liberinteleorman.ro

Topul celor mai bogate firme ale unui județ extrem de sărac

30 octombrie 2014

top1Carmen Dumitrescu
De mai bine de douăzeci de ani, “Topul firmelor” are pentru oamenii de afaceri ai județului o semnificație specială, pentru că unii dintre ei ajung să culeagă roadele efortului depus sau, în foarte multe dintre cazuri, ale abilității de “a se descurca”. Ceea ce e foarte clar, însă, e faptul că evenimentul organizat anual de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Teleorman reușește să satisfacă orgolii și să pună laolaltă afaceriști mai mult sau mai puțin remarcabili, care au, pentru o seară, cel puțin, iluzia succesului autentic. În acest an, evenimentul s-a produs pe data de 30 octombrie, în incinta unui restaurant cunoscut din Alexandria și s-a bucurat de prezenta unora dintre autoritățile publice locale, ale unor șefi de deconcentrate și de reprezentanți ai afacerilor care au promovat sau și-au păstrat poziția în râvnitul top al firmelor. Oricum, aruncând o scurtă privire asupra Topului, remarcăm faptul că majoritatea celor care au ajuns în vârful clasamentului sunt aceleași afaceri premiate și în anii anteriori și că multe din ele au în spate numele unui partid puternic, într-o combinație sau alta. Dar e drept că, locuind într-unul dintre cele mai sărace județe din țară, nu ne putem arăta nici impresionați, nici revoltați de fenomen, pentru că experiența ne-a demonstrat un lucru esențial: în Teleorman, niciun “privat” nu se descurcă bine fără susținere “publică”. Potrivit președintelui Camerei de Comerț Teleorman, Marin Niculcea, momentul recunoașterii publice a afacerilor de succes este, totuși, unul care are semnificație de informare și de stimulare a celor care își doresc să atingă un anumit nivel de bunăstare și profit în Teleorman: “Această competiție a devenit, fără doar și poate, o oglindă fidelă a segmentului performant al economiei județului, un eveniment recunoscut și așteptat de către agenții economici. El este nu numai o sursă de informare apreciată în mediile de afaceri din județ și din țară, ci și un catalizator al energiilor agenților economici, prin stimularea competiției între aceștia.”
top4Astfel, pentru a nu prelungi suspansul, vom menționa că în domeniul Cercetare – Dezvoltare și High-tech, campioana afacerilor în Teleorman este Electrotel S.A., în timp ce Koyo România SA ocupă primul loc în clasamentul firmelor fabricatoare de mașini și utilaje de utilizare generală.
În ceea ce privește domeniul furnizării de abur și aer condiționat. Termic Calor Serv SRL ocupă poziția cea mai bună în top iar în domeniul captării, tratării și distribuției de apă, Apa Serv SA este campioana absolută. La așa campioni absoluți, nu vrem să știm cum arată învinșii…
În domeniul agricol, tot Interagro S.A. ocupă poziția cea mai importantă în cadrul firmelor de profil din județ, în ciuda problemelor înfruntate de afaceristul Ioan Niculae în ultima vreme. Tel Drum SA se menține în fruntea firmelor care efectuează lucrări de construcții a drumurilor și căilor ferate, în timp ce în domeniul comerțului cu autovehicule, în topul clasamentului s-a situat Eurocar Service Teleorman SRL.
top3În rest, firmele mici, mijlocii și microintreprinderile premiate cu prilejul evenimentului s-au bucurat de sprijin și promovare, sperând, în mod evident, ca anul viitor să beneficieze de cel puțin aceeași recunoaștere. Singurul lucru cu adevărat paradoxal a fost acela că, deși evenimentul era programat să înceapă la ora 17.00, o parte dintre invitați au ajuns chiar și cu o oră mai târziu, ceea ce spune ceva și despre respectul față de organizatori, și despre slaba cunoaștere a valorii timpului. Lucru rar întâlnit la adevărații oameni de afaceri. Dar probabil că, într-un județ atât de sărac ca Teleormanul, nu se poate vorbi cu adevărat despre succes în afaceri.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Eugen Pîrvulescu: „Campania a fost una mizerabilă. Cred că îşi vor lua o mare ţeapă cei de la PSD”

Următorul articol

Trupa “Scenik” a debutat, piesa de teatru “Serpentina” a impresionat

Cele mai recente articole de Actualitate