liberinteleorman.ro

Sursă foto: Petras Bratu

Interviu Florian Dumitru, CAMPION european: „Prin perseverență, răbdare, prin modul de viață, nimic nu este imposibil”

20 mai 2023
Advertisement

Nimic nu e sigur, totul e posibil, credința ne salvează – Florian Dumitru

Culturismul este un sport care necesită o combinație unică de disciplină, pasiune și dedicare absolută. În lumea culturismului, există puțini antrenori care reușesc să atingă excelența în cariera lor și să devină campioni înșiși. Un astfel de exemplu este Florian Dumitru, un antrenor emerit care a demonstrat că prin muncă asiduă și determinare, visurile pot deveni realitate. El a devenit campion european în culturism, fiind singurul român care a câștigat 𝑀𝑎𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑀𝑒𝑛’𝑠 𝐵𝑜𝑑𝑦𝑏𝑢𝑖𝑙𝑑𝑖𝑛𝑔 60 𝑌𝑒𝑎𝑟 & 𝑜𝑣𝑒𝑟/𝑂𝑝𝑒n, și lasă o amprentă puternică în această industrie care servește ca sursă de inspirație pentru generațiile viitoare.

Florian Dumitru a avut o viață dedicată sportului și dezvoltării fizice. Timp de decenii, el a fost implicat activ în lumea culturismului, fie ca sportiv (având peste 45 de concursuri la care a participat), fie ca antrenor. Experiența sa vastă și pasiunea pentru acest sport i-au adus o înțelegere profundă a tehnicii, a nutriției și a dezvoltării musculare. Antrenorul a lucrat cu o gamă variată de sportivi, de la amatori până la culturiști de performanță, la Clubul Sportiv Teleorman, pregătindu-i pentru competiții la nivel național și internațional, dar și din punct de vedere al caracterului. Face pregătire gratuit cu tinerii care vor să facă performanță și le vorbește despre cât de important este să avem mintea antrenată înainte de orice, pentru că din propria experiență știe că „în momentul în care ai răspuns la o întrebare se deschid alte 10. Cu cât citești mai mult, cu atât iți dai seama ca nu știi nimic”.

La vârsta de 60 de ani, Florian Dumitru a hotărât să-și testeze limitele și să-și îndeplinească visul de a deveni campion european. A participat la Campionatul European de Culturism, desfășurat în Spania, o competiție în care s-au întâlnit cei mai buni sportivi din întreaga Europă, care au infrastructură performantă în țările lor și mijloace de pregătire diverse. Chiar dacă provine din Teleorman, un județ unde nu se pune mare preț pe performanță și nu se investește suficient în sportul care aduce rezultate remarcabile, Florian Dumitru nu s-a lăsat descurajat și și-a demonstrat calitățile fizice și cunoștințele în fața celorlalți sportivi de top. Despre luptele sale interioare pentru libertate spirituală, modul constant în care se pregătește fizic și psihic pentru competiții, dar și despre cât de mult apreciază autoritățile locale distincțiile la cel mai înalt nivel a vorbit antrenorul de campioni, medaliat la rândul său, într-un interviu exclusiv pentru Liber în Teleorman și într-un mod aparte, fiindcă orice cuvânt rostit de Florian Dumitru este gândit și are o semnificație.

Reporter: Ați câștigat multe medalii în cursul timpului, dar cea de campion european e prima pe care o obțineți în timpul carierei de antrenor. Îl considerați cel mai mare succes de până acum?

Florian Dumitru: Nu cred că cel mai mare succes poate fi reprezentat de o medalie la un campionat, indiferent la ce nivel ar fi campionatul respectiv. Un rezultat deosebit este să-ți dai seama că prin asta reușești să-ți descoperi esențialul și să lucrezi la el tot timpul. Toată viața am lucrat la potențial și tot timpul m-am gândit mai mult dacă pot să descopăr calități, slăbiciuni, defecte, să le prelucrez ca în final să devin un om adevărat.

Reporter: Care a fost cel mai important aspect pentru atingerea scopului?

Florian Dumitru. Cred că cel mai important lucru a fost disciplina, ca în orice domeniu. Disciplina te face mai atent la detalii, te face mai riguros, încerci să vezi punctele slabe, să te autoevaluezi corect, să-ți vezi calitățile și defectele și să lucrezi cu ele permanent. Îți trebuie un fel de trezire, să fii treaz permanent și foarte atent la detalii.

Reporter: Spuneți-ne care ar fi principalele calități pe care trebuie să le aibă un culturist pentru a reuși în competiții?

Florian Dumitru: Exact cele despre care am amintit. În primul rând disciplina. Eu cred că de multe ori disciplina bate calitățile fizice. Într-adevăr, în concursuri câștigă calitățile genetice suprapuse cu inteligență, perseverență și multe alte calități pe care trebuie să le aibă un sportiv culturist.

Reporter: Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat atât ca sportiv, cât și ca antrenor de campioni?

Florian Dumitru: Cele mai mari provocări sunt legate de caracter. Când ești antrenor, de exemplu, lucrezi cu fel și fel de caractere. Acolo trebuie modelate și înțelese. Pentru că se transpun în alt mod. Lucrez cu elevii mei și încerc să fiu un exemplu pentru ei și astfel înțeleg ce se întâmplă cu ei, sunt tot timpul prezent în activitatea lor prin ceea ce fac și, implicit, lucrez la progresul lor constant.

Reporter: Știu că sunteți diplomat în exprimare, dar trebuie să vă întreb dacă ați primit sprijin din partea autorităților…

Florian Dumitru: Autorități e mult spus. Încerc să le identific. Dacă vă referiți la atenția lor, nu, n-am, nu cunosc. N-a venit nimeni să întrebe de ce și cum sau ce rezultat am obținut, cum a venit acest rezultat, nu…

Reporter: Măcar v-au felicitat? Dacă aveți nevoie de ceva?

Florian Dumitru: Nu. Absolut niciodată. Nici nu m-am ridicat cu pretenții. Eu am considerat întotdeauna că valoarea ar trebui să atragă și atenția. Așa ar fi trebuit să se întâmple într-o societate când cineva încearcă să facă ceva. Eu vreau să spun că cel mai important lucru care mi s-a întâmplat legat de autorități și de conducere este ăsta: că am fost lăsat în pace să fac ce trebuie. E mare lucru dacă vorbim de noi și lucrurile care depind de autorități. Oamenii capabili trebuie lăsați în pace pentru că există și reversul și unii dintre așa-zișii șefi încearcă să te obstrucționeze ca să-ți arate că el e șeful. Nu știu dacă acesta este scopul, dar există și varianta asta. Dar dacă ești lăsat în pace să faci ce dorești și ce îți place, la un moment dat vin și rezultatele, independent de ce primești din partea politicienilor sau a altor autorități. Consider că omul care nu poate să facă nimic se apucă de politică.

Reporter: Eu știu ce fel de condiții de antrenament ați avut în sala aceea mică și nu foarte performantă. Se pot obține rezultate bune în ciuda limitărilor de spațiu și de echipamente?

Florian Dumitru: Să zicem că noi am trăit o perioadă dificilă, în care eram sub stadion, ploua acolo, practic ploua peste noi, aparatura sudată făcută de mine cum am reușit să o fac la momentul acela. Eu cred că performanța se poate face și în aceste condiții, nu asta este important, ci faptul că odată cu timpul am evoluat și ne batem cu sportivi care au condiții deosebite și au aceleași calități. Am avut medaliați la campionatele europene și mondiale. Ei se luptă cu sportivi care au cele mai bune condiții, care trăiesc într-un mediu bun din punct de vedere al aparaturii, al resursei, chestii de recuperare, de nutriție foarte bune. Ne batem cu ei. E normal să ne gândim și la lucrul acesta. Și trebuie să fim cu arme egale, dar nu suntem. Noi suntem din comuna primitivă și ei sunt undeva sus. Noi venim din comuna primitivă cu niște rezultate. Un singur an dacă am avea bugetul altor discipline, am ieși din primitivism.

Reporter: Dacă ar fi să comparăm cu țara în care ați obținut performanța, Spania, condițiile de antrenament, de implicare, cum sunt?

Florian Dumitru: Nu putem să comparăm. Spania are tradiție, acolo e și președintele Federației Internaționale care a reușit să facă o organizare impecabilă la acest campionat european. El face asta de mulți ani și consider că ce am văzut este mult peste ce putem noi să organizăm. Deși în campionatul nostru intern s-au făcut progrese și am văzut schimbări calitative de la an la an, felul cum se desfășoară concursurile, cât de eficienți sunt oamenii care lucrează acolo, toată echipa. Asta datorită președintelui Gabriel Toncean, care a făcut multe schimbări și a reușit printr-un manageriat bun să coalizeze antrenorii, tehnicienii, sportivii. A încercat tot timpul să facă imagine culturismului. Este un om cu o energie senzațională. Câteodată mă surprinde.

Reporter: Ați spus într-un interviu în Liber în Teleorman că la 60 de ani vreți să fiți în forma maximă și ați reușit, medalia confirmă asta. Ce vă mai propuneți?

Florian Dumitru: Acum că a trecut și, surprinzător, am câștigat, fiindcă nu m-am gândit la rezultatul respectiv în sine, ci la formă, eu pot să spun că forma e bună la 60 de ani, dar nu e cea mai bună. Cred că se scoate și mai bine această formă. Am vrut să dau un restart, nu numai mine, ci și elevilor mei, în sensul în care antrenorul este un exemplu pentru ei. Reușesc să-i mobilizez mai bine în antrenamente. Lucrez foarte mult la caractere și asta mă interesează în mod special. Am vrut să demonstrez că prin perseverență, prin răbdare, prin modul de viață, nimic nu este imposibil. Nimic nu e sigur, totul e posibil, credința ne salvează. Prin credință, prin ceea ce gândim, ni se întorc lucrurile înzecit.

Reporter: Ce urmează pentru dumneavoastră?

Florian Dumitru: Urmează o perioadă de relaxare scurtă. Nu știu ce o să se întâmple cu participarea mea la Campionatul Mondial, deocamdată nu am primit vești din biroul federal, de la antrenorii de lot, dar o să încep pregătirea. Va fi iarăși o premieră pentru mine și o motivație în plus. Trăim numai din provocări și trebuie să găsim ceva care să ne provoace și să ne ocupe un timp folositor, să ne descoperim de la zi la zi.

Reporter: Ați avut un antrenor sau v-ați antrenat singur?

Florian Dumitru: Nu am avut antrenor. Au fost cunoștințele mele în cursul anilor, am avut oameni cu care am vorbit, am interacționat și m-au ajutat cu anumite lucruri cu care eu nu eram la curent. A fost o încântare pentru toată lumea când au auzit că particip la acest campionat european.

Reporter: Referitor la partea de nutriție, țineți permanent un regim strict sau doar în perioada competițională?

Florian Dumitru: De când am revenit în competiții am mâncat strict tot timpul. Zilnic alerg merg, citesc, mă antrenez. Abaterile le-am făcut foarte rar și numai de sărbători. Să înțeleagă toată lumea: se pot face abateri de la un regim, dar foarte rar dacă vrei să ai rezultate. Acum nu vorbim doar de performanță, vorbim în general. Se mănâncă foarte mult în zilele noastre și ne mișcăm foarte puțin.

Se poate mai mult, să lăsăm telefoanele, internetul și să încercăm să fim mai prezenți în viața noastră pentru că tot ceea ce gândim se poate realiza. Eu cred că dacă tinerii sunt puțin dezorientați, mulți nu știu în ce direcție să o ia, trebuie să caute permanent. Căutarea ne duce pe drumul cel bun, dacă avem reflecții și modelăm gândurile spre o cauză pozitivă. Nu vă alimentați negativ că pierdeți din energie.

Antrenorul emerit Florian Dumitru, CAMPION european la 60 de ani

Antrenorul emerit Florian Dumitru, dublu CAMPION după 40 de ani de sport: „Mi-am dat un restart, la 60 vreau să fiu în forma vieții mele”

Antrenorul emerit Florian Dumitru face, prin culturism, corpul perfect: ”Puterea gândului influențează forma fizică. Și totul în viață”

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Bijuterii pe roți la parada mașinilor retro, în Alexandria

Următorul articol

Spectacol automobilistic în Alexandria – Mașini retro, din diverse perioade istorice, au amintit de eleganța trecutului

Cele mai recente articole de Actualitate