liberinteleorman.ro

ISU Teleorman, apel la responsabilitate civică pentru prevenirea incendiilor de vegetație

26 septembrie 2023
Advertisement

🙏 Stimați cetățeni, începem această postare cu un APEL LA RESPONSABILITATE ȘI IMPLICARE CIVICĂ în privința prevenirii incendiilor de vegetație uscată!

🧑‍🚒🚒🔥 În ultima perioadă ne confruntăm cu tot mai multe astfel de evenimente, care pun în pericol viața și bunurile materiale ale semenilor noștri, iar pentru stingerea acestor arderi necontrolate sunt alocate importante resurse, materiale și umane, de care ceilalți cetățeni nu pot beneficia în cazul izbucnirii unor incendii la nivelul locuințelor sau gospodăriilor pe care le dețin. Ce ați face dacă v-ați afla într-o astfel de situație?

❗️În cursul zilei de ieri, pompierii militari teleormăneni au lucrat la „foc continuu” pentru stingerea a nu mai puțin de 14 incendii🔥, dintre care două de locuințe și 12 de vegetație uscată. Din păcate, cea mai gravă situație a fost pe raza localității Lada, unde zeci de pompieri, militari și civili, reprezentanți ai Ocolului Silvic și mai mulți cetățeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe o suprafață de cca. 80 de hectare, precum și la litiera unei păduri din imediata apropiere, pe aproape 5 hectare.

🚒 Pentru gestionarea acestei situații de urgență, au fost implicate, progresiv, următoarele forțe de intervenție:
🔴 din cadrul Punctului de lucru Dobrotești, un echipaj cu o autospecială de lucru cu apă și spumă;
🔴 de la Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede, două autospeciale de stingere;
🔴 de la Detașamentul de Pompieri Alexandria, o autospecială de lucru cu apă și spumă;
🔴 de la Garda de Intervenție Furculești, o autospecială de stingere;
🔴 de la Detașamentul de Pompieri Videle, o autocisternă de 5000 de litri;
🔴 din cadrul SVSU Tătărăștii de Jos, o autospecială de stingere și un tractor cu plug 🚜;
🔴 de la Ocolul Silvic – 15 oameni.

🧑‍🚒 Din păcate, în același timp cu acest eveniment, pe raza localității Deparați, a izbucnit un alt 🔥 incendiu de vegetație uscată și mărăciniș, pe circa 4 hectare, cu posibilitate de propagare la gospodăriile cetățenești. O parte din forțele de intervenție de la Lada au fost relocate în această zonă, sprijinite de pompierii civili de la 🚒SVSU Trivalea Moșteni, unde s-a reușit stingerea incendiului în limitele găsite.

🧑‍🚒 Intervențiile pompierilor au fost foarte dificile din cauza vântului puternic care favoriza propagarea rapidă a flăcărilor la vegetația uscată și a căilor de acces extrem de grele pentru autospecialele de stingere, misiunile pentru lichidarea tuturor focarelor fiind încheiate după aproximativ opt ore.😥

🙏Pentru sprijinul acordat salvatorilor noștri în gestionarea eficientă a acestor situații de urgență, le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în mod activ, cu forțe și mijloace de intervenție, respectiv autorităților locale, reprezentanților Ocolului Silvic și cetățenilor. Contribuția tuturor a fost inestimabilă și a făcut posibilă rezolvarea cu bine a acestor provocări.

🧑‍🚒📣 În continuarea, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de incendii, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii lor, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

❗️Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

❗️Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

❗️Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

ℹ️ Mai multe date cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul https://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-si-informatii/buletine-informative-si-comunicate-de-presa.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

4 medalii de argint pentru echipa feminină de fotbal-tenis a CSM Alexandria

Următorul articol

Reabilitarea Școlii nr. 5, obținută de firma fostului viceprimar de la Alexandria

Cele mai recente articole de Actual