Tradiția Zărezeanului se păstrează. Oficiali din Bulgaria și România au ciocnit un pahar cu vin la Alexandria

în Actualitate/Traditii

Monica Vasilescu

zarezean (1)Sărbătoarea care marchează începutul sezonului viticol nu a fost dată uitării nici în 2015. A devenit tradiție ca, în fiecare an, la 1 februarie, bulgarii să treacă Dunărea, către Alexandria, pentru a sărbători Zărezeanul.

zarezean (2)Asociația de prietenie română- bulgară ”Zărezean” a ales ca, de data aceasta, să organizeze evenimentul în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Teleorman, Clubul oamenilor de afaceri Svishtov – Bulgaria și Asociația oamenilor de afaceri româno – bulgară. Astfel, festivitățile de Sfântul Trifon, patronul sfânt al vinificatorilor, în conformitate cu o tradiție creștină, s-au desfășurat la Alexandria (Sala de conferințe Tipoalex). Evenimentul a început în jurul orei 11.00, atunci când, în capitala Teleormanului au poposit personalități din districtele bulgare Braven, Veliko Târnovo, precum și autorități locale din Alexandria și Nanov.

zarezean”Trăiască prietenia ! Trăiască prietenia româno-bulgară !” a îndemnat președintele Asociația de prietenie româno-bulgară ”Zărezean”, Virgil Ivan, care a subliniat, întâi de toate, că se bucură de întâlnirea anuală care marchează obiceiul Zărezeanului, mai exact, ieșirea în câmp în noul an agricol.

Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Teleorman a avut un aport important în organizarea Zărezeanului din acest an, așa că președintele Maria Stoian a mulțumit tuturor celor care au dat curs invitației la sărbătoarea vinului. În spirit de glumă, aceasta a invocat un proverb bulgăresc, care spune că un vin bun face femeia mai frumoasă și adună în jurul său mulți prieteni.

Prin vocea translatorului Florica Popescu, oficialii bulgari (foști și actuali) au subliniat buna cooperare existentă de-a lungul frontierei româno-bulgare, îmbunătățită prin contacte între autorități și de proiecte comune de dezvoltare economică și socială, beneficiind împreună de tot ceea ce oferă Uniunea Europeană.

După cuvintele de întâmpinare adresate participanților, gazdele și oaspeții s-au deplasat în comuna Nanov, acolo unde primarul Florian Grosu i-a invitat pentru a efectua ritualuri tradiționale în scopul de a aduce bogăție în noul an de cultură, dar și pentru a ciocni un pahar cu vin. Protocolul nu s-a oprit aici, organizatorii au oferit celor prezenți și un cocktail, îmbinat cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul ”Dimum” din Belene, grupul vocal ”Clopoțeii cântători” din Veliko Târnovo și grupul ”Muntenia” din Alexandria.

Petrecerea a continuat până spre seară, fiindcă această acțiune a reprezentat întotdeauna și o oportunitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Dunării să se cunoască mai bine unii pe alții și, de asemenea, să se împrietenească, în contextul legăturilor istorice între România și Bulgaria.

2 Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*