liberinteleorman.ro

Procurorul Alexandra Lăncrănjan, despre dosarul Tel Drum: „Între dorința de a termina ceva și obligația de a respecta legea este mai importantă obligația de a respecta legea”

Cercetările din dosarul Tel Drum sunt chestiuni cu valențe istorice. Povestea Tel Drum este atât de veche, încât e foarte posibil ca o mare parte dintre infracțiunile incluse în acest dosar să fie deja prescrise. Dar durata aceasta incredibil de mare a cercetărilor din dosar constituie una dintre principalele curiozități ale opiniei publice din România. Invitată la Interviurile PressHub, Alexandra Lăncrănjan a refuzat să vorbească punctual despre dosar, dar a sugerat că dosarul Tel Drum este unul complicat, cu multe ramificații și a spus că interesul ei e ca la finalul acestui drum lung, să aibă certitudinea că faptele prezentate în rechizitoriu sunt conforme cu realitatea.

Nu o să răspund punctual despre dosare pe care le am în lucru, deși uneori, poate pornirea este să vorbești public despre un anumit caz sau altul, dar obligația mea de rezervă este aceea de a nu dezbate dosare pe care le anchetez. Ce pot să spun sunt niște elemente care se aplică tuturor dosarelor și pe care opinia publică nu le percepe la fel cum le percepem noi, magistrații. Există dosare care, prin natura lor, se soluționează rapid, fie deoarece infracțiunea este de așa fel, încât poate fi probată foarte repede, fie pentru că este vorba de un flagrant, fie că e vorba de o cauză în care punctual, probele care trebuie să fie administrate sunt foarte puține la număr. Toți magistrații, vă asigur, își doresc să primească astăzi dosarul și mâine să-l soluționeze, pentru că ar avea mai puțin de muncă. Există și alte dosare care, prin raportare la perioada infracțiunilor, prin raportare la perioada de timp, la ramificații pot să dureze mai mult. Pot să dureze foarte mult. Nimeni nu-și dorește mai tare decât magistratul procuror sau judecător să soluționeze cauza. Dar diferența între ce își dorește o persoană care nu exercită această profesie și ce este obligat să facă magistratul este fundamentală. Eu în timpul liber pot să îmi doresc să văd orice soluționat foarte rapid, pentru că emoțional este firesc, pentru că aștept un anumit rezultat care îmi dă o satisfacție. Eu, ca procuror, nu am această opțiune. Între dorința de a termina ceva și obligația de a respecta legea este mai importantă obligația de a respecta legea. Și obligația de a respecta legea impune atât în urmărire penală, cât și în judecată este să te asiguri că ai administrat toate probele, să te asiguri că ai respectat toate drepturile și garanțiile oferite de lege, că ai dat suficient timp, că ai analizat fiecare aspect și, în momentul în care dai o soluție, toate lucrurile sunt în ordine și convingerea intimă pe care o ai din analizarea tuturor probelor este că soluția este întemeiată, atât factual, cât și în drept. Nu aș putea să dau detalii într-o cauză care este în lucru. „

Întrebată despre dățile în care Secția Specială i-a cerut dosarul Tel Drum, Alexandra Lăncrănjan a spus că face față acestor presiuni și că, dacă nu s-ar descurca cu ele, și-ar alege în cele din urmă o altă profesie.

Cine mai numără de câte ori a cerut SIJ dosarul Tel Drum? În primul rând, nu îmi notez acest lucru și mai cred că fiecare dintre noi își instrumentează cauzele pe care le are în lucru așa cum consideră necesar. Ca procuror, ești învățat să-ți faci treaba, indiferent de circumstanțe. „, a mai punctat Alexandra Lăncrănjan.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Avocata lui Dragnea rămâne fără aer în timp ce-și apără clientul

Următorul articol

Mara Calista a susținut în Parlament incriminarea violenței cibernetice. Amenințările online sau difuzarea de imagini intime vor fi sancționate

Cele mai recente articole de Actualitatea politică