liberinteleorman.ro

„Pentru mine a fost mai greu să mă calific, ştiam că alegerile vor fi câştigate sută la sută” – Interviu cu Nicolae Bădănoiu –

25 iulie 2014
Advertisement

Monica Vasilescu

Nicolae Badanoiu

Povestea primarului de la Videle este ştiută doar în cercurile apropiaţilor. Puţini cunosc circumstanţele în care Nicolae Bădănoiu a renunţat la echipamentul de pompier pentru costumul de primar şi faptul că a ales să-şi schimbe traiectoria vieţii cu doar două luni înaintea alegerilor locale din 2012.

A vrut pimăria şi a pus totul în joc. A ştiut că nu mai are cale de întoarcere în momentul în care a semnat demisia de la Detașamentul de Pompieri Videle şi, ulterior, adeziunea la partid. A riscat şi a câştigat.  Din poziția conferită de funcția de prim edil îşi doreşte să schimbe uzanţe, să modeleze atitudini, să înlăture temeri. Şi-a asumat rolul cel mai important din cadrul unei comunităţi şi reuşeşte, în mare proporţie, să-şi impună stilul şi ideile, cu o voinţă puternică de a merge pe drumul ales, indiferent dacă va avea sau nu ceva de câştigat. I se spune Prâslea, ca urmare a insistenţelor şi ambiţiilor mari pe care le are. De curând, a devenit tată, iar acest lucru i-a schimbat total viziunea asupra a tot ce-l înconjoară. Despre cât va mai sta la primărie şi, mai ales, ce are de gând să facă, în timpul şederii, pentru oraşul în care s-a născut şi a crescut, a vorbit Nicolae Bădănoiu, într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman.

Reporter: Ce s-a schimbat de când sunteţi primar?

Nicolae Bădănoiu: Pentru mine, e o onoare să fiu primar. Am un mandat greu. S-au schimbat unele lucruri mai mult în modul celorlalţi de a se comporta. Lumea e mai atentă cu mine, ceea ce nu-mi place, iar cu prietenii mă văd mai rar, iar asta mă deranjează. Eu sunt acelaşi om dinainte. O să fac tot ceea ce pot cât timp voi fi primar. Încă un mandat şi atât. Că reuşesc sau nu, voi fi judecat. Eu nu am făcut nimic din interes. La fel şi înainte. M-am dus la studii pe banii mei, nu am avut susţinere din altă parte.

Reporter: Sunteţi perceput ca un revoltat, nu precum alţii, supus. Aţi vrut să creaţi imaginea aceasta?

Nicolae Bădănoiu: Eu, de fiecare dată când ajung la instituţiile superioare, indiferent că e Prefectură, că e Consiliul Judeţean, îmi doresc să obţin ceva, bani pentru alierate, să se deblocheze locurile de muncă vacante sau altele… Nu baţi la uşi, nu deschide nimeni. Şi mi le doresc imediat. Bat la uşă şi ziua următoare, până se întâmplă. De aceea, probabil, sunt perceput aşa.

Reporter: Cu Liviu Dragnea ce relaţie aveţi? Vă ajută?

Nicolae Bădănoiu: Acum o lună de zile am discutat cu dânsul, la minister, avem şase proiecte şi aşteptăm perioada de depunere. Domnul Dragnea este mentorul meu. Avem o relaţie foarte bună. El mi-a acordat încredere în 2012, deşi nu-l cunoşteam, nu avem nicio legătură cu politica. Am venit pur şi simplu la Consiliul Judeţean Teleorman şi i-am spus că îmi doresc funcţia de primar, că vreau să candidez la Primăria Videle din partea PSD. Eram militar pe atunci, nu aveam voie să fac politică, dar îmi doream schimbare. Domnia sa mi-a spus că apreciază curajul meu, că mă va băga într-un sondaj şi vedem după aceea. Am ieşit cu procent de 11% în sondaj.

Reporter: Vă cunoştea lumea din Videle dinainte?

Nicolae Bădănoiu: Mă cunoşteau doar aşa, prin intermediul profesiei, am lucrat 10 ani la Petrom, şase la ISU. Mă ştiau ca fiind un tânăr, liniştit, muncitor, un om care nu a avut treabă cu politica. Nu am cunoscut pe nimeni din organizaţie înainte. Ştiam doar că Liviu Dragnea e preşedintele CJ. După sondaj, m-a chemat şi m-a întrebat dacă îmi mai doresc, iar eu i-am spus că pentru mine a fost mai greu să mă calific, alegerile vor fi câştigate sută la sută.

Reporter: Cum aţi reuşit?

Nicolae Bădănoiu: Am făcut campanie din poartă în poartă. Cred că am ajuns de trei ori în unele cartiere. Adversarii politici erau cu 20 de maşini, noi am mers cu bicicletele, eu şi nişte tineri, prieteni de-ai mei. Oamenii au simţit că sunt bine intenţionat. În campanie, m-a marcat faptul că unii îmi spuneau la ureche că mă votează, de frică. Asta mi-a dat şi mai multă forţă să lupt, să schimb ceva.

Reporter: La ce se referă proiectele pe care le aveţi?

Nicolae Bădănoiu: Parc, infrastructură, casă de cultură, piaţă şi baze sportive. Din cele şase, să dea Dumnezeu, măcar două se se realizeze. Pentru casa de cultură sunt cele mai mari şanse. Aici depunem şi pe transfrontalier, proiect care se finanţează mai repede, avem un parteneriat cu bulgarii, iar acestea au o eligibilitate mai mare. Şi pentru parc sunt speranţe mari. Dacă nu trec, nu pierdem nimic, doar actualizăm. Avem proiecte tehnice făcute, nu vom cheltui alţi bani, ne-au costat foarte puţin, în jur de 100 de milioane de lei vechi un studiu de fezabilitate. Mă canalizez mai mult pe educaţie şi sănătate, consider că aunt cele mai importante. Sigur, omul se uită pe stradă şi nu vede ceva concret, dar eu prefer ca drumurile să aştepte şi să dau banii sistemului de sănătate, aşa cum am făcut recent. Vom face totul pe parcurs.

Reporter: Ce datorie publică are oraşul Videle în momentul de faţă?

Nicolae Bădănoiu: Ca şi arierate, are 16 miliarde, bani care reprezintă facturi neachitate către furnizori de aproximativ 4-5 ani de zile şi un credit de 60 de miliarde. Faţă de 260, cât a avut în trecut…

Reporter: A fost un zvon la europarlamentare că aţi fi avut probleme cu europarlamentarul Viorica Dăncilă, cu deputatul Valentin Boboc… e adevărat?

Nicolae Bădănoiu: Probleme? Nu. Nici eu nu am ştiut să comunic foarte bine, să le explic ceea ce îmi doresc. Probabil de aici au plecat zvonurile. Avem o relaţie normală. Domnul deputat Boboc vine în fiecare săptămână la Videle, îşi face treaba.

Reporter: În Consiliul local vă înţelegeţi? Mai aveţi disensiuni?

Nicolae Bădănoiu: Consilierii locali, ca şi mine, sunt aleşi şi trebuie să se pună în slujba oamenilor. Eu consider că trebuie să avem aceeaşi gândire. Nu înseamnă că eu am dreptate întotdeauna. Dar, atât timp cât, doi ani de zile, toate proiectele au fost ale mele, nu cred că trebuie să mi se pună beţe în roate.

Reporter: Mai aveţi opoziţie de la dumneavoastră din partid?

Nicolae Bădănoiu: Eu vreau ca în partid să fie democraţie, fiecare să ne spunem ce avem de spus.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Violatorul a predat în Alexandria

Următorul articol

Florin Neagu şi-a adus copilul la serviciu

Cele mai recente articole de Interviu

Don't Miss