Monica Vasilescu
Augustin Ioan este unul dintre politicienii de succes ai Teleormanului. Aparte de oamenii intrați în sfera de activitate social-istorică ce cuprinde relațiile, orientările și manifestările care apar între partide, social-democratul despre care facem vorbire se ține departe de tradiționalul mod în care se face politica în țara noastră, părând mai degrabă un om cerebral, cu spiritul construcției și al bunei cuviințe.
Frumos, elegant, cu un discurs liber, cursiv, din care nu lipsesc cuvintele bine alese, Augustin Ioan face o impresie bună la mai toate aparițiile publice. Prestanța sa i-a adus beneficii în carieră și nu se poate spune că Augustin Ioan nu-și merită locul pe care este poziționat actualmente, cel de subsecretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului (MTS). Oricâte puncte forte i-am găsi, însă, nu știm dacă ar fi răzbit fără sprijin politic, fiindcă nimic nu este perfect în viață și nicidecum în România în care o adeziune a partid face cât 10 titluri obținute în urma studiilor de specialitate.
La Augustin Ioan este remarcabilă conștiența faptului că nu poți sta într-un loc fără a lăsa ceva în urma ta, cu atât mai mult cu cât ajungi în administrația de vârf și ai mai multe responsabilități și mai mulți ochi ațintiți asupra ta. În afara profesiei, Augustin este la fel de modest și povestește cu drag despre primii ani din viață și despre parcursul său până în prezent. Am descoperit în omul din spatele funcției un individ decent și dornic să contribuie pe cât posibil la schimbarea stării de fapt a societății. Mentalitatea diferită poate proveni și din faptul că s-a născut departe de Teleorman, în Harghita. La o discuție ”altfel”, Augustin Ioan ne-a povestit despre copilăria frumoasă pe care a avut-o, despre visul e a deveni sportiv (destrămat de un accident), dar și despre schimbările care au avut loc în viața sa.
Reporter: Cum ți-a fost copilăria?
Augustin Ioan: Am avut o copilărie normală și fericită. Am copilărit cu peisaje pitorești, într-o familie de creștini ortodocși care m-au crescut în spiritul valorilor morale, creștine și sociale. Vara, eram pe malul Mureșului. De foarte multe ori, la muncile câmpului. Culegeam frăguțe. Mă mai trimiteau după apă, undeva la doi-trei kilometri distanță. Bineînțeles, când am crescut, am făcut și muncă la câmp, cu sapa, cu grebla… în paralel cu școala și sportul, pe care l-am îndrăgit.
Reporter: Ce visai să devii la vremea respectivă?
Augustin Ioan: Mi-a plăcut de mic sportul. Am jucat fotbal și volei. La un moment dat, m-am îndreptat către volei, pentru că am găsit mult mai multă seriozitate din partea celor care dirijau acest domeniu și, în principal, a antrenorului. Încă de mic am avut plecare spre muncă și seriozitate. Dacă aveam vreun vis atunci, cred că visam să devin un bun sportiv.
Reporter: Când, cum și, mai ales, de ce ai ales Teleormanul?
Augustin Ioan: M-am cunoscut cu soția mea în anul 1996, la Timișoara. Ea era studentă la Farmacie, iar eu la Facultatea de Sport. Ea din Teleorman, eu din Harghita. În 1999, am prins un contract, cu echipa de fotbal ASA Târgu Mureș și ne-am mutat împreună acolo. În 2002, m-am accidentat. Am avut o problemă medicală la un umăr, niște probleme sinuoase pentru un sportiv. După aceea, urma să hotărâm unde mergem, la ai ei sau la ai mei. Fiind singură la părinți și cu gândul de a ne crește cineva copilul, pentru că amândoi eram ambițioși și aveam dorința să facem și carieră, am luat decizia să venim în Teleorman. Nu regret nimic.
Reporter: Când ai ales să faci politică și de ce?
Augustin Ioan: Am avut o perioadă destul de dificilă din punct de vedere al așezării lucrurilor. Fiind sportiv de performanță, eram un om activ. Accidentarea mi-a dat o pauză, iar Teleormanul și mai mult, pentru că nu era nici echipă de volei, am încercat să construiesc ceva prin școlile pe unde am fost. Confruntându-mă cu problemele de zi cu zi și făcând politica pe care o fac foarte mulți la un pahar cu apă, am spus că nu se va întâmpla nimic dacă noi tinerii nu luăm atitudine față de ceea ce se întâmplă în locul în care trăim, în societatea în care ne-am născut și în societate per ansamblu. Am pornit de la un considerent destul de idealist, dar am spus că dacă pot să fiu picătura din ocean care stârnește acel val de schimbări, de ce să nu fiu eu… M-am considerat suficient de carismatic și persuasiv pentru a putea atrage lângă mine tineri care își doresc același lucru și acela a fost momentul în care m-am decis să intru în politică. Fiind profesor, statul mi-a oferit cam tot ce am: școală, calificări, educație, pe lângă ceea ce am dobândit în familie. Am zis că valorile social-democrate sunt cele pe care trebuie să le îmbrățișez și să le împărtășesc și altora. Ca atare, din 2004, am intrat în partid, după care a urmat construcția cunoscută: președinte la TSD Alexandria, președinte la TSD Teleorman, consilier județean, director la Direcția pentru Tineret și Sport Teleorman și, mai nou, subsecretar de stat.
Reporter: În momentul actual, ai ajuns la un punct important al carierei. Ce înseamnă această funcție pentru tine?
Augustin Ioan: Multă muncă și responsabilitate în același timp. Multă muncă pe care sper să o fac cât mai bine, pentru că este domeniul care îmi place foarte mult, fiind legat de sport, de tineret. Am venit aici să construiesc. Asta fac pe toate căile, cu toate eforturile. Lucrăm la o strategie. Pentru tineret există deja una adoptată de Guvern, pe partea de sport este un pic mai dificil pentru că se schimbă lucrurile cu viteza luminii, dar vrem să adoptăm și aici o strategie pentru 30 de ani sau pentru 20 măcar, dar și o dezvoltare pe verticală și orizontală a infrastructurii necesară sportului de performanță. Aici există și protocolul de care răspund, cu Compania Națională de Investiții, prin care se reabilitează câteva obiective importante din țară, printre care și Sala Polivalentă din Alexandria și, sper eu, și stadionul.
Reporter: Ești împlinit profesional?
Augustin Ioan: Întotdeauna m-am simțit împlinit profesional. Și când eram profesor, și când eram jucător de volei… întotdeauna am avut mai multe sarcini, dacă nu job-uri, cum ar fi: student și sportiv, profesor și consilier județean. Politica o fac voluntar, nu este un job, dar implică și ea foarte mult timp și determinare. Sunt un tip activ. Am o familie frumoasă, sănătoasă… Sunt împlinit pe toate planurile.
Reporter: Simți că funcțiile te-au schimbat în vreun fel?
Augustin Ioan: Mi-au adus o rețea de lucru mult mai vastă. Orice te schimbă. În bine sau în rău. Faptul că ai o funcție îți poate aduce priceperi și cunoștințe noi, iar asta este un lucru bun. În sensul ăsta văd schimbarea. Sau, te lamentezi, te plafonezi, atunci când nu-ți dorești un parcurs anume al vieții și încep frustrările. Din punctul meu de vedere, schimbarea e pozitivă. Altfel, să văd lumea din altă treaptă, superioară celor cu care mă întâlnesc, nu. Nu există o abordare zefemistă la adresa celor cu care mă întâlnesc. Sunt același om abordabil, dar mai ocupat.
Reporter: Ce ar urma firesc în cariera ta, ce îți dorești? Vizezi funcția de ministru?
Augustin Ioan: Niciodată să nu zici niciodată. Nu m-am gândit nici funcția de subsecretar de stat… cine știe ce va aduce viitorul. Îmi doresc să pot să ajut, indiferent de funcția pe care o am.
Reporter: Cum se vede Teleormanul de la București?
Augustin Ioan: Vin acasă acolo. Mă simt bine. Se vede așa cum este: un Teleorman mai aproape de glie, de țărână, aplecat spre problemele locului și ancorat în ele, dar nu în tihnă. Aici este un alt rost al vieții, dar recunosc că uneori am nevoie de pauză și vin acasă. Îmi place. Atunci când te izbești de un alt ritm, acolo ți se pare că ești într-o treaptă inferioară din punct de vedere al vitezei cu care se derulează activitățile și viața socială. Dar nu este ceva rău, mie chiar îmi prinde bine.
Reporter: Ce faci în momentul de față pentru Teleorman, pentru sportul de aici?
Augustin Ioan: Nu doar pentru sportul din Teleorman. Noi încercăm să reabilităm întreaga infrastructură și sunt proiecte ale multor primării din județ care au dorit să-și reabiliteze bazele. Din punct de vedere al sportului teleormănean, Clubului sportiv municipal Teleorman i-am alocat suficient buget pentru a avea activitățile pe care le desfășoară cu motoarele la maximum. Strategia de dezvoltare despre care vorbeam se va duce în sistem piramidal, cu investiții masive și proiecte importante.