liberinteleorman.ro

Nae Tatu este primul abonat la banul Primăriei Alexandria! Firma marelui afacerist a montat un panou cu leduri de 64.500 lei

Advertisement

Monica Vasilescu

Gașca lui Drăgușin își face plinul din bugetul local, iar asta nu preocupă prea multă lume din Alexandria, oamenii fiind mai atenți la multele lor griji zilnice decât la aceia care se îmbogățesc din bani publici. Pe acest fond al nepăsării, afaceriștii încuscriți cu PSD au devenit domni. Indiferent pe unde te duci sau pe ce parte te întorci în Alexandria bântuită de culoarea roșu, e musai să întâlnești un restaurant, un magazin sau o gheretă a unuia care are trecere la partidul celor trei roze. Capitala Teleormanului este raiul “investitorilor” de succes. Cei din clanul PSD (și, poate, doi trei infiltrați temporar) fac sită bugetul local și ar vinde și piatra seacă din Vedea pe bani buni. Rozătoarele bugetare sunt girate chiar de primar. În calitate de ordonator principal de credite, maiestatea sa Victor Drăgușin inițiază și aprobă contracte de achiziții de bunuri și servicii pe care le încredințează susținătorilor săi înfocați. Că și aici este un lanț al slăbiciunilor politice. Afaceriștii îl susțin, el le dă contracte, banii se duc și la partid și toți sunt fericiți.

Un businessman de succes pune mâna pe tot ce prinde

Despre Nae Tatu presa nu prea a scris pe cât de mult a dat el ocazia. Omul este, la prima vedere, cât se poate de privat, dar face parte din garda afaceriștilor îmbogățiți prin afaceri cu statul. Întrucât nu prea se face văzut public, în presa actuală nefiind publicată nicio fotografie a sa, acesta poate fi numit fără rezervă „omul-fanomă” al PSD, partid pe care îl are în suflet și în buzunar încă din tinerețe. Cam de pe vremea primarului Nițulescu a început ascensinea afaceristică a lui Nicolae Tatu, care a continuat să exceleze în business-uri cu Primăria Alexandria, după ce s-a împrietenit la cataramă cu actualul primar Victor Drăgușin, pe atunci, un vice cu potențial. Fiind considerat un foarte bun comerciant, Tatu nu a refuzat nimic din ce i-ar fi putut da administrația locului, prin contract. El a fost și este principalul dealer de materiale de construcții, de lucrări în sine, dar și de alte amenajări exterioare inventate pentru banii care-i prisosesc primăriei. Și, ca orice afacerist care primește contracte pe tavă, Nae al lui Drăgușin a contribuit cu deschidere la bugetul de campanie al PSD, făcând, în timp, donații considerabile, de ordinul miliardelor.

Nae Tatu nu a beneficiat doar de lucrări publice. El a fost unul dintre destinatarii de soi ai tranzacțiilor imobiliare la prețuri fictive de la SC COMALEX SA, pe vremea sa de glorie politică, atunci când era vicepreședinte al PSD Alexandria și consilier local. El s-a pricopsit din afacerea neelucidată, deocamdată, cu Autoservirea Burnas, Localul Pati Bar și magazinul de mezeluri Burnas din Alexandria, pe care le închiriază sau le gestionează și astăzi.

Panou cu leduri de 64.500 lei

Până se face lumină în cazul de mai sus, ne îndreptăm atenția către prezent, unde vedem că unul dintre multele SRL-uri ale lui Nae Tatu a agățat un contract special. Afaceristul de succes a reușit să facă municipalitatea să ridice mâna în semn aprobator atunci când a simțit nevoia să ia bani pentru a informa cetățenii în stil modern. În acest scop, la intersecția străzii București cu Dunării a apărut un panou electronic pe care sunt afișate diverse anunțuri, inutile în opinia noastră, pentru care Primăria Alexandria plătește 64.500 lei. Șase sute patru zeci de milioane au intrat în contul firmei BIG BOGALEX SRL, deținută de Tatu Gina (50% din capitalul social total) și Tatu Nicolaie (50% din capitalul social total). Firma este situată pe strada Viilor din oraș, iar domeniul său de activitate este total diferit de apucăturile actuale: comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei în magazine specializate. Dar nu mai pierdem în amănunte…

Totuși, detaliile sunt importante, pentru că ele ne arată cum a făcut primăria un caiet de sarcini special pentru societatea lui Nae Tatu. Ca atare, la condițiile obligatorii pe care trebuia să le îndeplinească benefiaciarul s-a învederat: amplasarea panoului în zona centrală, cu trafic intens pietonal și auto, cu posibilitate de staționare minim 15 secunde pentru a putea vizualiza anunțul care rulează pe panou, dimensiunea minimă acceptată a panoului să fie de 100cm+100cm (facsimil). Exact cum arată și este poziționat panoul lui Nae Tatu, singurul dispozitiv electronic privat din oraș.

Iar aceasta nu este unica modalitate de informare, căci primăria are multe lucruri de spus și fonduri de prăpădit. Municipalitatea mai dă alți bani mulți (120.000 mii lei pe an) pe trei foi de dimensiunea A3, îndoite, necapsate și doar pe jumătate color numite buletin informativ. Plus alte anunțuri publicate în presa locală și prin undele sistemului de radioficare și adresare publică în municipiul Alexandria (în valoare de 127.430,96 lei), care ne-a făcut celebri la nivel de țară, că ne place mai mult să ascultăm muzică decât să avem drumuri bune, spații verzi și câini la adăpost, nu pe străzi. Dar, cu toate acestea, lumea tace. Și nu prea tace gratis. Dar, din păcate, va mai trece timp până vom conștientiza cu toții că și ”prostimea” ar putea să viețuiască decent în reședința de județ, nu doar prietenii…

P.S.: Vom reveni, că ne-am enervat! Și nu vrem să riscăm să auzim copiii prin Alexandria că atunci când se fac mari vor să devină Nae Tatu sau că vor să-și dea doctoratul în afaceri cu statul.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Centenarul bătăliei de la Mărășești, pregătire pentru 2018

Următorul articol

Distracția costă la Alexandria: 4 miliarde de lei pentru 3 zile aniversare!

Cele mai recente articole de Actualitate