EXCLUSIV. Teldrum datorează teleormănenilor aproape 5 miliarde de lei pentru deszăpezirea “pe hârtie”

în Actualitatea politică/Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Cu niște ani în urmă, Curtea de Conturi întocmea un raport financiar privind auditul efectuat asupra contului anual de execuție bugetară pe anul 2012 al județului Teleorman, fiind emisă și o decizie, prin care se dispunea ca măsură recuperarea unui prejudiciu cauzat județului de firma Teldrum, prejudiciu estimat la 480.007 lei. Această pierdere din bugetul județului fusese cauzată de “cheltuieli cu amortismentul incluse în mod nejustificat în tariful decontat pentru lucrările executate în lunile ianuarie-martie 2012, în baza contractului subsecvent 71/2011”. Este vorba despre contractul “Lucrări și servicii de întreținere multianuală iarnă și vară 2009 2012, pentru drumurile județene”, semnat între Consiliul Județean Teleorman, condus la acea vreme de Liviu Dragnea, și societatea atribuită de procurori tot lui, și anume Teldrum.

La acest prejudiciu semnificativ, Teldrum ar fi trebuit să achite și daunele interese calculate până la data recuperării prejudiciului. În acest sens, Camera de Conturi Teleorman a evaluat daunele interese la suma de 85.202 lei. Cu alte cuvinte, Consiliul Județean Teleorman a fost obligat de Curtea de Conturi să dea în judecată Teldrum, pentru recuperarea banilor teleormănenilor, utilizați în mod nejustificat în așa zisele deszăpeziri la nivelul județului. Din acest moment, a început și hora în justiție, care a avut o evoluție cel puțin dubioasă.

Practic, prin hotărârea numărul 319/29.06.2016, Tribunalul Teleorman obliga S.C. Teldrum SA să plătească Unității Administrativ Teritoriale – Județul Teleorman numai daunele interese calculate de Curtea de Conturi, adică cei 85.202 lei. În luna septembrie a anului 2016, dosarul ajunge la Curtea de Apel București, iar la începutul anului 2017, instanța superioară se pronunță în sensul retrimiterii dosarului pentru rejudecare la Teleorman.

Pe 15 iunie 2017, Tribunalul Teleorman se pronunță din nou cu privire la acest subiect într-un sens cu totul și cu totul surprinzător, respingând acțiunea formulată de Consiliul Județean Teleorman în contradictoriu cu Teldrum, ca nefondată. Cumva, instanța din Teleorman decisese că județul nu avea nevoie de banii Teldrum, chiar dacă prejudiciul constatat de Curtea de Conturi era suficient de bine demonstrat și argumentat. Așa că se face din nou apel și se ajunge la Curtea de Apel București pentru a doua oară. La primul termen, din luna ianuarie a anului 2018, cauza s-a amânat, pe fondul imposibilității de prezentare a reprezentantului Teldrum, din motive medicale. La al doilea termen, în schimb, Curtea de Apel București suspendă judecata recursului.

Astfel, județul Teleorman, prejudiciat de Teldrum cu peste 4 miliarde de lei (doar din datele culese de Curtea de Conturi), a rămas, ca de obicei, cu ochii în soare. Dar ce măsuri a luat Consiliul Județean Teleorman, ca urmare a acestei întâmplări nefericite? Ei bine, a încheiat din nou un contract multianual pentru deszăpezirea drumurilor județene din Teleorman tot cu… Teldrum, valabil și astăzi. Că nimic nu e mai poetic decât deszăpezirea pe hârtie din bani publici…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*