Milioane de ouă contaminate cu o substanță periculoasă, identificate într-o fermă din Teleorman

în Actualitate/Sănătate
Carmen Dumitrescu
O fermă avicolă din localitatea Drăgănești Vlașca se află sub sechestru de mai bine de o lună, după ce Direcția de Sănătate Teleorman a constatat că milioane de ouă erau contaminate cu o substanță interzisă. 
În luna noiembrie a anului trecut, medicii veterinari din cadrul DSV Teleorman au efectuat un control tematic la sediul unei ferme din localitatea teleormăneană Drăgănești Vlașca. Cu acest prilej, ei ar fi prelevat probe din ouă de găină din cadrul unui lot, având data de producție 21.11.2018.
Probele recoltate au fost ulterior expediate pentru efectuarea de analize de laborator, în vederea depistării unor eventuale reziduuri la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară  din București. 
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Teleorman,se pare că ouăle în cauză erau contaminate cu o substanță interzisă în Uniunea Europeană, și anume Fipronil. 
„Ca urmare a primirii buletinului de analiză, care relevă depășirea limitei maxime admise pentru substanța Fipronil, DSVSA Teleorman a dispus până la data acestui comunicat, sechestrarea unui număr de 4200000 de ouă, care vor fi dirijate la o unitate autorizată pentru a fi distruse.”
Mai mult decât atât, ferma este supravegheată în continuare, find prelevate și expediate probe din ouă către Institutul de resort, până când vor fi confirmate buletine de analiză, care să releve dispariția substanței din produsele alimentare respective. În acest moment, Direcția Sanitar Veterinară desfășoară o anchetă la ferma în cauză pentru a stabili sursa contaminării cu Fipronil. 
Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecție alimentară. Surse neoficiale din cadrul fermei susțin că substanța s-ar fi utilizat pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să se anticipeze consecințele. 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*