liberinteleorman.ro

EXCLUSIV! Misteriosul caz al teleormăneanului ucis în acte de coronavirus și înmormântat fără restricții

18 mai 2020

Dumitru Velea avea 66 de ani când a murit. Moartea lui a fost bruscă și s-a produs la numai câteva ore de la momentul internării la spitalul suport COVID din Teleorman. Până atunci, însă, omul a fost plimbat pe parcursul mai multor zile din secție în secție, din spital în spital, trimis acasă și chemat din nou la consultație. Și-a dat ultima suflare în calitate de suspect COVID-19, după ce plecase la spital pentru că avea dureri determinate de o hernie inghinală și nu prezenta semne de infectare cu noul virus. Testul pozitiv a ajuns în județ la câteva zile după moartea lui, așa că între timp familia i-a organizat și înmormântare ca la carte.

Dacă familiile persoanelor declarate decedate în urma infectării cu noul virus ar vorbi, atunci incompetența autorităților s-ar putea vedea limpede, ca lumina zilei. Pentru că avem, iată, cazul unui bărbat din Teleorman, care s-a prezentat la medic cu o hernie inghinală, a fost trimis acasă, plimbat din spital în spital și care a murit după întreaga aventură… de coronavirus.

Cu toate acestea, autoritățile n-au fost la domiciliul bărbatului să dezinfecteze, n-au avertizat familia de riscuri și, cel mai important, au permis familiei să îl îngroape cu aproape 100 de persoane. Abia ulterior au considerat autoritățile că ar trebui să-i anunțe pe membrii familiei decedatului să se izoleze la domiciliu.

Revolta familiei se explică astfel, pentru că patru persoane sunt obligate acum să stea în izolare (familia trăiește din agricultură), deși înainte de directiva DSP-ului, ei au avut contact cu zeci de persoane. În plus, membrii familiei bărbatului decedat susțin că acesta n-ar fi avut de unde să aibă COVID-19 și, în plus, n-a manifestat nicio secundă simptome de răceală. El avea o hernie inghinală care trebuia să fie operată de urgență, motiv pentru care membrii familiei sale susțin că medicii l-au lăsat pe bătrân să moară și apoi au justificat totul cu această infectare în care ei nu cred nici acum. Mai mult, în certificatul constatator al decesului este specificată doar suspiciunea de COVID-19, nu prezența certă a bolii. Lucru care a determinat și familia să îngroape mortul fără precauții mari.

„Pe data de 5 mai, tatăl meu a plecat la spitalul de urgență din Alexandria, pentru că avea un hematom la un testicul. S-a dus acolo și i s-a spus să meargă la oncologie pe data de 7 mai. A fost lăsat acasă, s-a simțit rău în tot acel timp, iar pe data de 7 s-a dus iar la spital, unde i-au dat două feluri de pastile. Apoi l-a trimis acasă. Și după aia i-a fost din ce în ce mai rău și duminică, pe data de 10, am sunat la salvare să îl ia. S-au dus cu el la Alexandria, i-au luat temperatura, avea 36, i-au făcut testul rapid de COVID, a ieșit negativ. I-au făcut tomograf și i-au văzut niște pete pe plămâni. Apoi l-au trimis la Roșiori, ca suspect de COVID. Dar el avea probleme cu respirația de vreo 3 ani de zile. Deci el nu putea să meargă nici 30 de metri pe jos, că obosea și nu mai putea să respire. El avea probleme cu plămânii de mult, că a fumat mult, fuma și câte 100 de țigări pe zi. Eu nu înțeleg de unde să fi luat COVID. Că noi muncim în câmp, iar el era fricos și nu ieșea din casă. El avea două luni de când nu ieșise din casă. L-au dus noaptea la Roșiori la spital, i-au făcut testul și l-au trimis la Cantacuzino, la București. Și până când să vină rezultatul testului, el a murit. Nu ne-a anunțat nimeni, ne-a sunat o fată de la salvare care ne știa. Când am sunat ne-a zis că a murit, dar nu a zis nimic de COVID. Ne-am dus marți dimineață, la ora 8 după el la morgă, am așteptat până la ora 13.00, nu ni l-a dat. Au zis că a venit testul de la Cantacuzino neconcludent. Și seara m-au sunat să mă duc să-l iau pe tata de la morgă. M-am dus, l-am luat, l-am înmormântat. „, ne-a povestit fiul bătrânului decedat.

Practic, în cele câteva zeci de ore în care testul a fost considerat neconcludent, familia decedatului a tratat situația ca și cum n-ar fi fost niciun fel de risc. Ba chiar l-au și înmormântat pe bătrân așa cum s-ar fi cuvenit în condiții normale. Abia pe data de 15 mai au aflat membrii familiei că sunt izolați la domiciliu de pe data de …10 mai.

„Și acum mă pomenesc că de pe data de 15 că mă sună de la DSP cred să îmi zică că suntem izolați de pe data de 10. Păi, bine, dar pentru ce suntem izolați? Ne-a zis că nu știe, că nu ne poate spune nimic, că așa a primit ordin. După ce a închis telefonul, m-am trezit cu poliția la poartă care ne-a zis să stăm izolați până pe data de 23. Nicio explicație, nimic. Că a luat tata virusul din spital, că îl avea, că s-a întâmplat cutare sau cutare, nimic. Noi am venit acasă, l-am înmormântat, a venit preotul, au venit vreo 100 de oameni la înmormântare. Dar nu uităm că pe data de 5 el s-a dus la spital cu hernie inghinală, la ora 10 l-au scos afară în fața spitalului, în stația de maxi-taxi, ca să vină acasă, că n-are nimic. Cum poate să spună că a fost bolnav de COVID, dacă ei l-au dat afară pe stradă, singur? El n-a avut niciodată simptome de răceală în perioada asta. Și nici noi nu avem. El avea o boală cronică de plămâni de ani de zile, dar nu de asta s-a dus la spital. Stătea numai în casă. El săracu a murit cu zile. Suntem conștienți că era bolnav. Dar nu a murit de coronavirus. Și eu zic că l-au lăsat să moară, dacă l-au plimbat atâtea zile între spitale. Eu cred că l-au lăsat să moară… „, ne-a mai spus fiul decedatului.

DSP Teleorman, prin vocea epidemiologului Luminița Dumitrașcu susține că nu e vina DSP-ului că familia nu a fost avertizată asupra riscurilor și că Medicina Legală ar fi trebuit să-i avertizeze pe membrii familiei în legătură cu conduita lor în comunitate după deces.

Mai mult, epidemiologul susține că DSP nu a putut să intervină decât atunci când testul a fost pozitiv, pentru că abia din acel moment s-au putut lua măsuri pentru izolarea familiei. Cu toate acestea, chiar și Luminița Dumitrașcu admite că bărbatul ar fi putut trăi, probabil, dacă n-ar fi fost plimbat între spitale atâtea zile, fără a i se aplica un tratament specific.

„Domnul Velea a fost confirmat COVID într-adevăr și a decedat foarte rapid, după ce s-a internat în spital în cursul nopții. Era o persoană cu multe comorbidități, avea un plămân cu infiltrate alveolare cu aspect de geam mat, deci care ducea la suspiciune COVID. Mai rău a fost că l-au plimbat printre foarte multe secții de spitale până când cineva, într-un final, a decis că trebuie să meargă la Caritas. Dacă se făcea testul din prima, poate trăia, nu știu… El a murit noaptea, foarte rapid, buletinul de pozitivitate a venit după deces, din acest motiv a fost caz medico-legal și s-a ocupat de la bun început Medicina Legală de el. Ei, potrivit legii, trebuie să decidă conduita de urmat în asemenea situații, împreună cu procuratura. Nu s-a făcut autopsia și atunci medicina legală a decis să recolteze exudat nazo-faringian. El avea un test incert. Dar întotdeauna incertul înseamnă suspiciune și se repetă. Și atunci era obligatoriu să vedem ce e cu el. N-a mai fost de noi din momentul acela. Noi am indicat repetarea testului și atât. Au recoltat alt test care a ieșit pozitiv. Și atunci familia a trebuit să intre în autoizolare. Cum l-au înmormântat nu știu. Era un test incert, s-a ocupat Medicina Legală. Noi nu am intervenit până nu am avut un rezultat cert pozitiv. DSP Teleorman nu a fost anunțată de înmormântare, probabil a fost decizia Spitalului Caritas”, susține medicul șef departament Sănătate Publică, epidemiologul Luminița Dumitrașcu.

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Zeci de mii de lei investiți de Alexandria și Zimnicea în lavoare stradale de la societăți abonate la banul public

Următorul articol

Epidemiologul Luminița Dumitrașcu: „Apropierea de București crește zilnic numărul de îmbolnăviri în Teleorman”

Cele mai recente articole de Dezvăluiri