciuni.

Obiectivul de investiții pentru care s-a semnat contractul de achiziție publică este reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale multifamiliale, bloc A3. Proiectul este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.), iar situațiile de până acum arată că acest program este, de fapt, o modalitate de a transfera fonduri către firmele apropiate administrațiilor locale care au primari politici.

Comunicatul de presă al Primăriei Alexandria:

Primarul municipiului Alexandria, Victor Drăgușin, a semnat astăzi, 20.02.2024, contractul de achiziție publică de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții ”Reabilitare termică clădiri rezidențiale multifamiliale, bloc A3”, finanțat prin P.N.R.R., Apel de proiecte PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1 – Componenta 5 – Valul Renovării.

Prin intermediul componentei C5 – Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică și calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanțelor fondului construit și asigurarea capacității tehnice pentru implementarea investițiilor.

Astfel, vă aducem la cunoștință principalele lucrări care se vor executate de către S.C. IDIS CONSTRUCT SERVICE S.R.L., câștigătorul licitației publice, în vederea reabilitării termice pentru clădirile rezidențiale multifamiale. Precizăm faptul că procedura de licitație s-a derulat prin publicarea anunțului de participare simplificat nr. SCN1135846, pe platforma electronică pusă la dispoziție de SEAP, cu respectarea principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică, astfel cum sunt prevăzute la art. 2 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice.

1. Lucrări de intervenții asupra construcției:

– anveloparea clădirii (pereți exteriori);

– placarea planșeului superior;

– înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termopan;

– lucrări de reparații la elementele de construcție care prezintă potențial pericol de desprindere și/sau afectează funcționalitatea clădirii reabilitate energetic, inclusiv de refacere în zonele de intervenție;

– lucrări de demontare instalații și echipamente montate aparent pe fațadele clădirii (aparate de aer condiționat), precum și recomandarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică a anvelopei clădirii;

– lucrări de reparare sau refacere a învelitorii;

– lucrări de refacere a finisajelor fațadelor;

– lucrări de intervenție la sistemul de distribuire a agentului termic aferent părților comune ale blocului de locuințe.

2. Lucrări de intervenții asupra instalațiilor:

– înlocuirea instalațiilor electrice de iluminat din spațiile comune și echiparea acestora cu echipamente moderne și eficiente din punct de vedere energetic, corpuri de iluminat, automate de scară sau senzori de prezență;

– reabilitarea tubulaturilor de ventilare din apartamente și prelungirea acestora prin acoperiș pentru asigurarea tirajului;

– reabilitarea instalației de alimentare cu apă rece, a instalației de canalizare ape menajere, prevederea de robineți de sectorizare pe fiecare coloană, precum și înlocuirea coloanelor de alimentare cu apă rece;

– reabilitarea instalației de colectare și evacuare ape uzate menajere;

– montarea unei surse fotovoltaice tip hibrid, cu stocator de energie, pentru producerea energiei electrice necesare iluminatului spațiilor comune.

Valoarea totală a contractului de achiziție publică pentru realizarea obiectivului de investiții mai sus-menționat este în cuantum de 2.117.070,49 lei, inclusiv T.V.A., iar durata de execuție este de 6 luni, începând cu data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Citiți și: Dezastrul economic al Parcului Industrial Alexandria – Drăgușin îl DIZOLVĂ după 18 ani de fantezie

Nicio promisiune a primarului Victor Drăgușin nu a fost finalizată la timp

Parcul industrial al lui Drăgușin a apus! Cine răspunde pentru sumele colosale cheltuite până acum?!

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

4 Comments

  1. Aproape 500,000E pentru reabilitarea termică a unui bloc, nu ridica suspiciuni nimănui? Instituțiile care trebuie sa supravegheze ce fac?

  2. Semnarea contractului pentru reabilitarea termica a blocului A3 de catre primarul Victor Dragusin ridica indoieli cu privire la transparenta si echitatea in gestionarea resurselor publice, asa cum s-a intamplat de multe ori de cand el conduce primaria. Licitatia a fost castigata de o firma privata a unui fost membru al PSD, implicat in esecuri economice notabile si cu legaturi stranse cu administratia locala. Acest contrast evident intre afacerile private si cele de stat ridica intrebari legate de procesul de achizitie publica care pare sa fie un instrument de a transfera fonduri catre firme apropiate politicienilor. Suntem ingrijorati de aceste practici si asteptam ca obiectivul de investitii sa fie realizat cu respectarea principiilor de transparenta si corectitudine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Alexandria va fi reabilitat termic

Următorul articol

Jaful din PNRR. Firma unui parlamentar PSD reabilitează termic o școală din Alexandria

Cele mai recente articole de Administratie