liberinteleorman.ro

EXCLUSIV – Alexandru Preda: „Nu am regăsit spiritul lui Marin Preda la Siliștea Gumești”

12 noiembrie 2022

Alexandru Preda este un om distins, comunicativ și prietenos, înainte de importantul aspect al faptului că este fiul lui Marin Preda și persoana care poate povesti în cunoștință de cauză despre unul dintre scriitorii proeminenți pe care i-a avut România. Încă de la prima interacțiune cu acesta, interlocutorul își dă seama că are în față o persoană cu principii solide și, precum tatăl său, cu un adevăr asumat pe care nu ezită să-l spună în cuvinte nemediate. Alexandru Preda, fiul cel mic al lui Marin Preda, este blogger, scrie recenzii de film pe serialex.ro, cântă la patru instrumente, compune și produce muzică în studioul lui de înregistrări.

Alexandru Preda a rămas fără tatăl său la vârsta de 9 ani, dar își amintește perfect anii copilăriei și vizitele la Siliștea Gumești, la casa părintească. A trecut pe la ea recent, într-un moment în care conducerea Bibliotecii Județene Marin Preda din Alexandria, prin directorul Valentina Pașa, a dedicat zilele instituției Centenarului Marin Preda, pentru că anul acesta, pe 5 august, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui prozator. Călătoria spre Teleorman a fost una interesantă, cu multe momente emoționante legate de întâlnirile cu oamenii care îi iubesc pe autorul Moromeților, însă despre spiritul Preda spune că nu prea mai există la Siliștea Gumești. O casă modelată cu pământ care nu mai amintește de original (aflată acum în proprietatea jurnalistului Marius Tucă, pancarte de pe care s-au șters cuvintele care anunțau că acolo este Centrul Cultural Marin Preda sau pur și simplu faptul că sunt oameni care nu știu să îndrume spre obiectivele care îl omagiază pe unicul fiu al satului care s-a remarcat atât de profund, toate acestea au adus un pic de tristețe în sufletul unui fiu. Despre toate aceste stări a povestit Alexandru Preda, într-un interviu exclusiv acordat Liber în Teleorman.

Reporter: Ați regăsit spiritul lui Marin Preda în Siliștea Gumești?

Alexandru Preda: Nu l-am regăsit. Nu am regăsit spiritul lui Marin Preda la Siliștea Gumești pentru că nimic din ceea ce știam eu că e satul nu mai este.

Reporter: Cum vi se pare că arată casa acum? e total schimbată…

Alexandru Preda: Casa nu mai e casa lui Preda. În sensul că e o casă bătrânească, dar nu mai seamănă cu casa lui Marin Preda. Nimic din curtea pe care o știam eu nu mai există, erau niște grajduri, alte lucruri în spatele curții… nu mai e nimic, nimic. E o bucată de teren cu o casă. Nu știu ce are de gând proprietarul, bănuiesc faptul că vrea să o restaureze, dar în momentul ăsta e un pic trist. Mă încearcă o tristețe.

Reporter: Ce amintiri aveți de aici?

Alexandru Preda: Oho! Amintiri sunt foarte multe. Aici a locuit în ultima perioadă Ilinca. Era mătușa mea, sora tatălui. Și ne iubea foarte mult pe mine și pe fratele meu și de câte ori ajungeam aici ne făcea absolut toate plăcerile, gogoși, tot ce voiam. Avea doi cocoși foarte răi pe care noi ne chinuiam să-i prindem, evident, nu am reușit niciodată. Ne-am și ales cu câteva ciocuri de cocoș prin cap și pe mâini, pentru că săreau în cap… Sunt foarte multe amintiri, nu vi le spun pe toate.

Reporter: Cum considerați că au tratat autoritățile centenarul Marin Preda?

Alexandru Preda: Sunt dezamăgit. Sunt oameni care au reprezentat și încă reprezintă ceva și tu nu găsești timp sau să pui pe cineva să scrie trei rânduri, mă refer la Președinție, care e vârful administrației, nu găsești timp între trei mingi de golf să scrii trei cuvinte?! Și coborând la nivelul doi de conducere: prim-ministru, casă de presă, ar fi putut… Și primarul ar fi putut să facă ceva. Cred că dacă s-ar fi dus și ar fi spus că este primarul de la Siliștea Gumești ar fi găsit deschidere la orice autoritate și financiară să poată să facă și să organizeze. Mi-a plăcut, în schimb, de Biblioteca din Alexandria, care a marcat foarte frumos acest eveniment, felicitări doamnei directoare, chiar sunt impresionat.

Reporter: Cum vi se pare că se raportează tinerii la Marin Preda? Mai citesc, mai sunt interesați?

Alexandru Preda: Nu cred că se mai raportează pentru că am constatat cu uimire că nu-l cunosc pe Marin Preda și pe bună dreptate pentru că amândoi știm că dorința de a citi este din ce în ce mai mică. Și acum, evident, trăim în 2022 și totul se mișcă foarte repede. A fost pandemie, Preda a fost scos din programa școlară pe motiv că e prea greu. Ulterior, m-am bucurat să aflu că l-au introdus de anul acesta. Tinerii ar trebui să-l citească pe Preda pentru că scrie frumos, scrie mișto, să folosesc un termen de-al lor. În cărțile lui se regăsesc lucruri interesante, povești de viață, de iubire, e istorie foarte multă. Ai ce să găsești într-o carte de Preda.

Citiți și: Momente unice dedicate Centenarului Marin Preda, la Siliștea Gumești – Galerie foto de colecție

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Horoscop de weekend 12 Noiembrie. Zi norocoasă pentru trei dintre zodii

Următorul articol

Principalul dealer care aducea canabis în Teleorman a fost prins

Cele mai recente articole de Actualitate