Povestea unei clădiri cu valoare istorică. Cum a ajuns Biblioteca din Alexandria sediul PSD…

în Reportaj

Monica Vasilescu

sediu psdIstoria este un ghid de navigaţie în timpuri de răstrişte. Istoria reprezintă ceea ce suntem şi motivul pentru care suntem aşa – David C. McCullough

sediul psd (1)Casele vechi și frumoase devin, în Alexandria, vechi și urâte. Pentru că nimeni nu se ocupă de ele. Nici Ministerul Culturii, nici municipalitatea și nici arhitecții nu fac nimic să mențină grandoarea clădirilor de odinioară. Un astfel de exemplu este locația în care își desfășoară activitatea acum Partidul Social Democrat – Organizația Teleorman.

Construcția din strada Mihăiță Filipescu, nr.9, cu o arhitectură deosebită, este pe cale de a deveni o ruină sub ochii tuturor, chiar și ai actualului proprietar, care parcă așteaptă să vină cineva să-l roage să-și reabiliteze clădirea cu repere istorice.

sediul psd (2)În municipiul Alexandria nu se cunosc prea multe date cu privire la parcursul clădirii din care cade în fiecare zi câte o cărămidă. De la Muzeul Județean Teleorman am aflat că aceasta a fost construită pe la începutul secolului XX și nu este inclusă în lista monumentelor istorice, deși are atât valoare arhitecturală cât și istorică.

Nici de la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale informațiile nu vin prea ușor, asta pentru că documentele nu sunt computerizate și situația este egală cu ”a căuta acul în carul cu fân” dacă te apuci de cotrobăit. Totuși, instituția are oameni care își amintesc de faptul că, de-a lungul vremii, în acea clădire a sălășluit Biblioteca Județeană Teleorman. Însuși directorul unității – Cătălin Zarzără – își amintește că, în anii copilăriei, împrumuta cărți de la biblioteca din acele timpuri.

Înainte de a fi gazdă pentru cărţi şi cititori, spaţiul le-a fost de ajutor bolnavilor, pentru că acolo a fost o vreme spital. Şi acum se văd urmele paturilor printre ruinele din spatele clădirii centrale.

Ulterior, încăperea i-a fost acoperiș marelui nostru teleormănean Liviu Vasilică și Ansamblului Burnasul, alături de care folcloristul își ducea cântecul popular. Asta până în urmă cu un deceniu când clădirea a devenit sediu de partid. Liviu Dragnea și ai lui sunt în zilele noastre oaspeții importantei zidiri și tot ei atârnă pe greii și vechii pereți care au simțit schimbări succesive în timp. Chiriaşii de acum îşi amintesc de faptul că au vrut să dea o altă faţă sediului, dar faptul că acesta are implicaţii istorice nu a permis mai mult de o zugrăveală şi două-trei ferestre reabilitate.

În prezent, aceasta este de vânzare și, pentru că nu mai este nici pe aproape de înfățișarea pe care o avea pe timpuri, proprietarul cere un preț de 100 euro/mp. Transformările în timp au făcut la locația să nu mai arate ca o încăpere cu iz de spiritualitate, ci ca un spațiu de birouri, ceea ce este astăzi. Clădirea care face parte din filele de istorie ale orașului capitală de județ are 662 mp de suprafață construită și 2131 mp teren și nu prea are trecere la cumpărători.

Rezumând, totul este de vânzare în Alexandria și nimic nu se cumpără pentru a fi îmbunătățit. Nici măcar frumusețile locului cu care strămoșii noștri s-au mândrit cândva. Și nimeni nu este absolvit de vină. Cu toții suntem părtași la dispariția unei bucăți din istoria Alexandriei, fiindcă, nu-i așa, lumea nu e mare, dar nimeni nu se apucă să o zugrăvească în vreun fel…

2 Comments

  1. Unde sunt proprietarii și cât BOR pentru aceasta clădire, ce suprafața construită are, cât teren?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*