Monica Vasilescu
Astăzi este Ziua Internațională Anticorupție. Poate mulți dintre dumneavoastră nu știați, dar există și în Teleorman un Serviciu Județean Anticorupție, iar el celebrează evenimentul aniversar. De fapt, acesta este singurul lucru pe care instituția declarată împotriva corupției îl face cu regularitate. Cel puțin așa pare dinspre partea presei. De ani buni, Serviciul Anticorupție Teleorman arată, mai degrabă, ca o instituție ”non profit”. Nu că nu ar profita nimeni de pe urma ei, ci în sensul că scopul acesteia, de a desfășura activități de cercetare penală, delegări ale unităţilor de Parchet şi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se întinde pe atât de mulți ani încât doar un cadru polițienesc mai ”de Doamne ajută” îi poate număra, iar utilitatea ei publică nu prea se mai vede în cazul ăsta. Mai cu seamă că, infracțiunile de corupție sunt de o complexitate așa de mare, că numai Direcția Națională Anticorupție de la București este competentă în a le purifica, și o face în ultima vreme de parcă ar sărbători anticorupția în fiecare zi.
DGA-ul județean, însă, nici nu află despre lucrările penale făcute de unitatea-mamă, nici nu știe sau nu vrea să spună cam la ce nivel se ridică în Teleorman corupția și nici nu prezintă vreun raport de activitate sau vreo speță de amploare rezolvată cu sudoarea frunții angajaților.
Iar când vezi un comunicat pe an în care se face o întreagă poliloghie a faptei unui polițist șpăgar, te duci cu gândul că instituția asta își face treaba. Dar când ”omul legii” este unul obscur, care a întins mâna la doi lei, desigur, pentru că pe cei importanți nu-i devoalează nimeni, realizezi că infracțiunile de corupție ne fac pronunțat în ciudă, nu pentru că ele există, ci pentru că nu-și dă nimeni interesul să le stârpească. Și mai realizezi că timpul trece degeaba pentru DGA Teleorman. Ne reîntâlnim la anul, atunci când vom serba din nou că suntem contra corupției.