Despre Luis Popa, directorul din Teleorman al Polaris M Holding se ştia, în primul rând, faptul că nu e teleormănean. Între timp, cei care i-au urmărit activitatea în mediul online au avut şi şansa de a descoperi în Luis Popa un poet talentat şi un iubitor al valorilor culturale şi al tradiţiilor româneşti. Descoperirea Teleormanului a fost, desigur, o experienţă specială pentru Luis Popa, care a reuşit să găsească în judeţul lui Marin Preda elemente de cultură şi tradiţie inedite, dar şi oameni speciali, de care s-a legat şi pe care îi consideră parte din parcursul său profesional şi personal. În plus, Teleormanul poate fi şi un subiect de reflecţie. Tocmai de aceea, am discutat cu directorul Polaris despre felul în care este perceput judeţul de către cineva care îl cunoaşte abia acum, încercând să-i vadă cu precădere aspectele frumoase, pentru a-l transforma într-o sursă consistentă de inspiraţie artistică.
R. Ştim că nu sunteţi teleormănean. Cum v-aţi adaptat în Teleorman?
Luis Popa: De aproximativ un an și câteva luni mă pot considera și teleormănean tinând cont că în fiecare săptămână îmi petrec câteva zile în acest județ. Pot să vă spun că în această perioadă am cunoscut multă lume, am învățat cum este să trăiești într-un județ de câmpie și am ”citit” multe povești de viață. Îmi place foarte mult să descopăr locuri noi, să vorbesc cu oameni și să le aflu poveștile care îmi pot deveni muză.Pe de altă parte îmi place foarte mult acest județ, deoarece în el am regăsit satul românesc din romanele lui Marin Preda… acest aspect se găsește din ce în ce mai puțin prin alte zone al țării (excepție făcând poate zona Maramureș). Drept dovadă la această afirmație stau și poeziile pe care le-am scris în ultima perioadă.
R. Cum aţi descrie mentalitea locală şi care credeţi că sunt punctele forte şi punctele slabe ale teleormănenilor?
Mentalitatea locală nu diferă… este la fel ca mentalitatea întâlnită în alte părți. Dacă este să vorbim de domeniul în care îmi desfășor activitatea și aici am găsit oameni care nu au vrut, sau care nu vor nici acum, să încheie contracte de salubrizare deoarece li se pare absurd să facă acest lucru, am întâlnit persoane cărora li se pare absurd să plătească acest serviciu fiind mai ușor să arunce deșeurile în spatele curții și aceste aspecte pot continua.
Dacă vorbim de puncte forte …îmi place când văd pământul muncit… consider că baza unei economii este agricultura. Dacă vorbim de puncte slabe…toată lumea are puncte slabe…inclusiv eu…depinde numai de noi dacă știm să le îndreptăm.
R. Sunteţi un om preocupat de cultură. De altfel, aveţi o activitate intensă în acest domeniu şi acum mă refer la blog-urile culturale pe care le promovaţi şi le administraţi. Credeţi că la un moment dat s-ar putea înscrie şi judeţul Teleorman pe harta culturală a ţării?
L.P. Eu cred că județul Teleorman este de mult pe harta culturală a țării…nu cred că există oameni care să nu fi auzit de Marin Preda sau de Siliștea-Gumești, nu cred că există oameni care să nu fi auzit de Liviu Vasilică și de grupul său. În același timp eu am un mic defect, dacă pot spune așa, în momentul în care vin într-un loc nou îmi place să văd locuri care și-au pus amprenta asupra oamenilor… drept dovadă pot spune că am văzut biserici din lemn foarte frumoase, am văzut clădiri construite frumos (la Turnu Măgurele sau Roșiori de Vede, de exemplu), cetatea medievală de lângă Turnu-Măgurele…și lista poate continua…important este să vrem să le vedem.
R. Ştim, de asemenea, că dumneavoastră personal aveţi o pronunţată pasiune pentru literatură, fiind şi autor de poezie. Care sunt proiectele dumneavoastră personale în acest domeniu al culturii?
L.P. Lucrez deja la al doilea volum de poezie care sper să fie gata cel târziu anul viitor în luna Martie și pe care aș vrea să-l lansez inclusiv în Teleorman…apropo de răspunsul dat la prima întrebare. În același timp vreau să-mi dezvolt cât mai mult blog-ul legat de cultură…blog pe care vreau să postez inclusiv articole despre Teleorman…sunt multe locuri frumoase aici.
R. Un autor preferat?
L.P. …îmi plac toți cei care transmit emoție, toți cei care pun accent pe sentimente…toți cei care transmit acel ceva.
R. Ce muzică preferaţi?
L.P. Ascult toate genurile de muzică…nu o să spun că nu ascult un anumit gen de muzică…îmi place muzica ușoară, îmi place muzica veche românească pe care s-a ”așternut praful”, îmi place hip-hop și lista poate continua.
R. Care este principalul obiectiv cultural care vă atrage în Teleorman?
Satul tradițional românesc din romanul lui Marin Preda care încă mai există…dragostea față de pământ…acest lucru mi-a adus aminte de o replică dintr-un film preferat și anume ”Pe aripile vântului”: ”Doar pentru pământ merită să muncești…sa lupți sau să mori. Este singurul lucru care durează…pământul în care trăiesc e ca mama lor.”
R. Despre activitatea societăţii pe care o conduceţi în Teleorman ce noutăţi ne puteţi spune? Cum colaboraţi cu primăriile din Teleorman, după ce societatea a reuşit să se impună în domeniul ei de referinţă la nivel judeţean?
L.P. În această perioadă lucram la stațiile de transfer și vrem să extindem acțiunea sacul galben în Videle și Zimnicea. Avem o colaborare bună cu primăriile din județul Teleorman…până la urmă dacă nu ar exista această colaborare nu am putea învăța oamenii că locul deșeurilor nu este pe câmp, ci locul acestora este în pubelă.
Omule…nu ne i-a gunoiul…ce se întâmplă?….a devenit o problema, chestia asta…rezolv-o , altfel, iese urat…locuiesc în Roșiorii de Vede/ str Egalității Nr 1…