În anul 2007, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, județul Teleorman câștiga un proiect uriaș pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și sistemului de canalizare. Proiectul era de o importanță colosală, iar suma câștigată urma să asigure apropierea de civilizație a unui județ în care majoritatea locuitorilor se spălau la lighean. Proiectul urma să fie realizat în două etape, astfel încât în anul 2020 județul să se încadreze în indicatorii de eficiență asumați la momentul semnării contractului. Ei bine, în anul de grație 2020, nici măcar prima etapă a proiectului nu este finalizată, iar pierderea banilor alocați și neutilizați în scopuri corecte este acum acoperită prin creșterea tarifelor la apă pentru populație. Situația este de o gravitate fără precedent, mai ales că în mediul rural al Teleormanului apa curentă și canalizarea constituie situații excepționale, iar în mediul urban există orașe care nu au, în proporție de peste 30%, canalizare și alimentare cu apă.
![](https://liberinteleorman.ro/wp-content/uploads/2020/01/Apa-Serv.png)
Proiectul
Proiectul “Extindere și reabilitare rețele de apă și a sistemului de canalizare în județul Teleorman” are o valoare eligibilă de 122.004.342 euro și urma să fie implementat în două etape, respectiv etapa I (2007-2013) cu o valoare eligibilă de 105.384.554 de euro (92.907.023 euro de la UE) și etapa II (2014-2020) cu o valoare de 16.619.788 de euro (14.652.005 euro de la UE). Acesta prevedea realizarea de infrastructură și facilitați de tratare a apei uzate, cât și îmbunătățirea accesului la sistemele de alimentare cu apă potabilă. Infrastructura vizată urma să contribuie la oferirea de servicii, dar și la un grad de acoperire în domeniul apei curente și uzate, în conformitate cu directivele europene, legate de calitatea apei și de tratarea apei uzate în mediul urban. Gestiunea serviciului de alimentare cu apă și canalizare, în baza căruia s-a îndeplinit una dintre condițiile de eligibilitate în vederea obținerii finanțării, a fost delegată operatorului județean de apă-canal, Apa Serv S.A. Proiectul urma să fie implementat prin derularea a 13 contracte, dintre care 11 contracte de lucrări (inclusiv extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a apei potabile şi de canalizare în cele 5 aglomerări urbane), şi 2 contracte de servicii de asistență tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor. Cele 13 contracte au o valoare totala de 122.004.342 Euro, din care Alexandria – 44.148.086 Euro; Turnu Măgurele – 38.450.891 Euro; Roşiorii de Vede – 13.480.307 Euro; Videle – 14.208.690 Euro ; Zimnicea -11.716.368 Euro. Până în acest moment, proiectul n-a trecut de prima etapă în niciunul dintre orașele menționate mai sus. În schimb, tariful apei a crescut substanțial în județ, iar directorul societății Apa Serv, Ciprian Gurban, motivează această situație prin faptul că populația trebuie să susțină proiectul de reabilitare a rețelelor de apă, finanțat din fonduri europene. Acesta a spus public că “scumpirea apei se justifică prin cheltuielile de mentenanță pentru investițiile făcute prin celebrele proiecte cu finanțare europeană, dar și în scopul elaborării unei strategii de tarifare necesară pentru accesarea unei noi finanțări din fonduri comunitare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).” Acesta nu exclude viitoare majorări de tarife pe viitor.
Adevărul din prelungiri
În acest moment, operatorul județean de apă al județului Teleorman are pierderi de miliarde în fiecare an. Banii nu sunt folosiți pentru investiții, iar proiectul din fonduri europene este defazat și refazat, pentru că nu există banii necesari realizării lui la termen. Pentru a se recupera din aceste pierderi nejustificate, Apa Serv încarcă acum facturile teleormănenilor, indiferent dacă majorarea tarifelor e aprobată sau nu în consiliile locale. Și există cazul orașului Videle, unde consilierii nu au aprobat majorarea tarifului la apă și, totuși, facturile oamenilor au fost majorate substanțial. Primarul orașului Videle, Nicolae Bădănoiu, a cerut în repetate rânduri demisia lui Ciprian Gurban, director Apa Serv, pentru toate aceste abuzuri.
![](https://liberinteleorman.ro/wp-content/uploads/2014/07/Nicolae-Badanoiu-1024x782.jpg)
“Tariful s-a mărit. Noi suntem singurul oraș care nu am votat majorarea de tarife. De luna trecută, la fiecare consummator a apărut majorarea de tarif. O să întreb să văd care este situația, pentru că cineva a luat hotărîrea de ,mărire a tarifului și la Videle, chiar dacă am refuzat mărirea de tarif. Mă gândesc că probabil Consiliul de Administrație și-a asumat lucrul ăsta. Procentul s-a mărit cu aproape 18% din ce știu eu. Mai am o nemulțumire, că îmi vin oamenii în audiență și se plâng că le-au apărut în facturi metri cubi în plus, ca pierderi de la subsol, dar nu cred că există pierdere. Și chiar m-am dus la cineva la bloc și m-am uitat, e totul uscat. Și are pierderi pe factură. Nu vreau să fiu răutăcios, dar cred că încearcă să acopere pierderile pe care le au, astronomice, facturând în plus. Dar oricum, pierderile sunt foarte mari. Durerea mea cea mai mare este să pot afla de ce sunt pierderile atât de mari între cantitatea de apă care iese din stație și este contorizată și cantitatea de apă care se facturează. E singura mea necunoscută, pentru că, din auzite, știu că urmează și alte măriri. Că la noi la Videle au venit, în perioada în care am fost eu suspendat, și le-au spus și consilierilor, și oamenilor, că o să nenorocesc proiectul cu fonduri europene, pentru că nu am aprobat creșterea tarifului. Și nu este așa. Pentru că indicatorii pentru proiect nu trebuie să și-i atingă cu mărirea de tarif, ci cu oamenii pe care îi racordează, cărora le emite facturi după. Pentru că proiectul e semnat de ani de zile. Eu le țin dreptatea oamenilor, că nu vreau să fiu părtaș la vreo mărire nejustificată de tarif și să bag mâna în buzunarul oamenilor. Chiar mă doare. Am mai cerut demisia lui Ciprian Gurban și o voi mai cere și în viitor.” , a declarat Nicolae Bădănoiu.
În timp ce proiectul stagnează și nu a ajuns nici măcar în a doua etapă a sa, Primăria Alexandria susține, într-un răspuns oficial transmis la cererea noastră, că proiectul a fost “finalizat la data de 31.17.2016”. Cum nu există luna a 17-a, presupunem că primăria a greșit și termenii. Pentru că despre finalizarea acestui proiect nu se poate discuta nici măcar în perspectivă. Dar primăria amintește 12 contracte de lucrări, dintre care cele mai valoroase au mers în direcția cunoscutei firme de construcții Tel Drum.
![](https://liberinteleorman.ro/wp-content/uploads/2020/01/544-733x1024.jpg)
Vorbim astfel despre reabilitarea aducțiunilor pentru aglomerarea Alexandria, un contract finalizat în anul 2012, care a bagat în conturile Tel Drum suma de 22.897.140 lei, fără TVA și despre reabilitarea și extindere sistemelor de distribuție și a sistemului de canalizare, inclusiv stații de pompare în Turnu Măgurele și Roșiori, contract evaluat la 17.573.791 lei. Alte firme care au câștigat licitații în cadrul proiectului au fost STULZ PLANAQUA GmbH, S.C. ERG TERMROM SA Galați, DINOTEC SOCIEDAD DE AGUAS Y MEDIO AMBIENTALE SL Spania și SC EDAS EXIM SRL București.
De altfel, despre “bunul mers” al proiectului ne-a vorbit tot primarul din Videle, Nicolae Bădănoiu, care știe, în calitatea lui de factor administrativ, că proiectul n-a reușit să ajungă nici măcar la etapa a doua.
“Din ce am înțeles, s-a semnat contractul în decembrie pentru lucrările de extindere apă și canalizare în orașul Videle. Nu știu nimic concret, nu am văzut contractul, vreau și eu să văd care e termenul de execuție, când o să înceapă lucrările. Am mai întrebat un singur lucru și au zis că autorizație de construcție este gata și constructorul va începe lucrările imediat ce timpul va permite. Acum vă spun doar la nivel de discuție. Etapa 1 a proiectului trebuia să fi fost deja finalizată. Sunt două etape. În etapa I, noi la Videle avem cartierele și etapa a doua ar au cerut termene de prelungire, dacă a încheiat contractul acum înțeleg că sigur au prelungit și au avut termene de prelungire, dar mai multe nu pot spune.”
“Cu cât am intrat mai mult în probleme, cu atât am început să mă sperii…”
Spre finalul anului 2018, directorul comercial al Apa Serv SA, fostul deputat PSD Adrian Simionescu, trimitea Consiliului de Administrație al operatorului de apă un raport în cadrul căruia indica nereguli sesizate în timpul activității sale. Acest document, obținut de noi în exclusivitate, cuprinde numeroase nereguli în gestionarea sistemului de apă în județul Teleorman. Printre altele, Simionescu menționa că “la venirea mea în unitate nu se făcea niciun raport de balanță de apă din cele câteva posibile, existau doar 30% din convenții cu proprietarii de apartamente, pierzând fără drept de apel sute de procese, nu existau decât 200 de apometre de scară funcționale și erau peste 800 de persoane fizice la case necontorizate. Dacă vă uitați pe bilanțul contabil pe primele șase luni și pe balanțele lunare, o să vă edificați asupra modului defectuos în care este condusă unitatea.”
![](https://liberinteleorman.ro/wp-content/uploads/2014/09/simionescu.jpg)
În urma acestui raport, Consiliul de Administrație al Apa Serv s-a întrunit și a decis schimbarea directorului comercial. Ulterior, Simionescu a intentat proces societății, iar justiția încă analizează dacă demiterea lui s-a făcut sau nu din motive legitime. Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat, l-am contactat pe Adrian Simionescu și l-am chestionat cu privire la neregulile pe care le-a remarcat în timpul în care a condus departamentul comercial al operatorului de apă.
“Undeva, prin 2007-2008, când eram la Consiliul Județean, m-am întâlnit cu Liviu Dragnea și am avut o discuție despre apă și fonduri europene. Și din discuțiile acelea a reieșit să facem o singură firmă de apă pe cele 5 orașe, pentru că astfel erau niște facilități în privința accesării de fonduri europene, că se dădeau bani mai mulți pe un sistem integrat. S-a făcut firma în cauză. A trecut vreme, s-au depus proiecte și prin 2013 am avut altă discuție cu Liviu (n.r.- Dragnea) despre situația proiectelor. I-am zis că habar nu am. Apoi am încercat să aflu. Eram deputat atunci, așa că mi-a zis să mă ocup să fac ceva în sensul ăsta. Când am început să mă interesez și am aflat că lucrurile stagnau, fie din motive obiective (legate de dificultăți în derularea licitațiilor), fie subiective. În urma întârzierii contractelor, Apa Serv factura penalități, care aduceau venituri acestei societăți. Nu m-am implicat eu prea puternic. Cert e că din alte surse am aflat că Liviu i-a chemat pe toți, iar Drăgușin, cum e el voluntar, a zis că se ocupă el, își asumă Apa Serv. Când am terminat mandatul de deputat, am decis să merg la Apa Serv în calitate de director comercial. La început mi s-a părut miere. Dar cu cât am intrat mai mult în probleme, cu atât am început să mă sperii. În ce sens? Apa se pompează și se facturează. E simplu. De unde inițial se dicuta că la Alexandria se facturează 90% din apă, cu pixul pe hârtie doar 40% din apa pompată se facturează. Deci se pompează apa de la 7 kilometri, apoi dispare și se facturează doar 40%. La Turnu Măgurele e vândută doar între 24 și 30% vândută, dar la Turnu Măgurele ai suspiciuni că nu au avut bani să schimbe conducta. Adică aici ai suspiciunea rezonabilă că se pierde pe enormitatea asta de conductă. Pe de altă parte, am avut întâi discuții elegante, să vedem unde sunt pierderile. Și aici mai fac o afirmație gravă: m-am trezit că la Alexandria peste 800 de case nu aveau apometre! Nu 100, nu 12… nu! 800 și ceva! Ceea ce era inadmisibil. Deci gestiunea cantitativă a apei era zob. Dacă mă întrebi pe mine, ca inginer bătrân și om cu experiență. Când intrăm în partea financiară, și am scăzut facturile de penalități aferente constructorului, firma era pe pierdere. Și știi ce pierdere? 7-8 miliarde pe an! Și am făcut presiune pe ei să încercăm să mărim tarifele. Dar ei, în loc să le mărească anual cu rata inflației, ei stăteau câte 4 ani politic și o lăsau așa, și apoi, ca să regleze, trebuia mărit cu 20 – 30%. Pe de altă parte, trebuia adusă firma pe profit, pentru a se atrage fondurile europene. Și de aici a început un întreg scandal cu domnul Victor Drăgușin, care mi-a zis că vreau să destabilizez firma. În cele din urmă, m-am trezit că acel Consiliu de Administrație a luat o decizie noaptea ca hoții și m-am trezit că nu mai sunt director comercial, ci nu știu ce șef. Eu le-am zis clar: mă duc acasă și vă dau în judecată. M-am dus frumos la proces, când am cerut de acolo documente, ei deja aveau în acte pierderi 8 miliarde în anul 2017!”, își amintește Adrian Simionescu, care a cerut despăgubiri de 4 miliarde de lei în instanță de la Apa Serv.
Toate aceste aspecte ilustrează o situație certă: banii europeni nu au fost accesați cu intenția ca ei să fie folosiți în scopul declarat, ci pentru a acoperi pierderi acumulate în ani, pentru că, pur și simplu, apa nu se factura. Acum, când proiectul cu bani europeni devine deja un factor de presiune, se merge pe rețeta inversă: se împovărează populația pentru a duce investiția mai departe. Dar este clar că modul în care au fost cheltuiți banii în proiect a fost unul, de departe, incorect. Proiectul cu bani europeni prevede, însă, că operatorul de apă al județului ar trebui să fie pe profit operațional. Adică Apa Serv ar trebui să fie pe profit din vânzarea apei, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Tot Simionescu ne-a explicat și în ce constă secretul majorării tarifelor la apă, în acest context:
“Angajații mei și alții mi-au spus că le-a pus la factură, pe lângă 10 metri cubi încă 3, reprezentând pierderile de la subsol. Ce s-au gândit ei? În loc să mărească tariful și să stabilească un preț corect, au mers pe o idee simplă. Într-un bloc sunt 14 apartamente. Păi câte plătesc? 10. Păi ia să le băgăm și pierderile tot ălora 10! Că aia sunt oameni de bunăcredință și aducem un cash flow în plus. Păi aia trebuia făcută cu aprobarea asociației de proprietari, într-un contract separat. Aia, dacă mă întrebi pe mine, e ilegal. Faptul că m-am îndreptat eu împotriva Alexandriei nu a fost subiectiv. Nu e niciun contract în care să se stipuleze facturarea pierderilor de la subsol. La orice serviciu ai contract, chiar dacă e unul tip monopol. Dacă tu ai contract la apă sau alții au, să mi le arate și mie. Întreabă mii de oameni cum arată un contract cu Apa Serv și unde scrie acolo că plătești pierderi de la subsol! Lăsând la o parte poveștile politice, incompetența lui Ciprian Gurban e demnă de o cauză mai nobilă, adică omul nu înțelege fenomenul. Inițial, am crezut că e de rea credință. Dar de fapt omul nu știe despre ce e vorba, e departe rău de tot de subiect. I-am spus asta și lui. “
Populația e ultima care află…
În ultimele zile, mai mulți teleormăneni au primit facturile la apă. Aceștia au constatat o creștere a prețului apei de la 3.9 lei/m.c la 4.34 lei/m.c. În plus, pe factură se adaugă un coefficient de neînchidere, adică diferența între apometrul de la scară și suma apometrelor locatarilor. Oamenii, însă, spun că nu au fost notificați cu privire la aceste modificări, iar operatorul de apă susține că a publicat hotărârea privind majorarea tarifelor într-un ziar local, dar nimeni nu a avut norocul s-o citească. Simona A. din Alexandria ne-a trimis facturile din lunile noiembrie și decembrie, pentru a putea deduce, prin comparație, creșterea de tarif.
Aceasta ne-a mărturisit că nu a fost înștiințată oficial despre această măsură, iar cazul Simonei nu e, nici pe departe, unul singular: “Am primit factura de apă și, conform unei hotărâri a ADI Teleorman, a crescut tariful. Hotărârea nu e pe site (ultimele sunt din 2018), iar doamna de la contabilitate spune că a fost transmisă presei. Eu, clientul lor, nu am fost notificat. Cred că de fapt nu au anunțat nicăieri, mizează pe faptul că oamenii nu sunt atenți. Creșterea e destul de mare și acum se adaugă și acel coeficient de neînchidere.”
![](https://liberinteleorman.ro/wp-content/uploads/2020/01/factura-2-1024x777.jpg)
![](https://liberinteleorman.ro/wp-content/uploads/2020/01/index-1024x679.jpg)
Deși anul 2020 ar fi trebuit să fie anul finalizării proiectului de reabilitare a rețelelor de apă și sistemului de canalizare din județul Teleorman, situația e tot mai complicată. Proiectul nu a ajuns nici măcar la finalul primei sale etape, iar lipsa banilor îi determină pe factorii responsabili să bage efectiv mâna în buzunarele populației, pentru a recupera pierderile nejustificate din anii precedenți. Asta în condițiile în care proiectul cu bani europeni a fost condiționat de profitul operațional al SC Apa Serv SA.
DNA TREBUIE SA SE SESIZEZE.
ALTFEL TRIMITEM LA
DNA. LAURA CODRUTA K.
se poate citi si pe f.book.
Când s-au schimbat apometrele la case, tot populația le-a plătit, deși au accesat bani europeni pentru asta, iar, după lege, apometrele sunt ale firmei de apă, chiar dacă sunt în curtea omului.
[…] […]
[…] […]