De ce tace Direcția Sanitar Veterinară Teleorman în povestea milioanelor de ouă contaminate? Cine, ce și cât ascunde?

în Actualitate/Sănătate

Carmen Dumitrescu

Direcția Sanitar Veterinară Teleorman e foarte rar vedetă a peisajului mediatic. Dar și când e, chestiunile sunt de-a dreptul înfiorător de grave. Contextul a permis ieșirea la suprafață a slugărniciei instituției publice în fața politicului, demonstrând în clar cum administrația joacă după cum îi cântă politicul. Am văzut asta în cazul pestei porcine, despre care nici acum nu e clar câtă vreme a fost ținută ascunsă față de populație, chiar dacă în acel caz, riscurile la care oamenii erau supuși pot fi catalogate drept minimale. Pesta porcină a avut, în special, efecte economice.

Cazul celor peste patru milioane de ouă contaminate cu Fipronil, substanță interzisă în UE, la o fermă avicolă din Teleorman a avut potențialul de a pune în pericol siguranța populației. Din momentul recoltării primelor probe de ouă în luna noiembrie până la momentul primirii rezultatelor analizelor efectuate la București, ouăle respective au ajuns pe piață. Lucru admis de către reprezentanții ANSVSA de la centru. Cu toate acestea, subiectul a ieșit în spațiul public întâmplător, nu pentru că DSV Teleorman ar fi făcut un gest absolut normal și legal, de a comunica populației riscul la care a fost supusă. Singurul mod în care instituția a reacționat la scandal a fost acela de a răspunde, în scris, unor jurnaliști care au cerut punctual răspunsuri la întrebări. În rest, toată lumea, de la directorul Iulian Ianculescu până la responsabilul de comunicare Tudor Viorel, a tăcut mâlc. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Până în acest moment, nu există un comunicat oficial de presă, unitar, care să răspundă la cele mai importante întrebări: de ce nu s-a făcut publică situația din momentul descoperirii ei și câte ouă au ajuns efectiv pe mesele oamenilor în perioada dintre prelevarea primelor probe și primele rezultate ale analizelor efectuate la Institutul de profil din București. L-am rugat pe directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, să răspundă el la aceste întrebări. N-a binevoit să dea vreo lămurire, deși a citit mesajul.

Potrivit Noului Cod Penal, pentru cele întâmplate cineva trebuie să răspundă. Și consecințele sunt simple: „se sancționează punerea în consum de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă sunt vătămătoare sănătății cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Ferma de la Drăgănești Vlașca aparține unor cetățeni străini și are o cifră de afaceri de  aproximativ 22 milioane de lei pe an. În anul 2017, firma avea un număr de 70 de angajați în subordine. Neoficial, circulă zvonul prin târg că firma care a făcut dezinsecția ar aparține, supriză!, fostului director al DSV Teleorman, Marius Stan, chiar dacă în acte apare un alt individ. Utilizarea Fipronilului este ilegală, așa că insecticidul nu putea exista în mod legal în actele firmei. Și se încearcă acum, pe cale instituțională și printr-o tăcere absolută, acoperirea adevăraților responsabili. Ca să vedeți cum se leagă lucrurile…

Între timp, am purtat o nouă convorbire cu responsabilul de comunicare al DSV Teleorman, Tudor Viorel. Redăm exact conținutul dialogului, pentru a trage singuri concluzia dacă se încearcă sau nu ascunderea vreunei informații.

Reporter: Bună ziua.

Tudor Viorel: Da! notați-vă, vă rog un număr al doamnei de la Comunicare. De la noi… Să vă transmit…

Reporter: Dar aș vrea să-mi răspundă cineva și la niște întrebări, că nu mă mai interesează comunicatele în momentul ăsta.

Tudor Viorel: Deci dumneavostră urmați procedura aceasta. Deocamdată, autoritatea gestionează.

Reporter: Da, dar dumneavoastră, ca instituție, trebuie să dați niște explicații!

Tudor Viorel: Păi atunci faceți dumneavoastră o solicitare scrisă, am dreptul 10 zile să vă dau răspuns. Da? Dacă vreți s-o luăm așa, pe 544. 

Reporter: O luăm pe 544, nu e nicio problemă. Până la urmă este vorba despre felul în care instituția dumneavoastră reacționează în fața unor situații de criză și e vorba de felul în care alegeți să comunicați cu presa. 

Tudor Viorel: Faceți solicitare pe 544, scrisă, înregistrată și în termen de 10 zile veți primi răspuns. Dacă nu vreți să vorbiți la Biroul de Presă la noi. 

Reporter: Eu chiar vreau să vorbesc cu cineva din Biroul de Presă, doar că eu vreau să vorbesc și cu cineva din conducere, ca să îmi răspundă la niște întrebări. Este absolut normal. 

Tudor Viorel: Faceți o solicitare scrisă și vi se va răspunde. 

Reporter: Dar nu putem vorbi normal?

Tudor Viorel: În termen de 10 zile putem vorbi normal. 

Între timp, aflăm că la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, activitatea se desfășoară normal, doar că ouăle sunt puse sub sechestru. Nici acolo nu am reușit să aflăm un punct de vedere, pentru că, potrivit unor surse neoficiale, „nici ei nu înțeleg ce se întâmplă”. Până acum, din 4.200.000 de ouă contaminate au fost distruse 55.000.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*