liberinteleorman.ro

De vorbă cu Victor Rebengiuc: “Cel mai mare succes l-am avut în rolurile pe care nu le-am jucat…”

26 august 2014

rebengiuc

Carmen Dumitrescu

Festivalul de Teatru Tânăr “Ideo Ideis” a reușit să aducă în fața alexăndrenilor somități ale scenei românești. Și după ce s-au bucurat în seara precedentă de un spectacol de înaltă ținută, marca Marcel Iureș și George Mihăiță, astăzi iubitorii de teatru au avut șansa unică de a-l întâlni și de interacționa cu un alt mare actor român, dintre foarte puținii care ne-au mai rămas, Victor Rebengiuc. De aceea, la ora stabilită de organizatori pentru masterclass-ul moderat de Cătălin Ștefănescu, Casa de Cultură din Alexandria a fost plină de tineri care și-au manifestat dorința de a învăța câte ceva din experiența de viață a celui care s-a consacrat în lumea cinematografică prin rolul personajului de referință din opera celui mai iubit dintre scriitorii teleormăneni. Întâlnirea cu marele actor a fost una emoționantă pentru toată lumea, inclusiv pentru Victor Rebengiuc, care a vorbit despre experiența lui artistică, despre oamenii care i-au marcat parcursul profesional, dar și despre moarte, artă și sens… Astfel, el a reușit să capteze vreme de mai bine de o oră atenția unui public însetat de cultură și încântat că are șansa de a auzi opinii despre lucrurile cu adevărat importante de la unul dintre cei mai apreciați actori români ai tuturor timpurilor: “Arta de a fi actor se fură. Profesorul poate să îți vorbească despre arta de a fi actor. Dar el nu poate să-ți spună tot… Auzi și vezi… la unul și la altul… Și crești… Profesorul îți arată niște drumuri pe care trebuie să mergi. Dacă ai talent… Dacă n-ai talent, degeaba ai o diplomă care îți atestă calitatea… de doctor sau de actor sau de orice altceva. Artistul nu se legitimează cu diploma, ci cu opera. În meseria asta e foarte simplu să te legitimezi. Arăți ce-ai făcut… Uite, în cazul meu, mi se dădea se joc un rol. Mă întrebam ce fac eu, de unde îl iau eu pe băiatul ăsta? Ce vrea el? Apoi mă aruncam așa. Ce-o fi, o fi… Nu există rețetă. Există doar demnitate. Și demnitatea înseamnă să  nu faci compromisuri, să respecți textul și regizorul. Atât. Cel mai mare succes l-am avut în rolurile pe care nu le-am jucat. Căci am auzit de multe ori: “Îți dai seama dacă juca Rebengiuc în rolul ăsta?” Dar pentru asta trebuie să muncești…”

După ce a mărturist, mai în glumă, mai în serios, că va vota cu Klaus Johannis și că eroul său preferat este Iisus Hristos, Victor Rebengiuc s-a retras în aplauzele furtunoase ale unui public care pare, de la an la an, tot mai însetat de noi perspective culturale. Și dacă evoluția aceasta va continua, probabil că peste vreo câteva zeci de ani, vom avea un teatru și la Alexandria, pentru ca acest oraș să nu mai facă notă discordantă cu reședințele de județ din țara asta care încă se mai respectă.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Libertate… pe două roți

Următorul articol

Floarea Alesu, reținută pentru că a primit șpagă o bijuterie de aur. Angajările fictive fac obiectul altui dosar

Cele mai recente articole de Cultură

Proiect cultural: Biblioteca pentru tineri

          Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, demarează proiectul cultural Biblioteca pentru tineri, ce se va

Don't Miss