O plimbare prin localitatea teleormăneană Plosca a devenit o adevărată provocare olfactivă și vizuală. Oamenii își aruncă gunoiul direct în stradă, autoritățile se fac că nu văd, iar resturile se descompun sub presiunea temperaturilor ridicate, devenind un pericol cât se poate de evident la adresa sănătății publice. Asta într-o perioadă în care epidemiile stau să explodeze, iar experiența pestei porcine africane a constituit o demonstrație dureroasă a efectelor pe care lipsa de igienă le poate avea asupra unui județ întreg. Pungile din plastic zac pe fiecare străduță, aruncate după „inspirația” fiecărui locuitor, iar resturile vegetale stau întinse la poartă, în așteptarea unor soluții oferite de alții, pentru că oamenii nu mai știu să-și păstreze singuri ordinea și curățenia în curte și pe strada pe care locuiesc.

Nici autoritățile locale nu par a fi foarte îngrijorate de transformarea localității într-o veritabilă groapă de gunoi, pentru că, dacă ar fi fost, acum localitatea nu era împânzită de pungi, resturi vegetale, alimente aruncate sau sticle din plastic. Desigur, primăriile din județ au avut obligația de a încheia contracte pentru ridicarea gunoiului cu singura companie din județ care are responsabilitate în materia colectării și transportului de deșeuri, și anume Polaris Holding.

Nu avem niciun indiciu că primăria din localitatea Plosca ar fi fost exclusă de la acest angajament, așa că putem doar presupune că în schema administrării deșeurilor menajere din localitate, cineva nu-și face treaba. Dar chiar și în aceste condiții, locuitorii ar fi avut ei înșiși puterea de a preveni starea de putrefacție în care a ajuns acum comuna lor. Simplul fapt de a nu lăsa gunoiul aruncat peste tot și depozitarea lui în locuri special amenajate ar fi putut reduce cu mult dimensiunea dezastrului. Un dezastru care vorbește, până la urmă, despre nivelul de civilizație al oamenilor din zonă.
