Casa în care a copilărit Marin Preda, în prezent

Momente unice dedicate Centenarului Marin Preda, la Siliștea Gumești – Galerie foto de colecție

în Actualitate/Cultură/Educatie

În perioada acestea, în judeţul Teleorman, s-au desfăşurat o serie de evenimente culturale sub egida Zilelor Bibliotecii Marin Preda din Alexandria, ai cărei reprezentanți au ales ca toate activitățile să fie dedicate Centenerului marelui scriitor care-i poartă numele.

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, condusă de către directorul Valentina Pașa, a marcat într-un mod special, în perioada 8-10 noiembrie 2022, Centenarul celui mai mare romancier român.

Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman, Primăria comunei Siliștea Gumești, Școala gimnazială Marin Preda Siliștea Gumești și Asociația Marin Preda Siliștea Gumești.

Cel mai emoționant moment al acțiunilor și unic prin modul în care s-au reunit toți cei care simt dor de Marin Preda a fost deplasarea la Siliștea Gumești, acolo unde s-a alăturat și fiul regretatului scriitor, Alexandru Preda. Aici, toți cei prezenți au trăit momente de colecție în care au regăsit copilăria lui Marin Preda, banca în care a stat în primii săi ani de școală, fotografii unicat cu marele scriitor, părinții și copiii săi, unele dintre acestea nefiindu-i cunoscute nici lui Alexandru Preda. Din program a făcut parte vizitarea centrului Marin Preda, a căminului Cultural Siliștea Gumești, a Școlii cu clasele I-VIII Marin Preda, dar și a casei memoriale a lui Marin Preda, ajunsă aproape de ruină pe fondul nepăsării generale din județ și din afara lui (aflată acum în proprietatea jurnalistului Marius Tucă). Deși nu toate zonele se pot mândri cu astfel de valori ale literaturii, totuși, cele mai multe știu să păstreze neatinsă memoria celor care au dat spiritului românesc partea lui de frumusețe și autenticitate. Dar Marin Preda s-a născut în Teleorman și poate și asta a contribuit un pic la izvorul său fără sfârșit de scrieri unice prin care a devenit un fenomen al culturii românești în esența sa.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*