liberinteleorman.ro

Mara Calista a susținut în Parlament incriminarea violenței cibernetice. Amenințările online sau difuzarea de imagini intime vor fi sancționate

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede incriminarea violenței cibernetice pe rețelele sociale sau în alt mediu online. Printre susținătorii proiectului s-a aflat și deputatul de Teleorman – Mara Calista.

”De astăzi, definiția violenței domestice a făcut un pas înainte către realitatea cotidiană. Practic, am inclus și infracțiunile care au loc în mediul online. 295 dintre colegii prezenți au votat pentru acest proiect și le mulțumesc pentru susținere.

Prin violență cibernetică înțelegem hărțuire online, mesaje care instigă la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări virtuale, publicarea fără niciun consens a unor informații cu conținut grafic intim, interceptarea dispozitivelor de comunicare și lista poate continua. Era nevoie de această măsură mai mult ca oricând. Mediul online este din ce în ce mai poluat de asemenea activități care, literalmente, pot distruge viața unei persoane”, a spus Mara Calista în plenul Camerei Deputaților.

Dincolo de sancțiunile penale ale agresorilor, prin introducerea violenței cibernetice în Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, victimele pot beneficia de adăpost și de ordin de protecție. 

Proiectul definește violența cibernetică astfel: hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Procurorul Alexandra Lăncrănjan, despre dosarul Tel Drum: „Între dorința de a termina ceva și obligația de a respecta legea este mai importantă obligația de a respecta legea”

Următorul articol

Teleormăneanul Leo Băcica a lansat la Londra prima traducere în limba engleză a piesei „Steaua fără nume”

Cele mai recente articole de Actualitate