liberinteleorman.ro

Universitatea Alexandria a început pregătirile pentru noul sezon

5 august 2014

Monica Vasilescu fotbal femininPracticarea fotbalului feminin s-a oficializat la începutul anului 1990. De atunci și până în prezent, acest sport a cunoscut o dinamică deosebită, care are rădăcini adânci în capitala Teleormanului, prin echipa Universitatea Alexandria. Fetele de aici, unele dintre acestea provenite din afara județului, din zone precum: Argeș, Olt, București, au avut evoluții meritorii, doi ani de glorie și un parcurs în care au evoluat de la meci la meci, pe măsură ce își cunoșteau adversarii și, de ce cele mai multe ori, îi învingeau.

Fotbalistele de la Universitatea: Nicoleta Deca, Patricia Jderu, Alexandra Nica, Georgiana Prunaru, Diana Roșu, Diana Butoi, Liliana Mazilescu, Oana Dumitrache, Ionela Streche, Iulia Săvescu, Ana-Maria Boldeiu, Florina Chiar, Ana-Maria Vasile, Ruxandra Neagu, Beatrice Delceoiu, împreună cu junioarele de la Under 14, promovate la echipa mare: Andra Delcea, Violeta Berbec, Andreea Dică, Georgiana Gologan, Florentina Ionescu, alături de antrenorul Călin Pistolea și de președintele clubului, Adrian Cioacă, au format o echipă unită, puternică și, ceea ce contează și mai mult, cu rezultate. Este de notorietate faptul că formația care a ținut primul loc în Seria SUD a Ligii I de fotbal feminin, fără înfrângere în play-off, s-a calificat în Superliga națională. Cu o atitudine și implicare, fetele au reușit să demonstreze că balonul poate fi driblat cu dibăcie și în stil feminin. Acum se antrenează pentru viitorul campionat, care va debuta în luna septembrie, dar și pentru alte competiții de nivel superior, acolo unde exigențele sunt mult mai mari.

Pe stadionul municipal din Alexandria, prin pădurea Vedea, pe unde pot, fetele se antrenează de zor și nu lasă garda jos. Vor să fie poziționate pe același palier cu băieții, iar pentru asta se pregătesc zilnic, indiferent dacă afară este frig sau o căldură de peste 30 de grade, așa cum a fost la cel mai recent antrenament.

Într-un dialog cu familia reprezentată de Universitatea Alexandria, am aflat că două dintre cele 16 fete din echipă au fost convocate în lotul Moldovei. Antrenorul ne-a povestit că, pentru grupul de fete, are multe obiective realizabile. Dacă ar fi să spună cu ce gen uman lucrează mai ușor, acesta ar alege fără rezerve băieții, deoarece sunt familiarizați cu fenomenul și au deprinderi mult mai bine însușite decât fetele.

Fotbalul feminin, din punctul său de vedere, este într-o continuă ascensiune și dezvoltare. Pe zi ce trece tot mai multe fete vin la fotbal și sunt dornice să intre pe teren, a declarat Călin, completând cu faptul că fetele interesate care vor să joace fotbal sau să facă parte din echipă se pot adresa clubului oricând. Nici de buget nu se plâng, veștile sunt îmbucurătoare și spun că autoritățile locale îi sprijină, drept pentru care i se mulțumește îndeosebi primarului Victor Drăgușin.

Nicoleta DecaNicoleta Deca – mijlocaş central Este o jucătoare polivalentă, în funcție de nevoile echipei. Rezultatele din acest an, pentru ea, reprezintă tot ce se putea lua. ”Nimeni nu credea în noi la început. Pe parcurs, am demonstrat că suntem capabile să ne calificăm în superligă, care nu a fost un obiectiv. Nu știu cât de mult puteam obține. Lotul s-a mărit, jucătoarele au prins experiență, iar calificarea e un lucru nemaipomenit. Nu știu dacă o echipă din Alexandria a mai activat în Liga I, pentru că superliga la noi echivalează cu Liga I de la băieți și nu știu când au mai ajuns băieții acolo”, a spus Nicoleta. În opinia sa, fotbalul feminin a crescut mult, mai ales la nivel internațional. ”S-au făcut proiecte cu UEFA, e cunoscut proiectul ”Fotbal și feminitate”, care anul acesta a strâns cel mai mare număr de fete, peste 1000 la noi în judet. Se promovează destul de bine. Am înțeles că și anul acestea se înscriu echipe noi. Eu zic că suntem pe drumul cel bun. Dacă există seriozitate și dacă ar fi să fie toate echipele din țară precum Alexandria, ar fi de 10 ori mai bine, s-ar dezvolta mult mai mult”. Întrebată ce sacrificii face pentru a juca fotbal, Nicoleta Deca a spus că sunt destul de multe, mai ales că nu este alexăndreancă, iar lucru acesta a reprezentat un efort considerabil pentru ea și pentru familia sa. Și timpul liber îi este redus de când cu fotbalul, dar asta nu ar fi o problemă, pentru că atunci când se uită la fetele de vârsta ei, i se pare că au o viață plictisitoare. Spune că nu ar putea să stea fără să facă sport, fiindcă mișcarea face bine oricui, mai ales în sportul de performanță, acolo unde trebuie să fii antrenat din punct de vedere fizic.

Patricia Jderu – fundaș central Patricia JderuI se pare că fotbalul este pentru fete, iar băieții pe care îi mai întâlnește în teren o privesc ca de la egal la egal. Patricia a afirmat că: ”Niciodată nu am simțit că se fac diferențe. Ei s-au obișnuit cu mine, pentru că joc fotbal din școala generală și niciodată nu m-au ferit s-au ironizat. Părinții mă susțin, mai ales că tatăl meu a jucat fotbal”. Viitorul îl vede într-un fel: vrea să ajungă cât mai sus, să aibă performanțe cu echipa. Când vine vorba de modelul său în sport, Patricia alege pe cineva din fotbalul masculin, iar acesta este Cesc Fabregas de la Chelsea.

Alexandra NicaAlexandra Nica – mijlocaș dreapta Pe ea, băieții o privesc puțin mirați, dar, până la urmă, fotbalul nu li se adresează în exclusivitate, consideră Alexandra. Referitor la faptul că, în timp, forma fizică va căpăta aspect masculin, sportiva nu e deranjată și spune că cine o place nu va ține cont de asta. Crede și ea în evoluția fotbalului feminin în țara noastră, dar când este întrebată de un idol arată cu degetul către un bărbat: îl admiră pe Cristiano Ronaldo.

Alexandra Dobre – fundaş central Alexandra DobreA venit de curând la echipă, în postura de fundaș central, și este o jucătoare aflată în probe. A ales Universitatea Alexandria pentru că a văzut aici seriozitate și dorința de a face performanță. ”La noi în țară, acest sport nu prea este apreciat, din păcate, dar să sperăm că pe viitor lucrurile se vor schimba. Eu consider că este un sport frumos și merită privit și cu alți ochi, chiar dacă este practicat în mare măsură de partea masculină. Și ea joacă fotbal cu băieții, iar aceștia o apreciază, sentiment care vine și din partea familiei. Despre cariera sa are o viziune clară: își dorește să joace fotbal până când nu va mai putea, iar apoi ar vrea să devină antrenor, mai cu seamă că activitățile sportive îi ocupă tot timpul, fiind studentă la Facultatea de Sport, acolo unde urmează ramura pentru antrenorat.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Un jurnalist teleormănean, acuzat de şantaj – Victor Drăguşin: “Mi-a spus că el are rate de plătit la casă şi maşină, dar are informaţii care mă vor forţa să îl ajut…”

Următorul articol

VIDEO: Suntem în UE, dar avem asfaltare ca-n Alexandrie!

Cele mai recente articole de Sport

Don't Miss